Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:25 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorul Valentin Ciorbea, câștigătorul Marelui Premiu „Comandor Virgil Alexandru Dragalina” pentru volumul „Generalul adjutant Paul Teodorescu (1888 – 1981). Dimensiunile creativității”

ro

22 May, 2024 16:16 651 Marime text


Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a primit Marele Premiu „Comandor Virgil Alexandru Dragalina”, Ediția a X-a, 2023, în valoare de 1.000 de dolari, pentru volumul „Generalul adjutant Paul Teodorescu (1888 – 1981). Dimensiunile creativității”, apărut la Editura Academia Oamenilor de Știință din România, București, 2023.
 
Premiul este înmânat de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”.
 
Comisia de evaluare a lucrărilor intrate în concurs, formată din general de brigadă (rtg.) Grigore Buciu, președinte, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ. dr. Petre Otu, prof. univ. dr. Constantin Hlihor și Ilie Schipor, istoric, au conchis, evaluând lucrarea: 
„Cartea deosebită, cu o structură logică, o monografie încadrată perfect în această categorie de lucrări. Îl prezintă pe generalul Paul Teodorescu în toate ipostazele existenței sale – familie, copilărie, școli de formare, perfecționare, șef de promoție la școli din Franța, ca ofițer și generali cu răspunderi în comenzi militare, în învățămînt, minister, guvern, Casa regală, etc. inclusiv evocări postume.
Mai multe informații inedite se referă la implicarea generalului în Actul Restaurației din iunie 1930. Sunt menționate reformele pe care generalul s-a străduit să le implementeze în Armată, inclusiv detalii legate de învățământul militar și realizarea localului modern al Școlii Superioare de Război.”
 
Gala acordării premiilor va avea loc în Sala bizantină a Palatului Cercului Militar Național din București în ziua de 27 mai 2024, ora 11.
 
Opritsa Dragalina – Oprea, fiica comandorului Virgil Alexandru Dragalina, sponsorul Marelui Premiu, a trimis din Elk Grove, SUA, unde locuiește, un mesaj publicat în „România Eroică”, nr. 1, 2024, pe care îl redăm mai jos:
 
De departe, de dincolo de zări, de dincolo de ocean, cu admirație și recunoștință, salut în această zi de primăvară, autorii participanți, premiați și neobosiții organizatori a celei de-a zecea ediții a Premiilor Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria.”  
Sunt recunoscătoare că am putut participa virtual la toate festivitățile și că am putut aplauda, de-a lungul celor zece ani, în vorbe, gând și suflet, excelentele realizări ale autorilor laureați.
La Ediția a X-a Marele Premiu „Comandor Virgil Alexandru Dragalina” încununează o lucrare dragă sufletului meu, o operă dedicată vieții unui erou: Generalul Paul Teodorescu. În adolescență, i-am auzit adesea numele invocat de Tata, comandorul Virgil Dragalina. Era întotdeauna rostit cu admirație și recunoștință pentru realizări și inițiative, pentru un comportament distins, pentru suportul și atenția oferită Marinei Regale.
Personal am avut și eu onoarea să-i mulțumesc Generalului erou. Într-o zi din toamna anului 2021, mi-am rezemat fruntea de placa comemorativă dedicată Eroilor marinari, lista de piatră săpată în peretele Mănăstirii Dintr-un Lemn. Printre numele eroilor este și cel al tatălui meu. I-am mulțumit în gând ctitorului acestui Sfânt lăcaș de rugăciune, neuitatul General Paul Teodorescu.
Cu admirație și recunoștință îi mulțumesc domnului profesor doctor Valentin Ciorbea pentru excelennta monografie. Grație acestei lucrări, generațiile prezente și viitoare vor retrăi viața și faptele acestui erou și nu vor uita niciodată numele unui soldat legendar: Generalul Paul Teodorescu.”
 
Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a mai primit Marele Premiu „Comandor Virgil Alexandru Dragalina” și l Ediția a IX-a, 2022, în calitate de coautor al volumului „Enciclopedia Centenarului Războiului de Întregire și al Marii Uniri”.
 
Citește și:
Lansare de carte. Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea - „General-adjutant Paul Teodorescu (1888-1981). Dimensiunile creativității“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii