Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:33 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma lui Turcu primeste contracte de la Finante desi are datorii 50 de miliarde

ro

23 Oct, 2009 18:21 5067 Marime text
turcu.jpgIntr-un singur an, Romconstruct Holding Grup a incasat peste un milion de euro de la Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti * In schimbul banilor, firma actionarului dinamovist trebuia sa realizeze diferite lucrari la sedii ale administratiilor financiare sau ale trezoreriilor * Romconstruct a castigat doua licitatii, la una dintre acestea participand singura * In momentul de fata, societatea de constructii a patronului de la Dinamo figureaza cu datorii de peste 50 de miliarde de lei vechi

Directia de Finante Publice a Municipiului Bucuresti baga bani in conturile unei societati comerciale care in prezent inregistreaza datorii de cateva zeci de miliarde de lei vechi. Fericitul beneficiar este Romconstruct Holding Grup SA, societate detinuta de actionarul dinamovist Vasile Turcu. In doar cateva luni, firma lui Vasile Turcu a incasat peste un milion de euro dupa ce a castigat doua licitatii organizate de Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti. La una dintre acestea Romconstruct a avut de infruntat si alte firme, insa la cea de-a doua societatea actionarului de la FC Dinamo nu a avut nici o problema in a castiga, fiind singurul ofertant.

Prima lovitura: 475.000 de euro

Romconstruct a primit primul contract din partea Directiei de Finante la sfarsitul anului trecut. Firma lui Vasile Turcu a participat la o licitatie, alaturi de alte doua societati comerciale, si in cele din urma a fost declarata castigatoare. Astfel, Romconstruct Holding Grup, companie care dupa cum vom vedea figureaza cu datorii desul de semnificative, a primit un contract in valoare de aproape doua milioane de lei noi. Mai exact, este vorba despre 1.995.598,28 Ron. Suma care transformata in moneda europeana inseamna peste 475.000 de euro, la care se adauga si TVA de 19%. In schimbul acestor bani, societatea celui care se numara printre patronii clubului de fotbal Dinamo a trebuit sa consolideze si sa amenajeze sediul Administratiei Finantelor Publice din Sectorul 4 al Capitalei, situat in zona Cutitul de Argint.

Singur la licitatie

Mai interesant este insa cel de-al doilea contract incheiat intre Romconstruct Holding Grup si Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti. Mai exact modalitatea prin care firma lui Vasile Turcu a reusit sa puna mana pe banii institutiei. In urma cu cateva luni, aceeasi institutie a organizat o noua licitatie pentru lucrari de reabilitare (consolidare si amenajare) la Trezoreria Statului din Sectorul 1 al Capitalei si la Trezoreria Statului din Sectorul 5. De aceasta data, valoarea contractului, care se intinde pe o perioada de 24 de luni, a fost mai mare decat cea din cazul prezentat anterior. Este vorba despre 2.757.607,04 lei noi, fara TVA. Adica peste 650.000 de euro. Banii vor ajunge si de aceasta data in conturile firmei detinute de patronul dinamovist. Pentru atribuiriea lucrarilor de reabilitare, Directia Generala a Finantelor Publice a organizat o licitatie, cel mai important criteriu fiind cel al pretului cel mai scazut. Unica firma care a participat la aceasta licitatie, desi nu a fost singura interesata dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza, a fost cea a lui Vasile Turcu. Cert este ca Romconstruct a reusit sa puna mana pe un nou contract, incheiat in luna octombrie, a carui valoare a fost insa mai mare decat cea din contractul parafat la sfarsitul anului trecut.

O contestatie respinsa, alta admisa

Asa cum aratam ceva mai sus, Romconstruct a fost singura firma care s-a prezentat la aceasta din urma licitatie, cu toate ca a mai existat o societate care viza obtinerea contractului. Este vorba despre Conimpex Company SRL, interesata de efectuarea lucrarilor la sediul Trezoreriei din Sectorul 5. Aceasta a depus in 18 august 2009 o contestatie la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor in care solicita a "anularea procedurii privind lotul 2 - consolidare si amenajare Trezoreria Statului Sector 5" si admiterea ofertei sale „in conformitate cu prevederile documentatiei de atribuire". Actiunea Conimpex nu a avut insa succes, ea fiind respinsa de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor.

Interesant este insa ca, la 20 august 2009, o contestatie a depus si Romconstruct Holding, a carei oferta fusese respinsa initial de Directia de Finante. Astfel, referitor la atribuirea contractului privind lucrarile la cele doua sedii, firma lui Vasile Turcu solicita: „constatarea netemeiniciei motivelor de respingere a ofertei societatii contestatoare (n.r. - Romconstruct), atat din punct de vedere al nerespectarii dispozitiilor legale aplicabile in speta, cat si a lipsei de fundamentare din punct de vedere tehnic; anularea comunicarii privind lotul 1 - Consolidare si amenajare Trezoreria Statului sector 1 transmisa prin fax, in 14.08.2009; anularea raportului privind rezultatul procedurii de atribuire; dispunerea de masuri de remediere in sensul obligarii autoritatii contractante sa reevalueze oferta societatii contestatoare cu respectarea dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice si sa faca aplicarea criteriului de atribuire al procedurii de licitatie deschisa". Daca in cazul Conimpex contestatia a fost respinsa, lucrurile au stat total diferit in ceea ce priveste Romconstruct Holding, a carei actiuni a fost admisa de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor.

Datorii de zeci de miliarde de lei vechi

Interesant este ca Romconstruct Holding Grup a reusit sa participe la licitatii si chiar sa le si castige desi in momentul de fata inregistreaza datorii destul de semnificative. In acest sens, potrivit bilantului depus pe anul 2008 existent pe siteul Ministerului de Finante, societatea de constructii a lui Vasile Turcu figureaza cu datorii de cateva zeci de miliarde de lei vechi. Mai exact, Romconstruct are de dat, catre diversi partneneri, 5.183.316 Ron, ceea ce inseamna peste 51 de miliarde de lei vechi. „Tradus" in moneda europeana este vorba despre peste 1.200.000 de euro. Pe de alta parte, este adevarat ca Romconstruct figureaza, potrivit aceluiasi bilant, si cu sume pe care le are de incasat. Acestea sunt insa mult mai mici decat datoriile. Mai exact, este vorba despre 1.101.497 Ron (peste 11 miliarde de lei vechi), adica aproximativ 260.000 de euro.

Cert este ca, in ciuda acestor datorii, in mai putin de un an de zile, Romconstruct Holding Grup a reusit sa puna mana pe doua contracte in valoare de aproape cinci milioane de lei noi. Ceea ce inseamna peste 1,1 milioane de euro.

Sursa: agentia.org

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii