Eveniment editorial de Ziua Minorităților Naționale „Comunitatea musulmană din România în ilustrate (1898-1940)“, un album cât un muzeu
Eveniment editorial de Ziua Minorităților Naționale: „Comunitatea musulmană din România în ilustrate (1898-1940)“,
16 Dec, 2017 12:34
ZIUA de Constanta
3386
Marime text
Ziua Minorităților Naționale din România, inclusă, de anul acesta, de Camera Deputaților, în calendarul sărbătorilor naționale, va fi marcată pe 18 decembrie și de Uniunea Democrată Turcă din România, prin lansarea unui excepțional album, „Comunitatea musulmană din România în ilustrate (1898-1940)“, atât datorită condițiilor grafice deosebite în care s-a tipărit, cât mai ales prin conținutul său, despre care unul dintre cei doi editori, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, spune că este „un muzeu la purtător“.
Cunoscutul colecționar constănțean Gabriel-Octavian Nicolae, primul editor, pune din nou la dispoziția publicului interesat o parte a colecției sale. Albumul „Comunitatea musulmană din România în ilustrate (1898-1940)“ reunește reproduceri după ilustrate de colecție, care poartă privitorul în istoria și civilizația musulmane din țara noastră, pentru a-i cunoaște formele de manifestare - geamii si moschei, școală, drepturi politice, obiceiuri și profesii, tipologie și veșminte.
Cartea va fi lansată luni, 18 decembrie, de la ora 17.00, la restaurant Terasa Colonadelor. Albumul a apărut la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România și este prefațat de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. Textele sunt în limbile română, turcă si engleză. Lucrarea a apărut cu sprijinul financiar oferit de Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA), aflată în subordinea directă a prim-ministrului Republicii Turcia, prin biroul său de la București.
Au onorat frumoasa lucrare cu un „Cuvânt-înainte“ ambasadorul Republicii Turcia la București, Excelența Sa Osman Koray Ertaș, coordonatorul biroului TIKA de la București, H. Ahmet Daștan, și președintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi.
„Apariția acestui frumos dar în pragul sărbătorilor de iarnă, dar pe care editorii si Guvernul Republicii Turcia îl fac comunității musulmane din România, cetățenilor țării noastre, dar și ai Turciei, înscrie o filă semnificativă în relațiile culturale dintre România și Turcia“, a precizat prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.
Citește și:
Imagini de la eveniment. „Ada Kaleh. Casele de sub ape“, destine frânte și amintiri cu gust de ciubuc și dulceață (galerie foto)
Astăzi se lansează, la Biblioteca Județeană Constanța, volumul „Ada Kaleh. Casele de sub ape“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii