Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:39 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CEC implineste "visul Dacia"

ro

19 Mar, 2008 00:00 1454 Marime text
1205874454.jpg

Prin OUG 156/2007, in buzunarele a 840 de persoane vor intra circa 210.000 de lei

Sa facem un salt in trecut, in vremea regimul comunist, pentru a ne aduce aminte de cetatenii care au nazuit ca, prin eforturi costisitoare, sa intre in posesia unei masini. Multi au strans banut cu banut si si-au creat un depozit la CEC, in speranta ca vor atinge luxul de a avea propria Dacie. Dupa noua ani de asteptari, iata ca a venit si vremea lor si, intr-un final, Guvernul a decis sa-i despagubeasca. Prin OUG 156/19.12.2007, persoanele fizice care au efectuat depuneri de sume la Casa de Economii si Consemnatiuni, in vederea achizitionarii de autoturisme, au dreptul sa obtina despagubiri banesti. La aflarea vestii, cetatenii nu au stat prea mult pe ganduri si s-au prezentat la sucursala CEC Constanta, pentru a-si depune dosarele. Nu au dat de cozile infernale sau de imbulzeala specifica institutiilor publice. De la Lucian Roman, ofiter asistenta retea din cadrul CEC, am aflat ca, din data de 3 martie, au fost inregistrate peste 230 de dosare. Reprezentantul Casei de Economii considera ca, pana la sfarsitul anului, toti cei 840 de deponenti din judetul Constanta, care se afla in evidenta CEC, isi vor depune actele necesare fara a fi nevoie de vreo instiintare. "Trebuie sa inteleaga faptul ca Ordonanta de Guvern a fost data pentru cei care nu au facut retrageri din momentul in care a fost depus soldul", a mai adaugat acesta.

Leu cu leu

Valoarea totala a despagubirilor variaza in functie de procentul depus la CEC inainte de 1992. Din declaratiile lui Lucian Roman reiese ca, in perioada respectiva, au fost depuse sume intregi, in valoare de 70.000 de lei vechi, dar si partiale, de circa 40.000 de lei vechi. Bani care, in prezent, nu mai au nicio valoare. Insa, cum statul s-a aratat binevoitor, pagubitii se vor alege cu o suma frumusica. De la reprezentantul CEC aflam ca, la sfarsitul lui 2008, in buzunarele fiecarui deponent vor intra 210.000 RON. Termenul limita de depunere a dosarului este 15 decembrie, urmand ca, la un interval de o saptamana, pe 21 decembrie, banii sa fie virati in contul fiecarui cetatean ce a visat sa aiba o Dacie.

Solutii pentru toti

Activitatea Casei de Economii nu a fost afectata de faptul ca a fost aleasa sa duca la bun sfarsit acest "act de caritate" al Guvernului. In cadrul CEC totul pare sa mearga ca pe roate. La sucursala de pe Stefan cel Mare au fost deschise doua ghisee, unul pentru consiliere, altul pentru preluarea dosarelor. Mai mult, informatii privind documentele, care variaza de la solicitant la solicitant, pot fi primite de la orice agentie a Casei de Economii. "Ghiseele functioneaza de la 9.00 la 17.00, iar in situatii de urgenta, programul cu publicul este prelungit", a declarat acesta. Au existat si cazuri care au dus la tergiversarea activitatii. Ba vreo divergenta in familiile deponentilor, ba lipsa anumitor acte din evidenta CEC. Cu toate acestea, reprezentantii institutiei pe care Guvernul a ales-o drept intermediar in alocarea banilor spun ca au creat "scenarii" diverse, pentru a acoperi orice deficienta.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii