Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:08 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Constantin Cheramidoglu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO+VIDEO)

ro

07 Mar, 2024 16:03 703 Marime text
Joi, 7 martie 2024, Constantin Cheramidoglu își lansează volumul „Arhive dobrogene”, la Bibblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.
 
Evenimentul editorial este susținut în Sala Referințe, aflată la parterul instituției.
 
Volumul este prezentat de Emanuel Plopeanu – decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” Constanța și Corina – Mihaela Apostoleanu – șef serviciu la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.

 UPDATE 1 

La eveniment sunt prezenți și Ovidiu Dunăreanu și Delia Cornea, dar și Lavinia Dumitrașcu. 

UPDATE 2 

Corina Apostoleanu ia cuvântul în cadrul evenimentului. 

Demersul lui Constantin Cheramidoglu nu face decât să completeze un interes mai vechi de publicare al unor documente referitoare la istoria Dobrogei. 

UPDATE 3

Ia cuvântul Emanuel Plopeanu. 

 Volumul de față nu este doar un alt volum de documente.

 Dobrogea încă suferă la capitolul restituiri documentare.

Constantin Cheramidoglu întinde o mână de ajutor în acest sens.

Lucrarea este o necesară referință pentru viitoarele cărți despre istoria Dobrogei moderne. Volumul se încheie cu restituiri importante din perioada tranziției către regimul totalitar. 

Volumul de față este un omagiu adus instituției unde Constantin Cheramidoglu a petrecut atâția ani, anume Serviciul Național al Arhivelor Constanța. 

UPDATE 4

Corina Apostoleanu vorbește despre volum. Începe prin a aprecia coperta cărții. 

Diversitatea documentelor face ca adresabilitatea cărții sa fie foarte largă.

UPDATE 5

Autorul volumului ia cuvântul.

Am studiat cu mare plăcere arhivele și documentele.

Lucrând aproape 30 de ani la Arhive, mi-au trecut prin mână multe dosare și pe cele mai interesante am început să le strâng.


Materialele nu au legătură doar cu istoricii, ci cu toți cercetătorii. Sper să mai urmeze astfel de lucrări. 



Despre Constantin Cheramidoglu
 
Constantin Cheramidoglu s-a născut pe 4 octombrie 1959, la Brașov, dar prin venele sale curge sânge dobrogean, ambii săi părinți fiind originari din regiunea din sud – estul țării.
 
El a urmat studiile preuniversitare la Medgidia și Constanța, pentru ca apoi să se înscrie la Facultatea de Istorie, Universitatea București, pe care a absolvit-o în 1990. A fost student la specializarea istorie – filozofie.
 
Din 15 octombrie 1990, Cheramidoglu a început să lucreze la Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale, îndeplinind funcția de consilier superior și conducător al acestei instituții. În cea din urmă calitate a desfășurat următoarele activități: îndrumarea și controlul creatorilor de arhivă, preluarea materialelor cu valoare documentar – istorică, inventarierea fondurilor de arhivă, editarea volumelor cu documente, valorificarea fondurilor documentare.
 
Între anii 1995 – 1998, Constantin Cheramidoglu a fost și cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului.
 
Cercetările întreprinse, cu privire la istoria modernă și contemporană a Dobrogei, constituie obiectul a peste 100 de studii sau comunicări ținute la diferite manifestări științifice.
 
Lucrările au vizat problematici de mare interes precum: istoria Canalului Dunăre – Marea Neagră, evoluția minorităților etnice, istoria orașului Constanța, istoria Portului Constanța, a industriei petroliere, arhivelor dobrogene, comerțul maritim al României. Aceste lucrări au fost publicate în volume colective.
 
Pe aceleași teme semnează în periodicele de specialitate: „Acta Bacoviensia”, „Arhivele totalitarismului”, „Analele Dobrogei”, „Anuarul arhivelor mureșene”, „Arhivele Prahovei”, „Anuarul Muzeului Marinei Române”, „Citadela”, „Noema”, „Revista arhivelor” etc.
 
Ca afilieri, Constantin Cheramidoglu a fost președinte al Asociației Arhiviștilor și Prietenilor Arhivelor „Ovidius”, Constanța (2006 – 2019).

A fost editor și co-editor de documente la volumele „Constanța – Mărturii documentare” (2012), „Memoriul administrației germane în Dobrogea” (2014).
 
De asemenea, a fost co-autor la volumul „Campania militară a României din 1913” (2013) și contributor la lucrarea „Enciclopedia cenzurii din România” (2019).
 
Anul trecut, în noiembrie 2022, Constantin Cheramidoglu și-a lansat volumul „Grecii Constanței vechi”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.


 
Citește și:
Expoziția "Biografii de Mărțișor", la Biblioteca Județeană Constanța. O incursiune în literatura scriitoarelor dobrogene
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii