Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:49 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Manifestări la împlinirea a 75 de ani de la desființarea ilegală a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, organizate de IICMER și Memoria Exilului Românesc

ro

07 Jun, 2023 12:05 1039 Marime text
Sursa foto: IICMERInstitutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță organizarea Seriei de manifestări științifice și culturale ce va marca trecerea a 75 de ani de la desființarea ilegală a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. 

Potrivit organizatorilor, seria de manifestări se va desfășura la Blaj, în perioada 7-10 iunie 2023, și va avea drept eveniment central Conferința Internațională de Istorie a Comunismului, la care vor participa reputați specialiști în domeniu;

Conferința Internațională de Istorie a Comunismului beneficiază de Înaltul Patronaj al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

„Pe lângă Conferința Internațională de Istorie a Comunismului, pe parcursul celor 4 zile vor fi organizate, de asemenea, dezbateri științifice, workshop-uri, vernisaje de expoziții, lansări de carte, proiecții de film și mese rotunde, în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Facultatea de Istorie și Facultatea de Teologie Catolică ale Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Ororilor Comunismului din România, Primăria Municipiului Blaj și Asociația „Artis” - au precizta reprezentanții IICMER.

La evenimente vor participa istorici, cercetători, muzeografi, critici de film, personalități ale Bisericii Greco-Catolice, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale.

 Această Serie de manifestări este singurul eveniment de asumare a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 75 de ani organizat, până în prezent, de o instituție a statului român. Prin organizarea acestor evenimente, IICCMER intenționează să expună prima radiografie complexă a momentelor istorice petrecute în urmă cu 75 de ani și a consecințelor acestora.

,,Pregătim aceste evenimente de amploare de aproape un an de zile. Am considerat că, în cadrul Seriei de manifestări pe care o vom desfășura la Blaj împreună cu partenerii noștri instituționali, este de datoria IICCMER să organizeze, fie și tardiv, o conferință internațională în care specialiștii să dezbată ilegalitatea comisă de regimul ilegitim și criminal comunist, și anume desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Am convingerea că, prin organizarea acestor evenimente, se vor putea scrie noi pagini relevante despre istoria regimului comunist și a răului făcut de acesta’’ – a declarat Prof.univ.dr. Florin Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER.


Citește și: 

IICMERA fost obținută autorizația de construire pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii