Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copac prăbuşit peste un Mercedes în municipiul Constanţa Judecătorii au decis cine plăteşte reparaţia

ro

05 Oct, 2018 00:00 2509 Marime text
Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Municipiul Constanţa a fost obligată, în primă instanţă, de magistraţii Judecătoriei Constanţa să deconteze reparaţiile efectuate la un automobil peste care s-a prăbuşit un copac.
 
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa, la începutul lunii octombrie 2017, o societate de asigurări auto (reclamantă) a solicitat obligarea Unităţii Administrativ-Teritoriale (UAT) Municipiul Constanţa - prin Primar (pârâtă) la plata sumei de peste 11.000 de lei, cu titlu de despăgubiri, a dobânzii legale penalizatoare aferente acestei sume, precum şi la plata cheltuielilor de judecată.
 
În motivare, reclamanta a arătat că, la începutul anului 2017, pe raza municipiului Constanţa a avut loc un eveniment constând în avarierea unui auto marca Mercedes, model Smart, prin căderea unui copac plantat pe domeniul public.
 
De menţionat că, la data producerii evenimentului, pentru autoturismul respectiv exista poliţa de asigurare facultativă pentru riscul de avarii tip CASCO. Asigurătorul a acordat asigurarea cuvenită în cuantum total de 11.300 de lei, sumă ce reprezintă contravaloarea întregului prejudiciu înregistrat la auto reparat.
 
Unitatea Administrativ-Teritorială a Municipiului Constanţa a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată, arătând că Asociaţia de Proprietari nu a depus nicio cerere de tăiere/toaletare arbori şi că arborii din faţa blocului menţionat, fiind de talie mică şi cu o stare fitosanitară bună, nu prezintă pericol de prăbuşire.
 
„În acest sens, activitatea de tăiere şi toaletare arbori are drept scop tăierea arborilor uscaţi, care prezintă pericol de cădere, precum şi toaletarea arborilor ale căror ramuri au crescut excesiv. Nu există dovezi cu privire la împrejurările producerii accidentului, neputându-se, astfel, stabili culpa pârâtei pentru producerea avariilor la autoturismul asigurat de reclamantă. Incidentul s-a produs din cauze naturale, ca urmare a unor fenomene meteorologice extreme (viscol) ce nu puteau fi anticipate şi care au constituit cauza căderii copacului şi implicit a producerii prejudiciului reclamantei. În acest sens, pârâta a făcut trimitere la dispoziţiile art. 1351 Cod Civil, invocând forţa majoră, ca o cauză exoneratoare de răspundere. În probaţiune, pârâta a solicitat proba cu înscrisuri“, conform motivării.
 
În final, instanţa a admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă şi a dispus obligarea UAT Municipiul Constanţa a sumei de 11.300 de lei cu titlu de debit principal, reprezentând despăgubiri, a sumei de 498,05 lei, reprezentând dobânda legală penalizatoare calculată la debitul principal de la data de (…)2017 până la data de (…)2017 şi a dobânzii legale penalizatoare calculate la debitul principal, în continuare, până la plata lui efectivă.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa a fost atacată de UAT Municipiul Constanţa la Tribunalul Constanţa.
 
Sursa text: rolii.ro
 
Sursa foto, cu rol ilustrativ: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii