Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:18 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău 21 mai – Siguranța în mediul online!

ro

22 May, 2024 13:36 329 Marime text
Nr. 161 din 22 mai 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din data de 21 mai 2024
 
 
21 mai – Siguranța în mediul online!
 
Ieri, 21 mai, zi dedicată siguranței în mediul online, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au organizat o serie de activități preventive la Colegiului Național „Mihai Eminescu” și la Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil”, din Buzău.
În cadrul activităților, s-au transmis recomandări privind riscurile şi vulnerabilităţile elevilor în mediul online, siguranţa pe reţelele sociale, riscurile fraudelor informatice prin simularea tranzacționării online de acțiuni / criptomonede.
Totodată, s-a discutat și despre prevenirea înșelăciunilor, în special a celor prin sisteme informatice, fiind aduse în atenție aspecte legislative, metode de înșelăciune folosite în mediul online, dar și recomandări pentru a preveni victimizarea.
Activitățile s-au desfășurat și în baza Programului cadru de prevenire a criminalității informatice și a Campaniei naționale de prevenire a fraudelor informatice care au ca mod de operare investițiile online în acțiuni/ criptomonede.
De asemenea, au fost abordate și subiecte precum racolarea victimelor pe internet pentru trafic de persoane, pornografie infantilă, cu accent pe modurile de operare folosite de infractori și modalitățile concrete de evitare a victimizării pe această linie.
Tot ieri, polițiștii de la Prevenire s-au deplasat în parcuri și cartiere din municipiul Buzău, cu scopul de a oferi cetățenilor recomandări în vederea scăderii gradului de victimizare privind infracțiunile de înșelăciune în mediul online, care au ca bază folosirea în mod nelegitim a imaginii unor personalități cunoscute și a unor companii de distribuție de utilități.
Și polițiștii de la Siguranță Școlară au desfășurat activități informativ-preventive la Școala Primară Policiori.
Polițiștii au purtat dialoguri cu elevii despre ce este și cum se manifestă cyberbullyingul, care sunt efectele agresiunii de tip cyberbullying, ce poți face pentru a preveni cyberbullyingul, ce poți face dacă ești victima cyberbullyingului și ce poți face din punctul de vedere al legii pentru a te proteja.
 
 
Reţinuţi de poliţişti pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice
 
          În noaptea de 20/21 mai a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au fost sesizați și au intervenit pentru efectuarea de verificări în cazul unui scandal produs la în proximitatea unei societăţi comerciale de tip fast-food, din Buzău.
          Din primele cercetări, poliţiştii au constatat că doi tineri din Buzău, în vârstă de  19, respectiv 23 de ani, ar fi fost agresați de alţi trei buzoieni, cu vârste cuprinse între 18 şi 51 de ani, cunoscuți ai persoanelor vătămate, în timp ce se aflau în parcarea societății comerciale, împreună cu mai mulți tineri.
          Persoanele agresate au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
           În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice și lovire sau alte violenţe.
          Ieri, poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de cei trei agresori şi urmează să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
 
 
  •  
Mandat de executare a pedepsei închisorii, pus în aplicare de polițiști
 
          În data de 21 mai a.c., polițiștii Secției de poliție rurală Mărăcineni au depistat un localnic de 23 de ani, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.
Pe numele acestuia, Judecătoria Buzău a emis mandat de executare a unei pedepse de 3 ani de  închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere și conducerea unui vehicul neînmatriculat.
          Polițiștii l-au depistat pe tânăr în localitatea de domiciliu şi l-au condus la Penitenciarul Focșani, în vederea executării pedepsei privative de libertate.
 
  •  
 
 
 
 
Cercetat pentru furt calificat
 
În ziua de 21 mai a.c., polițiștii din cadrul Postului de poliţie Săhăteni au depistat principalul bănuit în cazul unui furt de bicicletă – un bărbat de 34 de ani, din Săhăteni.
Fapta a fost sesizată în data de 19 aprilie a.c., de către persoana vătămată, un bărbat de 32 de ani, din aceeași localitate.
Din cercetări a reieşit că în aceeași seară, bănuitul ar fi profitat de neatenția persoanei vătămate în timp ce se afla la o societate comercială din localitate, context în care ar fi lăsat vehiculul nesupravegheat și i-ar fi sustras bicicleta.
Prejudiciul a fost recuperat și predat persoanei vătămate.
În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat,  sub coordonarea parchetului, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a bănuitului.
 
  •  
Nereguli în trafic
 
La data de 21 mai a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 197 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut  8 permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Polițiștii au acționat pentru depistarea și scoaterea din circulație a șoferilor care au depășit limita legală de viteză. Astfel, au fost depistați 100 de şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar dintre aceştia 7 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90 de zile.
Alt permis de conducere a fost reţinut pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului.
De asemenea, 35 de sacțiuni contravenționale au fost aplicate șoferilor ce nu au purtat centura de siguranță și 18 sacțiuni pentru alte abateri în trafic.
Verificările specifice s-au realizat cu sprijinul aplicației eDac, noul sistem de verificare a documentelor, operaționalizat în contextul aderării României la Schengen.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 71.000 de lei.
În urma activităților desfășurate, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Este cazul unui bărbat de 65 de ani, din Buzău, ce a fost depistat și oprit  în trafic de către polițiștii Biroului Rutier Buzău.
Întrucât emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest care a indicat o valoare de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat.
 Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
 
Pentru prevenirea implicării pietonilor în accidente de circulaţie poliţiştii le reamintesc
 
  • În condiţii de vizibilitate scăzută şi pe timpul nopţii, purtaţi accesorii reflectorizante pentru a fi vizibili.
  • Traversaţi numai pe trecerile pentru pietoni sau pe la colţ de stradă şi la culoarea verde a semaforului destinat dumneavoastră. Nu vă angajaţi în traversarea drumului public prin faţa sau spatele autovehiculelor oprite!
  • La orice traversare, opriţi-vă în afara părţii carosabile şi asiguraţi-vă corespunzător;
  • Apreciaţi corect timpul necesar pentru a traversa în siguranţă şi luaţi în calcul că, atunci când traversaţi străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflaţi  într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să manifestaţi prudenţă maximă!
  • Traversaţi perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Oferiţi-le conducătorilor auto timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
  • Evitaţi să circulaţi pe partea carosabilă sau pe pistele pentru biciclişti! Folosiţi trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeţi cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveţi traficul în faţă!
  • Respectaţi întocmai semnificaţia semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) şi nu circulaţi pe drumurile publice dacă aţi consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat creşte semnificativ.
 
SIGURANȚA RUTIERĂ = RESPECT ÎN TRAFIC!
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii