Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carmen Harra si Puric fac toate vanzarile

ro

08 Jul, 2008 00:00 1291 Marime text
1215459220.jpg

Daca ar comercializa doar clasici, librariile ar da faliment * In schimb, cartile de reclama, indiferent de subiect se vand ca painea calda

Constanta - municipiu de fite. In aceasta categorie intra orasul tomitan, ce l-a adapostit pe Ovidius. Doar unitatile de invatamant sau strazile mai amintesc de scriitorii care si-au destainuit trairile pe foaie. In rest, portul turistic e plin de yachturi ce-ti iau ochii, gasesti pe toate drumurile bijuterii pe patru roti si milionari care sa le cumpere. Peste o librarie care sa nu aiba doar produse de papetarie dai doar in zonele centrale ale orasului. Oricum, si cititorii infocati au devenit o raritate. Concluzia librarilor este ca, inca, se mai citeste. Putin si prost. Constantenii prefera scrierile fantasy, sunt interesati de aspectul fizic si orice carte despre diete nu ramane nevanduta. La fel se intampla si cu asa-numitele carti de reclama. "In numai doua zile am primit sute de solicitari pentru Carmen Harra. A venit un domn care mi-a cerut cartea inainte sa i se faca publicitate", spune Raul Tincu, director vanzari la Pravalia cu Carti. Dupa mediatizarea revenirii in tara a clarvazatoarei, care-i spune ce si cum lui Brad Pitt si starurilor de la Hollywood, toti constantenii s-au imbulzit sa afle care este karma lor de fiecare zi. Spre deosebire de scriitoarea ce a devenit cunoscuta peste noapte, Dan Puric ajunge mereu la inimile constantenilor. Dintotdeauna s-au interogat "cine suntem", iar acum, actorul si scriitorul le faciliteaza dialogul cu sinele.

Toata lumea - Harry Potter

Daca s-ar vinde doar clasicii, librariile ar da faliment. Pe Jane Austen sau Charlotte Bronte le mai cumpara doar bibliotecile, pentru a-si reintregi stocul de carte. "Intr-un an am vandut cam zece romane Portretul lui Dorian Gray", explica Raul Tincu. Si cifra de vanzari inregistrata de librarie arata ca peste bestseeler-urile de odinioara s-a asternut praful. "In 2007, am facut circa 120 de milioane de lei vechi din vanzarea clasicilor", continua acesta. In Pravalia cu Carti primeaza scrierile ala Harry Potter, care, desi se comercializeaza la un pret mai mare decat un Oscar Wilde, se mentin in topul preferintelor. Cartea Mihaelei Bilic, nutritionista care a ajutat-o pe Teo Trandafir sa slabeasca, inca se mai vinde ca painea calda. Constantenii nu se uita la bani cand vine vorba de diete si fac excese pentru a cumpara "Traiesc, deci ma abtin", care se gaseste pe piata la 50 de lei. Pentru a-i face pe constanteni sa dea Internetul pe carti, librarii s-au gandit sa investeasca in audio-book-uri. Incercarea a esuat, insa. "Nu am avut succes cu ele", spune directorul de vanzari.

"Cine a scris, ma, Maitreyi?

Paul Coelho e mort de mult in gandurile cititorilor. Nici Dan Brown nu le mai trezeste interesul. Liceenii citesc pentru ca le este impus si, oricum, nu retin mare lucru. Vanzatoarea de la anticariatul de pe bulevardul Tomis povesteste cum, intr-o zi, s-a intamplat ca un grup de adolescenti sa treaca pragul magazinului. "Au venit, la un moment dat, sa ma intrebe cine a scris Maitreyi", zice, dezamagita, aceasta. O pensionara, fost cadru didactic, le tine, intr-un fel, partea liceenilor. "As putea sa fiu muritoare de foame cu toata cartea mea", concluzioneaza fosta profesoara.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii