Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:23 03 10 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ
a

„Pedagogia Memoriei şi Datoria Neuitării“, tema Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat a IICCMER

ro

20 Aug, 2022 08:27 517 Marime text
IICCMER: Foto: FacebookTema ediţiei din acest an a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat, care va fi organizat în perioada 22-26 august de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este „Pedagogia Memoriei şi Datoria Neuitării'“. 

Conform unui comunicat de presă al organizatorilor, Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat este prima de acest fel din ţara noastră, destinată studierii sistemului opresiv comunist.

"Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat - 'Pedagogia Memoriei şi Datoria Neuitării' este prima de acest fel din România destinată studierii sistemului represiv comunist. Participanţii vor avea oportunitatea de a se implica în dezbateri şi de a asista la prelegeri susţinute de reprezentanţi ai IICCMER, experţi străini, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european", au transmis organizatorii. 


Sursa citată mai menționează că deschiderea oficială a evenimentului va avea loc luni, 22 august, la Complexul Brâncovenesc din Municipiul Râmnicu Sărat. În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate alocuţiuni ale reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Parlamentului, ai IICCMER, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

Organizatorii au mai transmis că în data de 23 august va avea loc o depunere de coroane în incinta Închisorii Tăcerii de la Râmnicu Sărat, cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului.

„De asemenea, printre dezbaterile incluse în program şi care sunt deschise presei se numără "Vocile exilului şi sensul libertăţii", la care va participa ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, alături de preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER, Dinu Zamfirescu, prof univ dr Michael Shafir de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, preşedintele Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi, prof univ dr Doru Tompea, şi Liviu Tofan, fost director-adjunct al Radio "Europa Liberă".

În data de 26 august, ultima zi a evenimentului va avea loc lansarea "Documentului Programatic referitor la Promovarea Politicilor Memoriei despre Regimul Comunist prin Centrul Educaţional privind Comunismul în România", au mai precizat  organizatorii.

Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii