Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi îi prânzuim pe Sfinții Epictet și Astion, propovăduitorii creștinismului în cetatea Halmyris

ro

08 Jul, 2022 00:00 1444 Marime text
Sfinții Epictet și Astion. Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului
  • Se spune că orice bolnav s-a atins în acea zi de trupurile lor, acela s-a și făcut pe dată sănătos.

Astăzi, 8 iulie, în Biserica Ortodoxă Română sunt cinstiți Sfinții Mucenici Epictet, preotul, și Astion, monahul. Cu acest prilej, IPS Teodosie va oficia, sâmbătă, 9 iulie, de la ora 8.00, Sfânta Liturghie la mănăstirea Halmyris, din județul Tulcea.
 
Povestea celor doi Sfinți, prânzuiți astăzi, este puternic legată de cetatea Halmirys, aflată la doar 2,5 km de Murighiol, comună din nordul județului Tulcea, pe malul Dunării.

Povestea cetății Halmyris o puteți afla din acest articol, parte a proiectului #Dobrogea143 - de la grecii din Milet la generația Millenialls.

La Halmyris se află o basilică episcopală, construită în secolul IV, cu cripta celor mai vechi martiri creştini atestaţi în Dobrogea: Epictet şi Astion.
 
Specialiștii, spun că este foarte probabil ca acest lăcaș de cult să fi fost ridicat special în cinstea sfinților martirizați aici. Potrivit izvoarelor istorice creștine, preotul Epictet și învățăcelul său Astion au mers la Halmyris, o puternică așezare a Scythiei Minor în care locuiau, se pare, „mii de suflete“. Încă de la venirea lor, ei devin extrem de populari, datorită minunilor pe care le fac în oraș, mulți oameni bolnavi fiind tămăduiți. Din documentul „Acta Sanctorum“ aflăm că cei doi au început să propovăduiască locuitorilor religia creștină, reușind să convertească foarte multe persoane.
 
În context socio - reliogios de la acea vreme, guvernatorul cetății, comandantul Latronianus a decis arestarea lor, fără judecată. 30 de zile au stat întemnițați Epictet și Astion. Potrivit izvorului sus-menționat, în perioada arestării nu primesc nici apă și nici mâncare, dar supraviețuiesc miraculos. Pe 8 iulie, Latronianus ordonă executarea celor doi, care sunt decapitați.
 
Povestea spune că orice bolnav s-a atins în acea zi de trupurile neînsuflețite, acela s-a și făcut pe dată sănătos. După încetarea persecuțiilor împotriva creștinilor, undeva după anul 313, osemintele celor doi au fost duse de enoriași în basilica episcopală de la Halmyris.
 
Basilică a fost descoperită în anul 2001 de o echipă de arheologi tulceni, condusă de Mihail Zahariade. Moaștele celor doi martiri s-au plimbat un timp, mai întâi, pe la Celic Dere, apoi la Catedrala Arhiepiscopală Tomis, pentru a ajunge într-un final, înapoi la Halmyris, de data aceasta într-un lăcaș modern.

Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului

Citește și:

#Dobrogea 143 – De la grecii din Milet la generația MillennialsHalmyris – cetatea unde au fost martirizați sfinții Epictet și Astion(galerie foto+video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii