Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:25 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc organizează astăzi Conferința online „Istorii și Memorii ale Comunismului Românesc"

ro

16 Dec, 2020 00:00 3317 Marime text

Rezultat al contopirii, în noiembrie 2009, dintre IICCR și Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc (INMER), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR) este o structură guvernamentală înființată în decembrie 2005 prin Hotărârea de Guvern 1724/2005.

Scopul principal al instituției rezultate îl reprezintă investigarea și identificarea abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului pe durata dictaturii proletariatului în România, sesizarea organelor îndreptățite să ia măsuri în aceste cazuri, precum și conservarea memoriei exilului românesc și în general a memoriei crimelor totalitarismului comunist de la noi și din lume.

Astăzi, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) deschide seria de conferințe lunare „Serile de Istorie la IICCMER". Începând cu ora 17:00, toți cei interesați pot participa la conferința „Istorii și Memorii ale Comunismului Românesc", eveniment ce va fi transmis LIVE pe pagina de facebook a IICCMER.


Discuțiile vor viza tendințele istoriografice privind istoria recentă, avându-se în vedere chestiuni referitoare la cadrul general care a favorizat și întreținut abordarea cu predilecție a unor tematici și subiecte în detrimentul altora, precum și a rolului diferiților actori, fie ei instituționali ori cercetători independenți, în cadrul acestui proces.

Evenimentul va începe cu un cuvânt de deschidere al Alexandrei TOADER, Președinte executiv al IICCMER, urmat de intervențiile invitaților: Adrian CIOROIANU (Ambasador, Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, prof. univ. dr., Universitatea din București), Dennis Deletant (prof. emerit, School of Slavonic and East European Studies, University College, London), Michael SHAFIR (prof. emerit, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca). Discuțiile din cadrul evenimentului vor fi moderate de Luciana JINGA, cercetător IICCMER.
 

Citește și:


Cercetare arheologică pentru investigarea urmelor materiale din zona fostei colonii de muncă de la Peninsula
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii