Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 307 – 3.11.2022 Astăzi sărbătoresc ruginiul

ro

03 Nov, 2022 08:32 846 Marime text
Este o culoare pe care o văd pretutindeni umblu, în ultimele zile.
Pentru că vremea frumoasă m-a dus pe malul mării, am mers cu picioarele goale prin nisipul încălzit de soarele generos de început de noiembrie, printre frunze ruginii, împrăștiate peste tot de vânt, în zona plajei dinspre esplanadă.

A fost o combinație interesant de observat, frunze ruginii și gălbui de toamnă așternute peste nisipul plajei.
Ruginiul îmi aduce aminte de expirare și încheieri.
De finalul unui ciclu de viață și intrarea într-o perioadă de odihnă și repaus.

Ruginiul care apare pe metale sau pe dispozitive amintește de vechimea lor, de uzura ce apare și mai ales, de posibilitatea ca la un moment dat să nu mai funcționeze atât de bine. Părți ruginite din motor sau ale mașinii ne indică vârsta înaintată sau gradul de folosință intensiv al acelei mașini.

Fiecare dintre noi are părți ”ruginii” interioare, care se exprimă prin scăderea energiei, mobilității sau a flexibilității corpului. Articulațiile sunt cele mai supuse uzurii și încărcării cu limfă acidă, de aceea pocnesc și troznesc la mișcări, dacă nu sunt menținute dinamice în mod regulat. Dar mai observăm și alte elemente ruginii pe corp: pete roșietice sau alunițe de culoare roșie (angioame ce apar datorită slăbiciunii ficatului), ochii înroșiți, lăcrimoși, însoțiți de congestia nasului, sinusurilor sau altor mucoase din zona capului. Tulburări de circulație diferite, pe picioare, pe față, pe alte zone ale corpului.

Ruginiul este prezent în corp acolo unde vasele de sânge au peretele subțire, ce se sparge cu ușurință. Și în acest caz, suntem anunțați de uzura și îmbătrânirea zonei respective.
Cum putem să ajutăm corpul să prevină apariția ruginiului?

Plimbările în aer liber, în Natură, în mijlocul plantelor sau pe malul mării mențin corpul într-o stare activă, dinamică și împing înspre viitor momentul în care îmbătrânirea își cere nota de plată.
Am observat la vârstnicii care fac zilnic mișcare în aer liber că își pot menține corpul cât mai activ și fără simptome prea deranjante până la 8 sau 9 decenii de experiențe pe pământ.

Când sărbătoresc ruginiul astăzi vreau să onorez arborii și arbuștii Naturii, ce se pregătesc de repausul de iarnă, pentru toată susținerea pe care o oferă corpurilor noastre și energiilor lor. În același timp, vreau să ne onorăm corpurile, ce rezistă provocărilor civilizației moderne, fac față biciuirilor stimulilor de toate felurile și ruginesc doar dacă sunt neglijate în mod sistematic. Și onorăm toate mașinăriile și obiectele ce ne servesc pentru viața de zi cu zi, care mai ruginesc când sunt lăsate nemișcate prea mult timp.

Repausul este o parte din viață.
Alternanța activitate / repaus este ceea ce ne menține vii.
Să ne onorăm astăzi observând frunzele ruginii din drumurile noastre.

Și mulțumind pentru frumusețea pe care chiar și procesul de cădere al frunzelor o aduce în viețile noastre.
Să ne focalizăm atenția pe frumos, în toate formele sale.
O zi cât mai echilibrată și liniștită
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii