Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţia de pictură „Lumi Vegetale” semnată de artista Bogdana Contraş, la Muzeul de Artă Constanţa

ro

30 May, 2022 13:59 1842 Marime text
Afiș expoziție. Foto: Muzeul de ArtăLa Muzeul de Artă Constanţa, în lunile iunie şi iulie, puteţi să vizitaţi expoziţia de pictură „Lumi Vegetale” semnată de artista Bogdana Contraş. Expoziţia este curatoriată de Alexandra Crăciun şi Mădălina Mirea.

Reprezentanții Muzeului invită pe cei interesați vineri 3 iunie 2022, ora 16, la vernisajul expoziţiei „Lumi Vegetale”.
 

„În lucrările artistei Bogdana Contraş, aerul capătă o consistență aparte: copacii cresc din piatră, cerul se apleacă în lampion, bărcile - ca niște oase de pește -  transformă apa în aer, levitând cu delicatețea fulgilor de flamingo alb.

Nimic din ceea ce desenează artista Bogdana Contraş nu se poate cuantifica. Cerul capătă greutate, piatra plutește, zidul se topește, umbra sparge piatra ca o fisură, golul se face opac și devine plin, iar nervurile copacului reconfigurează spațiul din jur, iluminându-l.

Bogdana Contraş operează cu logica inversă a lui Magritte, interogând însuși rolul reprezentării.
Siluetele de îndrăgostiți nu mai au nevoie de margini, pentru că spațiul în jurul lor se curbează și se transformă în boltă. Logica unui teritoriu cartezian, jocul plinului și al golului, raportul cer - perete, apă - granit, sunt toate proiecții ale unui joc semantic secund în care artista așază mizele unei lumi volatile.
 
Expoziția Bogdanei Contraş este un city-break.

Un voiaj într-o lume imaginară în care aerul se pietrifică prin culoare, spațiul pare să se dilate la infinit, până când scaunul se face scară, iar pontonul de culoarea grâului se oprește în soare.

Aici raportul vegetal mineral este incert. Copacii pot avea orice culoare, iar personajele sunt un fel de spirite ale locului nedesenat.
Lumile Bogdanei, par, de aceea, a nu avea nevoie de receptori. Lucrările capătă viață prin visători, pelerini ale unor lumi în care nuferii par să se agațe de cer, iar crinii leagănă balansoarul unei siluete evanescente...


Nu există deci loc mai bun pentru o astfel de expoziție, decât acolo unde cerul se varsă în mare și unde ochii par să își transforme irisul în cer, ca în „oglinda falsă” a lui Magritte.” (Alexandra Crăciun, critic de artă) 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii