Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:38 29 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT MINA Constanța organizează „Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice”. Ceremonie de deschidere în prezența lui Florin Mitroi (FOTO+VIDEO) (P)

ro

28 May, 2025 11:12 559 Marime text


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în parteneriat cu Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, organizează în perioada 28-30 mai 2025 „Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice”, ediția LIX.
 
Update:

În debutul evenimentului, Delia Cornea, directorul MINAC, s-a adresat audienței menționând că este pentru prima oară după 20 de ani când MINAC găzduiește acest eveniment.

Delia Cornea, director MINAC. Foto: ZIUA de Constanța

Aceasta a precizat că, încă de la  momentul reintegrării Dobrogei în granițele țării, vestigiile antice au suscitat interesul unor mari savanți români. Ea i-a amintit pe: Grigore Tocilescu, Vasile Barbu, dar și pe arheologii Scarlat Lambrino, Grigore Florescu, Paul Nicolescu ș.a.
„Și la Constanța, în decursul anilor '50 s-a constituit o valoroasă școală arheologică locală, din ai căror reprezentanți de frunte amintesc pe Vasile Canarache, pe Vasile Barbu, sau pe distinsul arheolog care ne-a fost multora și profesor, Adrian Rădulescu. Patrimoniul MINAC s-a îmbogățit an de an prin numeroase cercetări arheologice sistematice sau de salvare, iar în ultimele două decenii, numeroase vestigii au fost scoase la lumină prin cercetări sistematice și preventive”, a spus Delia Cornea.

În continuarea discursului, directorul MINAC, Delia Cornea a transmis că, în cursul acestui an, trei mari obiective arheologice intră sau reintră în circuitul turistic și anume: mormântul pictat Hypogeu, Edificiul Roman cu Mozaic și noul punct arheologic „Cetatea Carsium”.

Update 2:

Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța, s-a alăturat discursului, spunând că, toți cetățenii știu faptul că județul Constanța este un județ frumos, acesta având bogății care au fost descoperite și puse în valoare.


Florin Mitroi, președintele Consiliului Județan Constanța. Foto: ZIUA de Constanța

Update 3:

Emilian Gămureac, reprezentant al Ministerului Culturii, a luat cuvântul și a precizat că, Ministerul Culturii rămâne ferm angajat în promovarea patrimoniului arheologic al României.

Emilian Gămureac. Foto: ZIUA de Constanța

Update 4:


A luat cuvântul Dana Mihai, director adjunct la Institutul Național al Patrimoniului.

Dana Mihai, director adjunct la Institutul Național al Patrimoniului. Foto: ZIUA de Constanța
„Este o întrunire care va fi de bun augur și va aduce discuții constructive. Nu știu dacă un oraș poate fi mai nimerit decât Constanța să întrunească o sesiune de rapoarte arheologice”.

Update 5:

Dan Aparaschivei, membru în Comisia Națională de Arheologie a luat cuvântul și a punctat că ediția 59 este o bornă semnificativă pentru o astfel de manifestare științifică.

Dan Aparaschivei, membru în Comisia Națională de Arheologie. Foto: ZIUA de Constanța
„Organizarea unei astfel de manifestări de prestigiu la Constanța este locul cel mai potrivit din țară în acest moment. Bucuria mea este cu atțt mai mare cu cât am constatat că în ultima perioadă obiective esențiale ale orașului Tomis au fost puse în valoare și au fost repuse în circuitul turistic cu sprijinul autorităților locale și județene. Am speranța ca și proiectul restaurării Cetății Histria, care știu că s-a deblocat să aibă o finalitate identică. Noi, membrii Comisiei Naționale de Arheologie urmărim cu atenție nu doar cercetarea arheologică în sine, ci și restaurarea a ceea ce cercetăm”, a declarat Dan Aparaschivei.

Mai departe, el a vorbit despre volumul „Cronica cercetărilor arheologice din România”, editat în urma activității de acest tip din anul 2024.
„Este un volum cu care ne mândrim pentru că reprezintă oglinda castei noastre. Consistența sa nu este doar fizică, ci și în ceea ce privește substanța și esența sa. Sunt aproximativ 200 de rapoarte arheologice cu rezultate, unde dintre ele, spectaculoase. În introducere am făcut un scurt diagnostic al situației arheologiei românești din anul precedent și cu prelungire în anul acesta.” 

Știre inițială

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în parteneriat cu Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, organizează în perioada 28-30 mai 2025 „Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice”, ediția LIX.
 
Evenimentul va reuni peste 200 de specialiști din întreaga țară, iar în cadrul său vor fi prezentate rezultatele cercetărilor arheologice preventive și sistematice efectuate în cursul anului 2024.
 
Ceremonia de deschidere va avea loc astăzi, 28.05.2025, ora 11:00, în sala „Remus Opreanu” aflată în sediul Consiliului Județean Constanța, în prezența președintelui Consiliului Județean, a reprezentanților Ministerului Culturii și a membrilor Comisiei Naționale de Arheologie.

Sesiunea științifică se va desfășura pe patru secțiuni distincte: Arheologie Preistorică, Arheologia Epocii Fierului, Arheologie Greaco-Romană și Arheologie Medievală. Lucrările vor fi găzduite în sălile de conferințe ale Hotelului Continental-Forum, situat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 39B-41.
 
În ultima zi a manifestări, vineri, 30.05.2025, atât specialiștii, cât și reprezentanții mass-media, sunt invitați să participe la o excursie la Hârșova, unde va avea loc inaugurarea oficială a noului punct muzeal „Cetatea Carsium”, care va îmbogăți patrimoniul turistic și cultural al județului Constanța.
 
„Găzduirea acestei sesiuni reprezintă un moment important pentru MINAC și pentru orașul Constanța, urbe modernă care suprapune vestigiile anticului Tomis. Orașul nostru, ca întreg spațiul dobrogean, rămâne un adevărat muzeu în aer liber, presărat de situri arheologice, astfel că organizarea acestui eveniment la țărmul Pontului Euxin reprezintă și o recunoaștere implicită a impresionantului patrimoniu istorico-cultural existent aici”, menționează reprezentanții MINAC.
 
Organizarea acestei sesiuni este parte a amplului proiect de revitalizare a cercetării și valorificării patrimoniului arheologic constănțean, derulat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu susținerea constantă a Consiliului Județean Constanța.




Citește și:
MINA Constanța organizează „Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice”. Manifestarea se încheie cu inaugurarea „Cetății Carsium” (P)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii