Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 160 – 9.06.2022. Astăzi sărbătoresc ciupercile

ro

09 Jun, 2022 09:51 1191 Marime text

De câteva zile plouă continuu, la început de iunie, după ce săptămâni la rând vremea a fost caldă și frumoasă. Ploile ultimelor zile au venit ca un cadou special pentru cei aflați în examene în această perioadă, să le răcorească corpurile încinse de acidoza emoțiile și să-i consoleze că trebuie să stea în incinte închise, făcând o ocupație detestabilă, în loc să fie pe malul mării, pe nisip și jucându-se în apă.

Vremea ploioasă este preferata mea pentru a face ocupațiile ce mi s-au oferit cu eticheta ”trebuie” și au intrat în automatismele corpului: curățenie, ordine, serviciu, hârtii economice și legislative etc.

De fiecare dată, după zile ploioase sau perioade ploioase, îmi amintesc de un regn de entități ce există pe pământ de mult mai mult înainte de oameni, care domină subteranul Terrei și ocazional devin vizibile, când se înmulțesc exagerat: ciupercile.

Fungii sau ciupercile sunt un regn special, deși mulți oameni le consideră ”vegetale”. Nu au darul fotosintezei, nu posedă clorofila care să le ajute să-și sintetizeze hrana proprie, folosind lumina soarelui (precum plantele), în schimb, sunt în stare să descompună și să folosească orice fel de materie lipsită de însuflețire (care nu se apără), mai ales în prezența apei. Cu alte cuvinte, ciupercile se hrănesc cu materie moartă, nu cu materie însuflețită.

În categoria ciupercilor intră mucegaiurile, care adoră colțurile întunecate și umede ale caselor noastre (și de care nu putem scăpa decât cu foarte mare dificultate, și de regulă, nu complet), dar și ciupercile folosite pentru procesele de fermentare alimentară (drojdiile). Alimente precum pâinea (și multe făinoase), murăturile, berea, vinul, braga sau borșul se obțin din procese de fermentație (datorită ciupercilor).

O altă categorie bine cunoscută femeilor, în special, sunt ciupercile (fungii) intestinali și cutanați, din categoriile Candida și Tinea. De aici apar o multitudine de simptome (de la secreții vaginale și bucale foarte neplăcute, la balonare, gaze, dureri abdominale și foame nestăpânită de dulce și făinos, până la diferite erupții pe piele sau unghii distruse și sfărâmicioase).

Există conexiune între ciupercile alimentare și cele care afectează sănătatea corpului nostru? Între consumul de pâine, dulciuri, bere și problemele de sănătate ale oamenilor? Vă las plăcerea să explorați și să descoperiți singuri. În cartea ”Alimentație???” de pe www.centrulnatura.ro/e-shop v-am oferit multe indicii în acest sens.

Tot în categoria ciupercilor sunt și acele nostime pălării într-un picior (ghici ciupercă ce-i?) care apar peste tot după ploaie. N-ar apare, dacă în sol n-ar exista sporii sau miceliile de la ciuperci (adică elementele din care acestea se înmulțesc). Sporii de ciuperci și mucegaiuri sunt printre cele mai rezistente structuri din lume, neputând fi distruse de radiații, substanțe chimice, foc sau alte toxine produse de om.

Ciupercile sunt entități foarte rezistente. Adaptate să facă față oricăror dificultăți și așteptând momentul potrivit să se multiplice, pentru a cotropi un loc.

Ele reprezintă metafora perfectă a cotropitorului din umbră, care pe tăcute și fără multe semne, cuprinde întregul teritoriu și când dă semne vizibile, cucerirea deja a avut loc.

Strategia ciupercilor seamănă mult cu ce s-a întâmplat cu hrana procesată și lanțul de rețele de fastfood-uri, care a cucerit lumea și a schimbat modul în care un întreg glob se alimentează, sau cu uriașa industrie a tutunului și alcoolului. Când se văd urmările lor, cucerirea a avut de mult loc.

La nivel global, în lumea prezentului, dacă urmărim ce se întâmplă cu uriașa putere numită imperiul chinez, observăm aceeași strategie. Dacă aveți curiozitatea să priviți pe etichetele produselor ce le folosiți, de la haine, papetărie, tehnologie electronică, alimente și până la materii prime în industria farmaceutică, veți descoperi infiltrarea tăcută, dar persistentă în viețile noastre a unei alte civilizații.

Întorcându-ne la ciuperci, astăzi m-am decis să le sărbătoresc pentru a conștientiza abilitățile lor uriașe de supraviețuire și rezistență. Simplitatea formelor combinată cu puterea deosebită a conexiunii existente între elementele componente realizează o structură de mare rezistență.

Dacă mă întrebați despre calitățile lor nutritive sau terapeutice, experiența mea personală nu este o referință. Ciupercile sunt greu de digerat pentru ficat, în orice mod ar fi preparate sau servite, iar ficatul meu slăbit din copilărie mi-a permis foarte rar să mă bucur de o masă cu produse din ciuperci (durerile și suferința de după erau prea mari, de fiecare dată).

În terapie, deși există nenumărate suplimente ”vindecătoare” pe bază de ciuperci, ele nu și-au găsit logica în modul în care vizualizez în prezent tratamentele naturale. Personal, merg mult pe curățenia sistemului limfatic și îndepărtarea produșilor acizi din corp, iar ciupercile nu fac decât să intensifice acidoza într-un sistem deja aflat în acidoză. Așa că nu le-am putut găsi un loc, în conformitate cu pretențiile care există din studiile clinice. De mult sunt învățată să nu mai am încredere în studii, discursuri sau texte științifice, ci în testarea clinică și directă. Dacă funcționează, rămân în paleta mea de terapie, dacă nu, dispar.

Ciupercile sunt o categorie de entități interesante, ce oferă lecții bune și utile pentru noi, oamenii. De aceea, sărbătorirea lor într-o zi ploioasă ne face să ne gândim mai profund: ce introducem în corpul nostru? În ce ne transformăm, când consumăm anumite alimente? Care sunt condițiile de mediu proprii stării de bine a ființelor umane? Cât de mult iubim vremea ploioasă, mai ales când continuă zile și săptămâni la rând? Ce efecte are asupra stării emoționale și nevoilor fundamentale umane (de mișcare, explorare, construcție, relaționare umană etc)?

Să avem o zi de sărbătorire a ciupercilor în care să ne onorăm propriile ciuperci corporale (nu ne luptăm cu ele, doar constatăm prezența lor și intenționăm să le mai micșorăm hrana, ce le menține în corp), ciupercile din exteriorul nostru și toată rețeaua uriașă de conexiuni din exterior, care ne vânează energia vitală.

Să fim astăzi prezenți, vigilenți și cât mai conștienți, în toate tranzacțiile energetice ale zilei. Ciupercile aleg materia moartă, nu materia vie, pentru a-și face creșterea și dezvoltarea. Să ne păstrăm viața în noi înseamnă să ne împlinim nevoile și să fim în conexiune cu simțirile corpului.

O zi de nevoi împlinite și de vivacitate conștientă, pentru noi toți

Cu iubire


Sursa foto-text: Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii