Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afacerea Baran

ro

01 Sep, 2007 00:00 3823 Marime text
1188590541.jpg

Spitalul Judetean Constanta trebuie sa returneze israelienilor de la Baran 2,5 milioane de euro, plus dobanda aferenta, de 3%

Renovarea Spitalului Clinic Judetean a fost vazuta de primarul Constantei, Radu Mazare, chiar de la inceput, ca o afacere profitabila, menita sa stranga capital electoral. In mai 2004, cu zece zile inainte de alegerile locale, pe un panou urias aferent Spitalului Judetean se lafaia mesajul: "proiectul in valoare de 600 miliarde de lei, este posibil datorita primarului Radu Mazare". La momentul respectiv, edilul Radu Mazare se lauda ca reparatia urma sa se efectueze prin cofinantare: o parte din bani urmau sa provina de la buget, iar diferenta de la constructorii. Imediat dupa ce a fost reales primar, promisiunea facuta constantenilor a fost data uitarii. In proiectul de reabilitare a SCJU au pompat banii Consiliului Judetean Constanta, proprietarul cladirii, statul si grupul de firme Baran. Societatea a castigat licitatia organizata de Ministerul Sanatatii cu putin timp inaintea alegerilor din 2004. Baran trebuia sa crediteze SCJU cu o suma, iar unitatea de sanatate trebuia sa returneze banii la sfarsitul lucrarii. Interesant este cum au fost alese cele trei firme israeliene, din grupul Baran, sa reabiliteze spitalul, avand in vedere ca pretul cerut de acestea pentru contractul de reparatii a depasit cu 38 miliarde de lei vechi valoarea estimata a lucrarilor. Pe de alta parte, la inceputul anului trecut, mass-media titra ca societatea BMD Constructii si Dezvoltare SRL Bucuresti, antreprenorul general al grupului Baran, nu figureaza in evidenta Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti cu niciun salariat in momentul incheierii contractului de reparatii capitale cu SCJU. Cum pe parcursul derularii contractului s-au constatat nereguli vizavi de cheltuirea banilor publici, dosarul "Spitalul" a ajuns la DNA Constanta, iar lucrarile au fost sistate. Blocajul se petrecea in decembrie 2005.

Cofinantare prin bilete la ordin

In ultimii doi ani, la Spitalul Judetean nu s-a mai montat o usa, iar problema banilor care trebuie returnati grupului israelian apasa. In plus, pana la primul termenul scadent al finantarii oferite de Baran a ramas mai putin de un an. In timp ce managerul SCJU, dr. Tiberiu Tofolean, prefera sa taca atunci cand vine vorba de subiect, cofinantarea pe care Baran s-a obligat sa o asigure trebuie rambursata, potrivit clauzelor contractului. Pentru suma creditata de antreprenor au fost emise ca mod de plata bilete la ordin de catre SCJU. Proiectul maret a inghitit, intre timp, sume frumusele. Primii bani au fost alocati prin hotararea nr. 47/22 martie 2004, de Stelian Dutu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, la momentul respectiv. Dutu nu a mai fost ales lider pe judet, dar proiectul initiat de el a fost preluat de Nicusor Constantinescu, avand loc astfel un transfer de imagine. Intreaga lucrare a fost evaluata la 15 milioane de euro, daca tinem cont ca moneda europeana era cotata in perioada respectiva la 40.000 de lei, conform afirmatiilor directorului SCJU, dr. Tiberiu Tofolean. Din documente reiese ca, in primul an, SCJU a primit cea mai mare finantare pentru proiectul proaspat demarat.

Aproape patru milioane de euro, pe terase

CJC a oferit 875.000 euro, statul, 1.225.000 euro, iar Baran, un milion de euro, in contul institutiei spitalicesti ajungand, in final, 3.100.000 euro. O suma destul de frumusica, cu care managerul Tiberiu Tofolean spune ca s-au renovat integral trei etaje si jumatate, respectiv zece saloane. Fostul membru al consiliului de administratie al SCJU, deputatul Corneliu Dida, sustine ca, in cele sapte luni de lucru, s-au realizat si dat in exploatare o terasa circulabila de 3400 de metri patrati la cladirea principala a spitalului, 900 de metri patrati de terasa necirculabila la cladirea policlinicii, 603 metri patrati, gazduind doua sectii: ambulatoriul de diabet si clinica de specialitate, cu 25 de paturi. Tofolean spune ca, in 2005, finantarea a fost mai mica, iar volumul lucrarilor a fost pe masura. El explica faptul ca, pana in august 2005, s-a reusit realizarea integrala a Sectiei de Diabet, care a costat in jur de un milion de euro. Din documente reiese insa ca singurii bani de care a beneficiat in 2005 spitalul au fost cei 650.000 de euro dati de grupul Baran. "In 2006, nu a existat alocatie bugetara si nu s-a lucrat deloc. Firma Baran si-a dezafectat santierul, pe motiv ca nu au finantare", mai justifica Tofolean. El spune ca, din cauza lipsei banilor, spitalul a fost la un pas de a ajunge in instanta. "Israelienii puteau sa ne dea in judecata si sa obtina castig de cauza pentru ca in contract erau prevazute penalitati", se tanguie managerul. Un calcul sumar arata ca, pana in acest moment, pentru repararea SCJU au fost cheltuiti 3.750.000 euro. Contractul incheiat cu israelienii stabilea ca pretul pentru un metru patrat renovat de spital este de 600 dolari. Un calcul simplu arata ca un metru patrat renovat la SCJU ajunge la 440 de euro, functie de cursul BNR al dolarului, de la sfarsitul lui 2004. Pentru cei 8.522,72 metri patrati renovati, SCJU a platit firmei Baran aproape patru milioane de euro. Suma generoasa obtinuta nu se justifica daca tinem cont ca, peste jumatate din suprafata renovata, adica 4300 metri patrati, reprezinta doar terasele spitalului. Mai mult, specialistii sustin ca preturile pentru repararea suprafetelor sunt mai mici decat cele percepute pentru un metru patrat de constructie. In concluzie, oricine poate sesiza ca, in mod normal, devizul rezultat ar fi trebuit sa fie mult mai mic.

Doua milioane de euro, blocate in contul SCJU

Ca afacerea este dubioasa reiese si din declaratia mai veche a sefului Serviciului Teritorial al DNA Constanta, Florin Tarnacop. Acesta a afirmat ca, "din lucrarea de audit reiese ca devizele pentru executia partiala a lucrarilor la cel mai mare spital din judet au fost aproape dublate". Ulterior, se pare ca procurorii s-au razgandit, clasand dosarul. Si cum anul acesta a aparut o finantare neprevazuta, CJC a dorit sa reia lucrarile de reparatii. Bineinteles, tot cu firma Baran. Contractul nu a fost reluat, desi Nicusor Constantinescu a alocat de aceasta data in jur de un milion de euro, Ministerul Sanatatii, exact aceeasi suma, iar societatii Baran i-au fost emise bilete la ordin, in valoare de 850.000 de euro. Si sumele oferite vor fi retrase la sfarsitul anului daca reabilitarea cladirii nu se reia, directorul Tofolean a intrat in panica. "Stam din martie cu acesti bani degeaba. Noi avem cu avocatii lui Baran o corespondenta stransa, insa exista unele conditii pe care ei le pun in legatura cu continuarea lucrarii. Vechiul contract trebuie renegociat pentru ca anumite modificari prevazute in proiectul initial nu mai sunt valabile in UE. Noi vrem structura de rezistenta refacuta, vrem un bloc operator special, vrem sa facem Unitatea de Primire Urgente", sustine Tofolean. Off-ul israelienilor e si mai mare. Intre timp, rata de schimb a monedei euro a scazut de la 41.000 lei la 31.000, iar firma Baran a realizat ca este intr-o mare pierdere. Directorul Tofolean o apreciaza in procente: "25% din valoarea contractului".

Se ingroasa gluma

Conducerea spitalului spune ca "pana acum, s-au investit peste trei milioane de euro, o treime din bani fiind asigurati de catre Baran Grup". Mai precis, din cele 3.750.000 de milioane euro plasate pana acum in spital, 2.500.000 euro au fost asigurate de grupul Baran. Banii trebuie returnati israelienilor de catre conducerea SCJU, cea care a semnat biletele la ordin. Si cum spitalul este sarac, datoria fabuloasa va fi recuperata pe spatele constantenilor. In plus, la aceasta suma se adauga si dobanda aferenta de 3%, procent mult mai mare fata de cel practicat pe piata bancara. Este posibil ca, pentru strangerea acestor sume, constantenii sa aiba de platit noi biruri si taxe. Iar SCJU se va transforma in spital european, atat cu sprijinul autoritatilor, cat si gratie constantenilor.

Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii