Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:38 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 338 – 4.12.2022. Astăzi sărbătoresc ganglionii

ro

04 Dec, 2022 09:49 1168 Marime text
 

În structura sistemului limfatic al corpului, există de-a lungul vaselor limfatice niște formațiuni rotunjite numite ganglioni. De cele mai multe ori sunt mici și nu se simt, la palpare sau vizionare la ecografie. Dar atunci când acidoza limfatică este importantă și prin vasele limfatice trec reziduuri și gunoaie multe, ganglionii limfatici se umplu și se măresc de volum. Pot fi simțiți, văzuți sau chiar prinși pe pozele de ecografie, RMN sau CT.
 
În anumite zone ale corpului, ganglionii limfatici măriți devin dureroși și încep să îngrijoreze persoana care se trezește în această stare. Durerile apar pentru că în zona respectivă, în care se află ganglionii, sunt și multe filete nervoase și vase de sânge. Mărirea lor de volum apasă acolo unde nu trebuie și determină o presiune nedorită.
 
Ganglionii limfatici sunt doar filtre de echilibrare a pH-ului. Acizii care circulă prin sistemul limfatic, situat cea mai mare parte în interiorul mușchilor, determină stări neplăcute precum încordare, tensiune, contractură, iritare, durere. Dacă acești ganglioni limfatici de-a lungul sistemului limfatic își fac treaba, la nivelul lor pH-ul (aciditatea) este redusă de la valori foarte acide (pH = 4 sau 5), la valori mai alcaline (pH = 6 sau 7) și în felul acesta, iritarea țesuturilor, a mușchilor și tuturor regiunilor implicate, dar în special iritarea rinichilor sau vezicii urinare este mult redusă. Știm că întregul sistem limfatic al corpului se eliberează de acizi, reziduuri și încărcarea toxică prin intermediul rinichilor și urinei (zona spatelui, zona lombară, în special, fiind cea mai solicitată, atunci când acidoza este importantă).
 
Când ganglionii limfatici sunt plini cu depozite de gunoaie și nu-și mai pot face treaba, ne trezim că urinăm un lichid cu pH = 5, care ne irită, ne ustură sau duce chiar la sângerarea vezicii urinare. Să nu uităm că acidul sulfuric din bateria mașinii pe care o conducem are un pH = 3, adică este foarte acid, coroziv, iritant. Dacă punem câteva picături de acid pe mână, se arde pielea imediat. Când propria noastră urină sau transpirația noastră ajung să aibă pH-ul 4,5 sau 5, atunci aciditatea atât de mare duce la iritare, înroșire, inflamație și congestie. Toate le resimțim neplăcut, indiferent de nivelul la care se întâmplă.
 
Când ganglionii limfatici sunt măriți, știm că întregul sistem limfatic este supra-solicitat și abia mai face față tranzitului uriaș de acizi și reziduuri.
 
Primele măsuri pe care le putem lua sunt reducerea aportului de acizi (atenție la dietă și odihnă) și intensificarea eliminărilor (drenajul limfatic) – prin folosirea apei (alternanță apă caldă / rece în proceduri precum sauna, băi alternative sau fricționări, sau prin respirație și gimnastică, ori prin folosirea produselor naturale din plante.
Răcelile din acest sezon au dus la mărirea ganglionilor limfatici ai gâtului și zonei capului (sub bărbie, mandibulari, sub limbă etc). Cu sperietura de rigoare a tuturor celor care s-au confruntat cu această problemă. Sau uneori a apărut mărirea ganglionilor limfatici din zona axilară (subbraț), responsabili de curățarea întregii zone a plămânilor, bronhiilor dar și sânilor. Oriunde s-a petrecut această mărire de volum, explicația este aceeași.
 
Ganglionii măriți îmi arată un singur lucru: nevoia acută de curățenie interioară.
 
Ei sunt semnalul de ”prea plin” al sistemului interior de canalizare al corpului, sistemul limfatic, ce strigă din răsputeri: ”pauză de renovare!”.
 
Astăzi sărbătoresc ganglionii pentru că ei reprezintă o parte esențială a sistemului de alertă al corpului. Organismul biologic excepțional pe care îl avem ne semnalizează continuu despre starea sa. Important este să înțelegem limbajul său non-verbal și să luăm măsurile naturale de echilibrare. Încă mai avem acces la informația care ne susține auto-echilibrarea. Să profităm de existența sa, fiind recunoscători că există alternative.
 
Pe www.centrulnatura.ro/e-shop aveți cărți și e-materiale foarte utile pentru auto-educație și înțelegerea holistică, globală, a funcționării corpului. Ele sunt scrise pornind de la o experiență practică de peste 30 de ani de lucru cu oamenii, și din auto-îngrijirea propriului organism, cel mai bun profesor posibil.
Vă invit să citiți astăzi orice vă simțiți inspirați din Biblioteca www.centrulnatura.ro, alături de o cană de ceai și puțină aromaterapie în difuzor sau lampă.
 
O zi cât mai echilibrată și eficientă, pentru noi toți, alături de corpul nostru cunoscător și înțelept.


Cu iubire, tuturor


Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii