Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:34 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Originar din Tulcea Grigore Moisil, dobrogeanul devenit un reputat om de știință internațional

ro

09 Jan, 2024 17:00 1085 Marime text
Foto: Wikipedia
  • Grigore C. Moisil s-a născut la Tulcea, pe 10 ianuarie 1906, într-o familie de intelectuali
  • El a plecat la Paris, în 1930, pentru a studia la Sorbona, alături de mari matematicieni. A participat intens la viața științifică cu note remarcate de profesori. Ulterior, între 1931 și 1932, a studiat și la Roma
  • La începutul anilor `50, tulceanul a început să fie interesat de informatică. El a sprijinit realizarea primelor calculatoare românești și a contribuit la instalarea primului calculator de construcție românească la Institutul de Fizică Atomică (1957)
 
Grigore C. Moisil s-a născut la Tulcea, pe 10 ianuarie 1906, într-o familie de intelectuali. Străbunicul lui, Grigore Moisil a fost protopop la Năsăud și vicar episcopal greco – catolic pentru ținutul Rodnei. De asemenea, a fost unul dintre întemeietorii primului liceu românesc din Năsăud. Tatăl, Constantin Moisil a fost profesor de istorie, arheolog, numismat, directorul Cabinetului Numismatic al Academiei și membru de onoare al Academiei Române.
 
Viitorul matematician a făcut școala primară la București. A urmat liceul la Vaslui și București, absolvind în 1922.
 
Peste un an, Grigore Moisil intra la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București, dar în paralel, pentru un timp, a urmat și Politehnica, secția construcții. În 1929, după ce și-a dat seama că matematica este prioritară pentru el, Moisil s-a retras de la Politehnică.
 
El a plecat la Paris, în 1930, pentru a studia la Sorbona, alături de mari matematicieni. A participat intens la viața științifică cu note remarcate de profesori. Ulterior, între 1931 și 1932, a studiat și la Roma.
 
A revenit în 1932 în România și a devenit profesor provizoriu la Universitatea din Iași. Mai târziu, a avansat la gradul de conferențiar universitar și la cel de profesor universitar.
 
După zece ani petrecuți la Iași, Grigore Moisil a devenit, alături de Gheorghe Vrănceanu, Dan Barbilian și Miron Nicolescu, profesor la Universitatea București.
 
Între 1946 – 1948, Moisil a ocupat funcția de ambasador al României la Ankara. În Turcia, el a ținut o serie de prelegeri matematice la Universitatea din Istanbul și la Universitatea Tehnică din Istanbul.
 
La începutul anilor `50, tulceanul a început să fie interesat de informatică. El a sprijinit realizarea primelor calculatoare românești și a contribuit la instalarea primului calculator de construcție românească la Institutul de Fizică Atomică (1957). De asemenea, datorită lui, Universitatea București s-a numărat printre primele zece universități din lume ce aveau un centru de calcul.
 
Ca afilieri, Grigore Moisil a fost membru al Academiei Române, membru corespondent al Academiei de Științe din România, membru al Academiei din Bologna și al Institutului Internațional de Filosofie.
 
De-a lungul timpului, a fost decorat cu Ordinul Muncii (1963), cu titlul de „Om de știință emerit”, acordat prin decret al Consiliului de Stat (1964) și a fost laureat al Premiului de Stat al Republicii Populare Române.
 
În anul 1973, Grigore Moisil și soția lui au plecat într-o călătorie de o lună și jumătate în Canada și Statele Unite ale Americii, pentru a ține un șir de conferințe. Destinul a făcut ca această călătorie să fie ultima din viața matematicianului. El a decedat pe 21 mai 1973, la Ottawa, Canada.
 
Citește și:
Părintele informaticii din România, Grigore Constantin Moisil s-a născut în urmă cu 117 ani
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii