Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:09 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansare de carte. Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea - „General-adjutant Paul Teodorescu (1888-1981). Dimensiunile creativității“

ro

13 Oct, 2023 17:00 1237 Marime text

 
Universitatea Națională de Apărare „Carol I” organizează luni, 16 octombrie 2023, ora 15.00, lansarea volumului General-adjutant Paul Teodorescu (1888-1981). Dimensiunile creativității, Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, București, 2023, autor prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

Prestigioasa instituție de învățământ superior militar îl omagiază astfel pe fostul profesor și Director al Școlii Superioare de Război (1936-1937), în mandatul căruia s-a realizat campusul și reforma învățământului superior militar românesc, la împlinirea a 135 de ani de la naștere.   

Prezentarea cărții va fi făcută de:
General-locotenent Corneliu Postu, Director al Statului Major al Apărării
General de flotilă aeriană Dr. Eugen Mavriș, Comandant (Rector) al Universității Naționale de Apărare „Carol I”
Prof. univ. dr. Petre Otu, Prof. univ. dr. Ion Giurcă, prestigioși istorici militari. 

La eveniment vor participa reprezentanți ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. În calitate de comandant al Regimentului de Gardă „Mihai Viteazul” nr. 6 (1928-1932), colonelul Paul Teodorescu a ridicat unitatea la un nivel de instrucție recunoscut național și internațional.

Pe parcursul celor 357 de pagini autorul își poartă cititorul în cunoașterea evoluției lui Paul Teodorescu, din copilăria până la trecerea la cele veșnice în 1981 la Mănăstirea Dintr-un Lemn. Cuprinsul cărții este elocvent pentru efortul depus de autor în vederea prezentării parcursului carierei militare, de comandant, profesor la Școla Superioară de Război, diplomat militar la Paris și ministru în zece guverne. Pagini interesante bazate pe surse de arhivă îl prezintă pe generalul Paul Teodorescu în etapa plină de încercări după instaurarea regimului comunist în România. A fost încarcerat, i s-au confiscat toate bunurile, i s-a tăiat pensia, fiind lipsit de orice mijloc de trai. În lucrare se evaluează opera științifică a generalului Paul Teodorescu, care i-a adus recunoaștere din partea forurilor academice, contribuția sa decisivă la deschiderea unei noi file a conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României la Mănăstirea Dintr-un Lemn, pe care a consacrat-o în 1939 ca Sfânt lăcaș de închinare și pomenire a personalului din Aviație și Marină. Volumul aduce în atenție posteritatea generalului Paul Teodorescu.

Prof. univ. dr. Petre Otu apreciază în Cuvântul înainte că autorul „are marele merit de a fi impus mai bine zis de a fi reimpus în istoriografie, cu precădere în cea miltară și în opinia publică personalitatea generalului Paul Teodorescu. Așadar, monografia publicată sub egida Academiei Oamenilor de Știință, al cărui membru titular este, reprezintă o operă de sinteză, de maturitate, care încununează o activitate științifică remarcabilă.”      
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii