Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:07 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiție, viitor și performanță Un an jubiliar pentru Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța trasat prin excelență și emoție

ro

24 Dec, 2021 00:00 4025 Marime text
  • Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ a celebrat în acest an 125 de ani de activitate.
  • Anul jubiliar a fost prilejuit de numeroase premii naționale și internaționale, fiind cu totul special prin evenimentele dedicate aniversării.
  • Performanțele liceului au fost încununate prin conferirea, de către președintele Klaus Iohannis, a Medaliei Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului“. 
Ne aflăm la sfârșitul anului 2021, an pe care Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța l-a marcat, așa cum ne-a obișnuit, cu un cumul de performanțe. Medalii naționale și internaționale, proiecte la cel mai înalt nivel, distincții inedite sunt performanțele pe care liceul constănțean le-a atins. Sigur că toate evenimentele s-au petrecut sub cupola anului jubiliar, 125 de ani de la înființarea instituției.
 
Anul 2021 a început cum se putea mai bine pentru CNMB. În februarie, directorul instituției, prof. dr. Vasile Nicoară, a fost decorat de ambasadoarea Franței în România, Excelența Sa Laurance Auer cu ordinul Chevalier des Palmes Académiques, din partea Ministerului Educației francez. Liceul este recunoscut pe plan internațional pentru promovarea culturii și limbii franceze, purtând titlul de Label France Éducation.
 
La ceremonia de decorare Excelența Sa Laurence Auer a punctat că „Excelența liceului «Mircea cel Bătrân» este și a dumneavoastră ( prof. dr. Vasile Nicoară), excelența tuturor echipelor sale din activitatea de zi cu zi este și a dvs. Datorită dvs., mii de elevi au avut șansa de a deveni cetățeni inteligenți, responsabili, înarmați cultural, pregătiți pentru dezbatere, gata să ia parte la dezbaterea publică, la Uniunea Europeană, la Europa așa cum vrem s-o construim în marea familie a francofoniei”.


 
În timp ce instituția se apropia cu pași repezi de manifestările aniversare din luna mai, elevii mirciști au mai marcat două reușite: premiul II la Concursul Internațional  NSS Space Settlement Contest și o medalie de argint la categoria blitz, fete, 14 ani la Campionatele Naționale individuale pentru juniori la șah.

 
125 de ani de excelență în învățământ
 
Luna mai a fost o adevărată sărbătoarea pentru mirciști, fiind dedicată evenimentelor aniversare. Nenumăratate activități s-au ținut atunci. Totul a început cu dezvelirea plăcii de marmură de către consilierul prezidențial, Ligia Deca și olimpicul mircist, Darius Mârdaru. Activitățile au continuat cu Conferința Internațională Excelență prin Educație, eveniment petrecut sub egida proiectului prezidențial România Educată.

Zilele de după conferință au fost marcate de lansări de volume, „Cronica CNMB pe anii 2017-2020“, „Frumoasa și utila matematică“, revista Zări Alb Astre, vizionarea filmelor aniversare, flash-mob și multe alte astfel de activități care au reușit să ilustreze și să transmită încă o dată valorile pe care acest for cultural le transmite din generație în generație.

 
Performanțele mirciste au continuat. În luna iunie o altă medalie s-a adăgat în palmaresul liceului. Mihai Banioti  s-a clasat pe primul loc, cu un punctaj de 99,445 puncte la Olimpiada Internațională STEM ( i – STEM Olympiad. Graţie rezultatului obţinut, elevul de la CNMB i-a devansat în mod semnificativ pe cei 321 de competitori și a câştigat Medalia de Aur.
 
Un nou an școlar, noi reușite
 
Încă din prima lună a anului școlar 2021-2022 colegiul constănțean a început în forță activitatea.
 
De Ziua Europeană a Limbilor (26 septembrie), liceul a organizat a VI-a ediţie a Concursului Plurilingvistic Judeţean „Creo-Creare al cărui“ al cărui scop general  este promovarea creativităţii și a inteligenţei sinestezice.
 
Nici de Ziua Educației ( 5 octombrie) liceul nu s-a lăsat mai prejos. Colegiul a organizat workshop-ul  „Orașe în cer“ pentru promovarea proiectului „O fereastră comună deschisă către misterele universului“  Cod e- MS Code ROBG 528.
 
Premiile nu au încetat să vină. Tot în luna octombrie în aula „Gheorghe Coriolan“ a avut loc festivitatea de premiere a Concursul Internațional de Creație „Marco e Alberto Ippolito“. Iniţiat în 2002, concursul și-a derulat momentul final, cel al premierii, în Italia, mai puţin în 2018 și 2019 când festivitatea s-a desfășurat în România, fiind găzduită de Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”. Şi în acest an elevii mirciști au cules roadele muncii lor, aducând acasă premii importante.
 
Un alt premiu internațional a fost obținut de o echipă de elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” și ai Liceului Internațional de Informatică din Constanța la concursul „Martine Rothblatt Space Settlement in Our Lifetime Competition", organizat de National Space Society (NSS) în Beverly Hills, California, SUA.
 
Nu de mult, un alt mircist a mai reușit să câștige o medalie. Victor-Ioan Dumbravă, elev în clasa a XII-a, coordonat de profesorul Adrian-Eracle Nicolescu, a obținut medalia de bronz la ultima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (IOAA) 2021.

 
Ziua Dobrogei (14 noiembrie) a fost marcată așa cum se cuvine de mirciști. Amintim că prestigiosul liceul constănțean este partener instituțional al proiectului Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials, proiect dedicat zilei Dobrogei, inițiat și susținut de cotidianul ZIUA de Constanța. De asemenea, începând cu anul 2022 la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ vor avea loc multiple vizionări ale filmului documentar „Ctitorul Adrian V. Rădulescu“, film produs în 2018 de IMAGO Studio şi finanţat de ZIUA de Constanţa, cu sprijinul MINAC. Toate aceste demersuri au ca scop conștientizarea și conectarea tinerilor cu patrimoniul arheologic din Dobrogea. 

Încununarea celor 125 de ani de excelență în educație. Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului“
 
Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ a încheiat anul 2021 cu o distincție prezidențială.
 
Cu ocazia Zilei Naționale a României, președintele Klaus Iohannis a conferit liceului constănțean Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului“.
 
Directorul instituției, prof dr. Vasile Nicoară, declara pe atunci pentru cotidianul ZIUA de Constanța  că medalia oferită reprezintă „cea mai înaltă apreciere națională a contribuției colegiului la apărarea și dezvoltarea statului nostru“.
 
În zilele următoare va avea loc ceremonia de înmânare a medaliei. Consilierul prezidențial Ligia Deca, de altfel absolventă a CNMB, a fost desemnată pentru a înmâna distincția reprezentanților Colegiului.
 
Tradiție, viitor și performanță
 
De-a lungul timpul, instituția a fost un reper în învățământul românesc, numeroasele premii naționale și internaționale fiind dovada acestui fapt. „Universitatea Dobrogei“, așa cum era numită la început de secol XX, continuă și astăzi să se remarce.
 
Pentru „Excelența Sa“ Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ anul 2021 a reprezentat încă un capitol memorabil din povesta sa, prilejuit de anul jubilar, 125 de ani de la înființare, pe care elevii acestei generații sigur nu îl vor uita.
 
Vivat, Crescat, Floreat Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“!
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

Medalia reprezintă „cea mai înaltă apreciere națională a colegiului nostru“

ZIUA LIVE. Medalii la olimpiade internaționale și distincții prezidențiale pentru Colegiul Național Mircea cel Bătrân! (video)
 
Performanță internațională de excepție a elevilor constănțeni de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”

Elevii mirciști, premiați pentru rezultatele obținute la Concursul Internațional de Creație „Marco e Alberto Ippolito" (galerie foto)

Medalie de Aur pentru un elev al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, la Olimpiada Internațională STEM

Sărbătoare la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Constanţa!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii