Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:13 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT „Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor", la MINAC. Primarul Chițac, prezent la eveniment (GALERIE FOTO)

ro

11 Nov, 2021 12:07 3497 Marime text
  • Vernisajul expoziției are loc la Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, joi, 11 noiembrie 2021, ora 12.00, cu respectarea regulilor și măsurilor actuale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
  •  La vernisaj participă reprezentanți ai organizatorilor, inclusiv Excelenţa Sa doamna Sofia Grammata, Ambasador al Republicii Elene în România şi domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România.
Ambasada Republicii Elene în România, în colaborare cu Primăria municipiului Constanța și cu sprijinul partenerilor naționali și locali, respectiv Uniunea Elenă din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC și Comunitatea Elenă Elpis Constanța, organizează la Constanța, în perioada 11-30 noiembrie, "Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre".
 
Exponatele pregătite cu această ocazie vor putea fi vizitate de către persoanele interesate, în perioada respectivă, în fața clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC (Piața Ovidiu), precum și în Sala Pictată aflată la etajul I al Muzeului.
 
Vernisajul expoziției are loc la Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, joi, 11 noiembrie 2021, ora 12.00, cu respectarea regulilor și măsurilor actuale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. La vernisaj participă reprezentanți ai organizatorilor, inclusiv Excelenţa Sa doamna Sofia Grammata, Ambasador al Republicii Elene în România şi domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România.

"Sunt foarte bucuroasă să mă aflu astăzi în Constanța, oraș cu o istorie bogată grecească. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la izbucnirea războiului grecesc. Lupta pentru libertate și independență a început la Chișinău." , așa și-a început discursul Sofia Grammata, ambasadorul repliblicii elenistice din România. Expoziția este organizată pentru a marca bicentenarul începerii Războiului de Independență al Greciei/Revoluția greacă (1821). După prezentarea inițială a expoziției respective la București (la Parlamentul României și la Academia Română), aceasta este itinerată în principalele orașe din România - în special cele cu prezență istorică semnificativă a comunităților grecești.
 
Totodată, expoziția este prezentată la Constanța, cu sprijinul Primăriei, ca parte a programului de acțiuni al municipalității menite a celebra Ziua Dobrogei/14 Noiembrie; ea deschide, de facto, programul de acțiuni al Primăriei dedicat celebrării Zilei Dobrogei.
 
Cu această ocazie, municipalitatea evidenţiază rolul fundamental al comunităţilor etnice (cea grecească în particular) în dezvoltarea locală şi naţională, iar celebrarea Zilei Dobrogei reprezintă o oportunitate deosebită pentru a releva importanţa acestor comunităţi în viaţa municipiului Constanţa, a judeţului Constanţa, a regiunii Dobrogei şi a ţării.

Expoziția conține 30 de portrete ale unor personalități de origine greacă cu rol substanţial în istoria şi cultura românilor, printre care Regina Elena, Jean Moscopol, Apolodor din Damasc, Maria de Mangop, Despot Vodă, Gheorghe Duca, Constantin Mavrocordat, Alexandru Ipsilanti, Grigore III Ghica, Athanasios Christopoulos, Costache Aristia, Constantin Caracaş, Andreas Embirikos, Demostene Russo etc. Textele de prezentare a personalităţilor respective au fost realizate de domnul Tudor Dinu, profesor doctor habilitat la Universitatea din București.

Sursa foto: ZIUA de Constanța 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii