Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:07 10 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța a dat în judecată mai mulți foști proprietari de garaje. S-a stabilit primul termen

ro

21 Aug, 2020 00:00 3425 Marime text
  • Constănțenii au pierdut definitiv procesele pentru garaje. Acum municipalitatea i-a dat, la rândul său, în judecată, pentru a-și recupera cheltuielile cu procesele.
  • Dosarul va fi judecat de Judecătoria Constanța.

Magistrații de la Judecătoria Constanța au stabilit primul termen de judecată în dosarul (10662/212/2020), cauză în care Primăria Constanța a chemat în instanță mai mulți foști proprietari de garaje. Cauza se va afla pentru prima dată în atenția judecătorilor pe data de 26 octombrie.
 
În concret, este vorba despre mai mulți constănțeni care, inițial, au contestat în instanță notificările prin care Primăria Constanța și Poliția Locală le-au adus la cunoștință că trebuie să demoleze garajele.
 
În primă instanță, o parte dintre constănțeni au primit câștig de cauză, iar autoritățile au fost blocate temporar de la a-și pune în practică planul privind demolărie. Lucrurile s-au schimbat însă radical în apel, când Tribunalul a admis calea de atac promovată de municipalitate. Una peste alta, constănțenii au pierdut definitiv procesele privind demolarea garajelor, iar acum municipalitatea i-a dat, la rândul său, în judecată, pentru a-și recupera cheltuielile cu procesele.
 
De precizat că pe rolul Judecătoriei Constanța mai există un alt dosar asemănător ( 10661/212/2020), însă nu a fost stabilit un prim termen.
 

„Primăria acum recuperează cheltuielile de judecată“

 
Adriana Teodoru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, a declarat pentru ZIUA de Constanța, la momentul înregistrării acțiunii, că în cele două cauze menționate anterior „s-a dat o notificare de către primărie pentru desființarea unor garaje. Cei care aveau garajele au făcut act de anulare a notificării, au pierdut definitiv, iar primăria acum recuperează cheltuielile de judecată“.
 
De menționat că potrivit informațiilor consemnate pe Portalul Jurisprudenței Naționale, într-unul dintre dosare este vorba despre o serie de garaje amplasate în cartierul Poarta 6.
 
Mai exact, în hotărârea instanței, citată pe www.rolii.ro, se arată că „în anul 1990, Asociația de locatari (...), zona Poarta 6, a propus Serviciului de Urbanism al Consiliului Local al Municipiului Constanța acoperirea platformei de parcare a autoturismelor locatarilor în blocurile FE2 si FE3, platforma de parcare aflată pe terenul proprietate privată a UAT Constanța“.
 
Conform sursei citate, „pentru a obține autorizația de construire/avizul favorabil al autorității competente, în acord cu prevederile legale în vigoare la acel moment, inițiativa acestora s-a concretizat într-un Borderou (...). Potrivit Memoriului justificativ întocmit se explică inițiativa demersurilor, respectiv aceea de a oferi protecție autoturismelor locatarilor de intemperii“.

 

Garaje construite cu bună credință

 
Oamenii arătaseră în procesul inițial că „prin realizarea amplasamentului s-a urmărit inclusiv ferirea celor două blocuri de inundație, întrucat în timpul fiecărei averse de ploaie, dată fiind poziționarea lor, atât apa, cât și deșeurile aduse de șuvoaie pătrundeau în acestea, amplasamentul având și scop de protecție a blocurilor“.
 
„S-a considerat altfel, că garajele creează o barieră (...). S-a stabilit totodată că pereții să fie realizați din BCA, învelitoarea din azbociment ondulat, iar pardoseala din asfalt. Valoarea estimativă a lucrărilor s-a indicat a fi cea de 200.000 lei, astfel cum rezultă atât din cuprinsul Memoriului justificativ, cât și din cuprinsul Bonului de comandă ce atestă plata sumei de 2.000 lei pentru obținerea autorizației de construire“, conform www.rolii.ro. „Cum s-a considerat că lucrările au fost autorizate/avizate, s-a procedat la construirea acestora cu bună credință, în acord cu documentația înregistrată la instituția competentă“, se arată în sentința inițială a instanței.
 

Taxa pe garaj
 

„Se are în vedere că reclamanții plătesc taxa pe garaj, chitanțele fiind anexate cererii de chemare în judecată. De asemenea, tot din actele notariale, cât și din chitanțele/notificările anexate, rezultă că toate garajele au un cod unic de înregistrare și sunt luate în evidențele Serviciului Public de Impozite, Taxe și Alte Venituri ale Bugetului Local Constanța. Astfel, atât constructorii inițiali, cât și succesorii în drepturi, au achitat și achită și în prezent taxa pe garaj, taxa care se face venit la bugetul local al municipiului local. La sfârșitul anului 2019 însă, reclamanții au fost notificați de Primarul Municipiului Constanța, cât și de Direcția Generală Poliția Locală“, conform motivării.
 
Așa cum am precizat anterior, însă, această sentință a fost schimbată total de instanța de apel, iar constănțenii au pierdut definitiv procesele pentru garaje.
 
Concluzionând, constănțenii au pierdut definitiv procesele privind demolarea garajelor, iar acum municipalitatea i-a dat, la rândul său, în judecată, pentru a-și recupera cheltuielile cu procesele.
 
Citește și:
 
Constanța. Echipele Confort Urban acționează în continuare pe bulevardul Mamaia

Totul s-ar putea decide azi!
Cum și-au salvat mai mulți cetățeni garajele de la demolare! Primăria Constanța nu renunță la proces

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii