Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:46 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele României, Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul Zilei Minorităților Naționale

ro

18 Dec, 2023 14:20 565 Marime text
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 18 decembrie 2023, un mesaj cu prilejul Zilei Minorităților Naționale.

Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, în cadrul evenimentului organizat la Palatul Parlamentului.

Prezentăm în continuare textul mesajului, conform Administrației Prezidențiale: 

„Celebrăm Ziua Minorităților Naționale din România ca simbol al angajamentului societății noastre pentru cultivarea dialogului, a cunoașterii valorilor specifice și a colaborării interculturale cu comunitățile minorităților naționale din țara noastră. Evidențierea unei solide legături între toți cetățenii este esențială pentru dezvoltarea și progresul întregii națiuni și, de aceea, arhitectura constituțională și instituțională a statului român reflectă apărarea și respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Transmit astăzi salutul meu tuturor acestor cetățeni români care, conviețuind și conlucrând în spirit de solidaritate, respect reciproc și toleranță, aduc o contribuție valoroasă la dialogul interetnic și interconfesional din țara noastră și, astfel, ajută la construirea unei societăți mai bune pentru noi toți.

În România, una dintre cele mai importante prevederi care dovedesc asumarea fără echivoc a respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale este mențiunea constituțională privind reprezentarea acestora în Parlamentul României. Prezența în forul legislativ a tuturor minorităților naționale din țara noastră este, de peste trei decenii, un atu major pentru consolidarea unui climat politic stabil, o dovadă concretă a participării întregului corp social la parcursul democratic și la prosperitatea României.

Totodată aniversăm 30 de ani de existență a Consiliului Minorităților Naționale, organ consultativ al Guvernului României, care a contribuit în toți acești ani la dialogul constructiv al minorităților naționale cu autoritățile statului român.

Ziua Minorităților Naționale din România ne reîmprospătează an de an perspectiva privind relațiile dintre diferitele comunități care trăiesc în țara noastră. Este un bun prilej de a face o retrospectivă asupra modului în care minoritățile naționale, absorbind lecțiile istoriei, au știut să interacționeze atât între ele, cât și cu majoritatea. De-a lungul timpului, ele și-au făcut cunoscute identitățile, și-au împărtășit și valorificat calitățile și aspirațiile pentru a contribui la crearea unei națiuni moderne, puternice, libere și conștiente de destinul său democratic și de vocația sa europeană.

În contextul multiplelor crize care zguduie lumea contemporană, devine imperativ să conștientizăm impactul pozitiv al diversității, o componentă esențială a interesului general și a aspirației de a conviețui într-o societate incluzivă, care presupune deopotrivă oportunități, dar și responsabilități egale pentru cetățenii săi.


De Ziua Minorităților Naționale urez „La mulți ani!” comunităților minorității albaneze, armene, bulgare, cehe, croate, evreiești, grecești, germane, italiene, macedonene, maghiare, poloneze, rome, ruse lipovene, rutene, sârbe, slovace, tătare, turce și ucrainene. Vă felicit pentru ceea ce adăugați societății românești și pentru patrimoniul valoros pe care îl transmiteți din generație în generație. Îmi doresc ca această sărbătoare să fie un catalizator al aspirațiilor și al proiectelor dumneavoastră, transformându-le astfel în contribuții la viitorul pe care, împreună, ni-l dorim pentru România“.

Citește și: 

Președintele Iohannis, la reuniunea Consiliului European! Discuțiille s-au referit la extinderea UE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii