Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amendarea legilor După vizita la Jilava, senatorul Vasiliev vrea ca deţinuţii să producă, nu să consume banii statului!

ro

05 Aug, 2016 00:00 10906 Marime text


În prezent, România are peste 40.000 de deţinuţi, cazaţi pe 27.000 de locuri. Numărul lor a crescut constant în ultimii doi ani, una dintre cauze fiind şi returnarea în ţară a infractorilor români condamnaţi în străinătate. Dacă ar fi să respectăm standardele internaţionale în materie (adică patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut, conform recomandărilor Curţii Europene a Drepturilor Omului - CEDO), am avea, de fapt, numai 19.000 de locuri în închisori.
 
Ţinerea deţinuţilor în cele 43 de penitenciare din ţară ne costă, potrivit studiilor recente, peste 900 de milioane de lei în 2014 - cam 200 de milioane de euro -, dintre care numai 10% au produs singure, restul banilor venind de la buget. Cam în fiecare an este nevoie de o alocare suplimentară din Fondul de Urgenţă al Guvernului, deoarece multe dintre penitenciare rămân fără bani de mâncare şi întreţinere după prima jumătate a anului.

„Dăm pensii de 100 de euro şi cheltuim 700 de euro cu fiecare deţinut!”

Senatorul PMP Marian Vasiliev, preşedintele Comisiei pentru Egalitate de Șanse din Senatul României, s-a declarat şocat după ce a vizitat Penitenciarul Jilava. Parlamentarul a notat pe pagina sa de socializare: „Sunt şocat, pe măsură ce înţeleg mai bine ce înseamnă sistemul penitenciar din România... Dăm pensii de 100 de euro unor oameni după o muncă de o viaţă... Alocăm 2 euro pe zi pentru hrana bolnavilor în spitale sau a copiilor şi bătrânilor din centrele sociale... Dăm salariul de 200 de euro unui medic rezident care face zeci de ore de gărzi suplimentare... Dar cheltuim 700 de euro pe lună pentru fiecare deţinut!!! Și de ce? Pentru că nu avem curajul să recunoaştem că sistemul doreşte asta ca să îşi păstreze salariile mari? Că noi, ca stat, în loc să recuperăm banii furaţi, îi lăsăm pe făptaşi cu banii şi le şi plătim milioane de euro???
 
Cum ar fi ca cei care au furat să plătească prejudiciul creat, o sumă identică drept amendă, şi să facă arest la domiciliul lor? Să cheltuie din banii lor, nu ai noştri! Cum ar fi ca banii pentru deţinuţii care nu au săvârşit infracţiuni cu violenţă să ajungă în salariile medicilor, de exemplu? Și să nu mai vorbim de cele 80 de milioane de euro anual pe care România le va plăti în urma deciziei CEDO... Cei care au prejudiciat statul şi au furat banii acestei ţări trebuie să devină o sursă de bani pentru stat, nu un motiv de cheltuială”.

Cât plăteşte statul pentru o persoană aflată în detenţie

Conform calculelor făcute de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), costul întreţinerii unui singur deţinut este de 2.397 de lei/lună, din care 1.619 lei reprezintă costurile cu personalul şi 422, cu bunurile şi serviciile. Mai mult de două treimi din costul per deţinut sunt, de fapt, ocazionate de întreţinerea sistemului de detenţie. Cele mai mari cheltuieli din sistem sunt cele cu personalul, penitenciarele româneşti nefiind dotate cu sisteme de pază moderne, aşa că paza se bazează exclusiv pe capacitatea umană angajată, iar acolo unde nu există suficienţi agenţi, mai sunt folosiţi la pază chiar deţinuţii cu pedepse uşoare.
 
Conform Legii 293/2004, angajaţii din penitenciare sunt funcţionari cu statut special, prin urmare, beneficiază, pe lângă salarii, şi de alocaţie de hrană (de 22 de lei/persoană/zi), asistenţă medicală decontată de la locul de muncă, subvenţionarea chiriei şi cheltuieli de transport. Aceste sume ocupă cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor unui penitenciar, şi, conform reprezentanţilor ANP, sunt necesare, pentru că „altfel nu vine nimeni să lucreze cu deţinuţii”.

Jilava, cea mai mare închisoare din România, cheltuieli pe măsură!

Mai jos aveţi, detaliat, cheltuieli punctuale din cel mai mare penitenciar din România, defalcate pe capitole de personal şi de deţinuţi, valabile pentru anul 2012. Exemplul este pur estimativ şi trebuie precizat că bugetele sunt suplimentate anual.
 
Total buget 2012 - 37.206.983 de lei, din care cheltuieli:
De personal, cu 496 de angajaţi - 19.584.911 lei
  • venituri - 14.886.408 lei/rezultă o medie de venit lunar - 2.500 de lei/angajat
  • asistenţă medicală angajaţi - 158.985 de lei
  • hrană angajaţi - 4.151.005 lei (22,9 lei/angajat/zi)
  • transport angajaţi - 385.513.
 
Cu deţinuţi - 1.714 deţinuţi/pe 1.359 de locuri - 2.624.421 de lei
  • hrană deţinuţi - 2.196.886 de lei (3,5 lei/deţinut/zi)
  • asistenţă medicală - 175.860 de lei
  • asistenţă socială - 3.372 de lei
  • transport deţinuţi - 166.203 lei
  • corespondenţă - 3.699 de lei
  • igienă - 78.221 de lei. 

Proiect de lege, din septembrie

Din septembrie, după vacanţa parlamentară, susţine senatorul, va propune un set de măsuri care să schimbe din temelii sistemul. „Trebuie golite închisorile. În acest moment, România riscă sancţiuni drastice din cauza condiţiilor din penitenciare. Italia a ajuns să plătească despăgubiri de 8 euro pe zi de detenţie amendă din aceleaşi considerente. Societatea nu poate să stea impasibilă şi să asiste la naşterea unei «clase sociale» care va primi 240 de euro pe lună şi 3.000 de euro pe an de la stat. Mă refer la deţinuţii care s-ar putea îndrepta împotriva statului pentru a fi despăgubiţi din cauza condiţiilor de detenţie. În Italia, există un astfel de precedent, nu trebuie să ajungem aici.
 
Deţinuţii trebuie să producă, nu să-i întreţinem noi. De aceea mă voi sfătui cu jurişti, pentru că este nevoie de amendamente aduse la Legea de executare a pedepselor şi la două articole din Codul Penal, altfel încât condamnaţii pentru fapte fără violenţă să achite dublul sau triplul prejudiciului şi să fie plasaţi în arest la domiciliu. Dar pentru asta e nevoie de sprijinul întregii societăţi româneşti”, a adăugat Vasiliev.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii