Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrul de Stat Constanța Aduce ediția a șaptea a Festivalului-concurs DbutanT

ro

20 Sep, 2022 09:29 1187 Marime text

 
  • În orașul Ovidiu are loc, între  19 - 24 septembrie 2022 programul internațional de scenografie în cadrul Festivalului-concurs DbutanT, ediția a șaptea 
  • Tema propusă este METAMORFOZE, amintind de una dintre cele mai influente opere-rădăcină ale culturii occidentale, Metamorphōsēs, a poetului latin relegat la Tomis, Publius Ovidius Naso.
  • De asemenea, tema aleasă pune un accent sporit pe abordări ce evidențiază concepte de circularitate în artă și invită artiștii participanți și publicul la un dialog despre responsabilitate și sustenabilitate.
Aflat la a șaptea ediție, festivalul DbutanT este conceput să funcționeze ca un motor de căutare și promovare a artiștilor aflați la început de drum.
În fiecare an festivalul pune în valoare tineri profesioniști ce activează în alt domeniu teatral, respectiv actorie, regie, dramaturgie, coregrafie și scenografie.
Ediția de anul acesta se adresează pentru a doua oară scenografiei.
Festivalul este o inițiativă a Teatrului „Andrei Mureșanu” Sf. Gheorghe iar, începând din 2020, are ca partener Teatrul de Stat Constanța.

 
Programul internațional de scenografie, prima etapă a festivalului, reunește la Ovidiu 21 de tineri scenografi, arhitecți și designeri din România, Grecia, Franța și Ungaria.
Timp de o săptămână, aceștia vor crea instalații de artă cu caracter teatral-performativ, sub îndrumarea a cinci mari maeștri internaționali ai teatrului.

Mentorii tinerilor scenografi care vor crea și lucra la Ovidiu sunt:
  Jean-Guy Lecat (FR) – scenograful de peste un sfert de deceniu al legendarului regizor englez, Peter Brook.
  Nic Ularu (RO, SUA) – scenograf, regizor și profesor român, stabilit în SUA, premiat OBIE pentru merite deosebite în spectacole OFF-Broadway. 
  Carmencita Brojboiu (RO) – scenografă română din Constanța, cu un palmares de sute de spectacole realizate în marile teatre ale țării și ale lumii și premii importante pentru scenografie. 
  Paweł Dobrzycki (PL) – scenograf, arhitect, pictor și profesor la Academia de Arte Frumoase din Varșovia, creator a peste 280 de producții scenice în teatre și opere din Polonia și din străinătate.
  Helmut Stürmer (DE, RO) – personalitate marcantă a scenografiei internaționale, cu sute de scenografii, atât în teatru, cât și în film. Pe lângă multe alte spectacole memorabile, a creat scenografia faimosului „Faust” de la Sibiu, în regia lui Silviu Purcărete.
 
Creațiile realizate în Programul internațional de scenografie vor fi expuse publicului pentru o singură zi, în data de 24 septembrie, în cadrul unui vernisaj gală ce va transforma White Park Ovidiu într-un spațiu expozițional, urmărind astfel să promoveze identitatea, valorile și patrimoniul local reinterpretate prin instalații artistice.
Procesul de creație se va desfășura on site și va fi deschis publicului interesat. 
 
Instalațiile create vor fi documentate și expuse integral sau parțial, însoțite de video, fotografii, schițe și machete, într-o expoziție de scenografie itinerantă. Aceasta va fi vernisată la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a doua etape a Festivalului DebutanT – Spectacole în competiție, dar și la București, în cadrul Climate Change Summit, desfășurat la Teatrul Odeon și ulterior în galeria Goethe Institut. 
 
Evenimentele organizate în cadrul Teatrului de Stat Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției: http://www.teatruldestatconstanta.ro


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii