Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:28 28 01 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Performanță internațională de excepție a elevilor constănțeni de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”

ro

10 Nov, 2021 09:42 2641 Marime text

  • O echipă formată din elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” și ai Liceului Internațional de Informatică din Constanța a participat, între 5 și 7 noimebrie 2021, la conferința și etapa finală a concursului „Martine Rothblatt Space Settlement in Our Lifetime Competition", organizat de National Space Society (NSS) în Beverly Hills, California, SUA. 

Este vorba de Vladimir-Ioan Petrescu, Elena-Antonia Gagara, Nicolas-Raul Niță, Tiberiu-Andrei Popescu, Riana-Florentina Mazilu, Maria-Alexia Balcan, Mădălina Diaconescu-Cărbunescu, Andrei Culerda, Maria-Alexandra Pătrașcu și Alina-Nicoleta Cupcea, coordonați de profesorul Adrian-Eracle Nicolescu de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân" Constanța. În contextul situației epidemiologice actuale participarea elevi la acest eveniment a avut loc online. 

La confruntarea finală, elevii s-au clasat pe locul al treilea și au obținut un premiu de 3.000 $. Prezentarea lor, cu un subiect foarte actual, a reușit să capteze atenția juriului prezidat de Rod Pyle - presedinte NSS, și de Anita Gale - Boeing, NASA, CEO NSS. 

Proiectul intitulat „Void-Tech" al elevilor constănțeni prezintă soluții pentru problema poluării spațiului cu sateliți nefuncționali și module de rachetă folosite, care reprezintă un mare pericol pentru orice corp lansat în orbită, întrucât se deplasează cu viteze mari și pot distruge ușor corpurile cu care intră în coliziune, se arată în document. 

Elevii au propus reciclarea sateliților defecți și realizarea altora noi, urmărind pe termen lung realizarea unor rețele de comunicare și transport care vor face posibilă colonizarea spațiului. Proiectul de 36 de pagini a fost elaborat pe parcursul verii 2021, abordând problema din perspectivă tehnico-științifică și financiară.

Performanța este cu atât mai lăudabilă cu cât echipa din Constanța a fost singura formată din liceeni, toate celelete echipe participante fiind alcătuite din studenți.

Competiția „Martine Rothblatt Space Settlement in Our Lifetime Competition" urmărește să descopere și să premieze idei de afaceri cât mai realiste, care să ajute la dezvoltarea unor așezări permanente în spațiu, bazate pe tehnologia avansată, prin intermediul proiectelor elevilor și studenților din lumea întreagă.

Elevii constănțeni sunt invitați să susțină proiectul premiat la International Space Development Conference, care va avea loc la Arlington, Virginia, SUA, în luna mai 2022.Sursă foto: Colegiul Național „Mircea celBătrân" Constanța
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii