Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:17 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 309 – 5.11.2022 Astăzi sărbătoresc melatonina

ro

05 Nov, 2022 11:25 1076 Marime text
În capul nostru, în zona frunții, exact între sprâncene se găsește o glandă endocrină numită pineala (sau epifiza). Această formațiune endocrină de dimensiunea unui bob de mazăre are funcții importante, despre care știm prea puțin. A fost identificat un hormon pe care glanda pineală în produce în prezența întunericului, numit melatonina.

Mult timp, melatonina a fost alintată ”hormonul somnului”, pentru că în studiile efectuate de oamenii de științe s-a observat că devenim cu atât mai obosiți cu cât se acumulează mai multă melatonină în sistemul circulator.

De asemenea, s-a mai observat că lumina micșorează cantitatea de melatonină. De aceea au fost inventate acele aplicații pentru ochi cu care dorm foarte mulți oameni, ce blochează orice fir de lumină către zona ochilor.
Cu cât este mai multă lumină, cu atât mai puțină melatonină. Cu cât mai întuneric, cu atât crește concentrația de melatonină.

Mulți cercetători numesc această mică moleculă ”hormonul întunericului”, nu neapărat hormonul somnului, pentru că la viețuitoarele nocturne, nu determină somnolență și oboseală ca la oameni, ci intensificarea activității. Din cauza unei mutații genetice, șoarecii de laborator aproape că nu produc melatonină, dar asta nu-i împiedică să doarmă liniștiți.

Până la urmă, cercetătorii nu au putut să stabilească o relație clară între melatonină și somn, dar în industria suplimentelor naturale produsele pe bază de melatonină sunt folosite pentru inducerea stării de somn la cei cu insomnie.

Răspunsurile legate de funcționarea corpului uman nu sunt atât de simple cum am crede: nu creștem calciul în corp consumând lactate din lapte de vacă (prea bogat în grăsimi trans, care se depun direct pe pereții vaselor de sânge), nu creștem fierul în corp consumând cuie sau alte produse bogate în fier (ficăței și bucăți sângerânde de friptură) și nu adormim dacă luăm suplimente de melatonină.

Astăzi sărbătoresc melatonina pentru că modelul de studiu al acestei mici molecule ne arată capcana uriașă în care mintea umană simplistă ne trage când o lăsăm.

Fără să minimizez rolul melatoninei în ritmul somn – veghe, adică în adaptarea la lumină și întuneric, doresc doar să atrag atenția asupra falselor conexiuni ce pot apare din simplificarea raționamentelor funcționale.

Lucrez de ani buni cu suplimentul Sommeil 8 heures de la Santarome, un amestec de melatonină cu plante adaptogene și calmante (valeriană, passiflora, mac californian și flori de tei) precum și gemoderivate (muguri de păducel, tei și smochin). Acest amestec s-a dovedit cel mai eficient inductor de somn pe care l-am găsit pe piața suplimentelor naturale. L-am testat repetat pe mine și cei din jur, apoi pe pacienți. După ce lucrez ore bune la computer și mintea este atât de agitată încât nu mai reușește intrarea în starea de calm și liniște necesară somnului, o fiolă de Sommeil îmi aduce în 30-40 de minute o stare de echilibru și calmare. Și nu este doar melatonina din structura sa, care este posibil să-mi regleze pineala, prea stimulată de lumina ecranelor. Ci sunt toate fitoterapicele și gemoderivatele, care îmi ajută suprarenalele excitate, ficatul obosit și întregul sistem nervos vegetativ să intre dintr-o stare activă (luptă sau fugă) într-o stare pasivă (calm, relaxare) suficientă pentru intrarea în starea de somn.

Vom discuta despre acest supliment, experiența clinică cu el și despre multe altele la întâlnirea cu firma Alchida din această lună. Vă așteptăm cu informații noi și cu surprize, pentru toți cei curajoși să ni se alăture în aventurile cunoașterii.
https://alchida.ro/.../motorul-imunitatii-webinar.../

Sărbătoresc astăzi melatonina pentru că îmi permite să vă explic cum simplificarea nu este întotdeauna soluția, cel puțin în ceea ce privește biologia corpului fizic. Glanda pineală, considerată și ”al treilea ochi” ne permite să vedem cu claritate drumul pe care îl formează pașii noștri prin lume. Melatonina ne ghidează la ieșirea din întuneric, dar și la navigarea prin lumina prea intensă, învățându-ne despre echilibru.

Să avem o zi cât mai liniștită, calmă și frumoasă de week-end și să odihnim frumosul corpul biciuit în timpul săptămânii să acționeze și să performeze. Să ne dăm voie astăzi să nu facem nimic, să contemplăm, să ne bucurăm de respirație, de puține mișcări de înviorare și stretching și să ne pregătim pentru o săptămână interesantă.
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii