Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:39 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Născut în Dobrogea Laurențiu Panaitopol, personalitate a matematicii

ro

09 Aug, 2023 18:00 1098 Marime text
  • Laurențiu Panaitopol s-a născut într-o zi de 10 august 1940, în județul interbelic Caliacra, la Balcic
  • În anul 1957 s-a înscris la Facultatea de Matematică și Fizică a Universității București, făcându-se remarcat prin pasiunea pentru științele exacte
 
Laurențiu Panaitopol s-a născut într-o zi de 10 august 1940, în județul interbelic Caliacra, la Balcic.
 
De profesie a fost matematician, pedagog și profesor universitar.
 
A moștenit înclinația spre pedagogie de la mama lui, la rândul ei profesoară de latină și greacă veche. Tatăl său a fost ofițer.
 
Laurențiu Panaitopol a urmat școala primară, gimnaziul și liceul la Giurgiu.
 
În timpul liceului, Laurențiu Panaitopol și-a adus contribuția la Gazeta Matematică și Fizică, în calitate de colaborator.
 
De asemenea, pe când era elev, el a reușit să câștige detașat mai multe olimpiade școlare de matematică.
 
În anul 1957 s-a înscris la Facultatea de Matematică și Fizică a Universității București, făcându-se remarcat prin pasiunea pentru științele exacte. Totuși, din cauza unor acuzații aduse de regimul comunist la adresa lui Panaitopol, acesta a fost exmatriculat la începutul anului II de studii și trimis să lucreze la uzina „Timpuri noi” ca frezor de roți dințate.
 
În cele din urmă, Panaitopol și-a reluat studiile universitare, iar în anul 1964 a obținut diploma de licență cu o lucrare în domeniul analizei matematice.
 
El a fost mai întâi profesor în satul Remuș, județul Giurgiu, apoi s-a mutat în oraș, unde a predat la Liceul Economic și la Liceul Teoretic „Ion Maiorescu”.
 
În anul 1970 a devenit asistent la Facultatea de Pedagogie Psihologie și apoi la cea de matematică.
 
A obținut doctoratul nouă ani mai târziu, cu teza „Contribuții la studiul funcțiilor aritmetice. Verificarea pe calculator a unor ipoteze”.
 
În același timp cu preocupările științifice unui cadru didactic universitar, Laurențiu Panaitopol a avut o slăbiciune deosebită pentru matematica elementară de liceu și gimnaziu. S-a ocupat cu multă pasiune de pregătirea loturilor olimpice, a compus o mulțime de probleme, pe care le-a propus la diferite etape ale olimpiadelor de matematică.
 
Timp de 40 de ani, Laurențiu Panaitopol a fost unul dintre cei mai fervenți susținători ai Gazetei Matematice.
 
Laurențiu Panaitopol a murit în 2008, pe 18 noiembrie, la vârsta de 68 de ani.
 
În amintirea lui, an de an este organizat Concursul Laurențiu Panaitopol al Filialei București a Societății de Științe Matematice din România și Institutul de Matematică al Academiei Române.
 
Citește și:
Maestru al literelor și cifrelor. 128 de ani de la nașterea lui Ion Barbu, cel care a fost evocat de dobrogeanul Pericle Martinescu

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii