Varianta de ocolire a municipiului Constanţa, departe de a fi un drum european Pe A4, animalele pot circula nestingherite (galerie foto)
Varianta de ocolire a municipiului Constanţa, departe de a fi un drum european: Pe A4, animalele pot circula nestingherite
25 Mar, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
4127
Marime text

Până aici, totul sună bine, doar că nici până acum nu se poate circula în condiţii decente pe cei 21,7 kilometri de drum, atât cât măsoară tronsonul A4. Multe dintre spaţiile de servicii semnalate prin indicatoare sunt inexistente în acest moment. Ieşirea către aceste spaţii de servicii este blocată, pentru că, oricum, fizic, ele nu există; telefoanele SOS pentru urgenţe nu au fost încă montate pe autostradă, deşi ele ar trebui să se afle din kilometru în kilometru, iar ieşirea către satul Poiana este în construcţie de ani de zile. Mai mult decât atât, există porţiuni întregi unde parapetele au fost distruse şi neînlocuite, dar şi unele unde acestea lipsesc cu desăvârşire.
Fiind contrariaţi de starea în care se află o autostradă europeană, am solicitat informaţii în legătură cu nedumeririle noastre Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care ne-a răspuns că, în ciuda celor 4 sesiuni de tăiere a panglicii Autostrăzii A4 (29 iulie 2011 - între drumul național DN 39 și nodul rutier A2 - 5,4 km; 30 septembrie 2011 - între DN 3 și nodul rutier A2 - 3,2 km; 19 iulie 2012 - între nodul rutier Ovidiu și nodul rutier cu drumul național DN3 - 11,2 km; 12 iulie 2013 - 1,975 km, între nodul rutier Agigea și Portul Constanța), lucrările la proiectul drumului nu sunt încă finalizate (asta înseamnă că vom asista la încă o tăiere de panglică!?). „Până în prezent, stadiul fizic al lucrărilor de construcție a Variantei de ocolire a municipiului Constanța este de 93,5%. Restul lucrărilor rămase de executat în procent de 6,5% include și montarea gardurilor de protecție pe întreaga lungime a segmentului de Autostradă. Realizarea acestora în etapa actuală poate conduce la blocaje în efectuarea celorlalte lucrări rămase de executat”, se arată în documentul oficial al CNADNR. Nu ştiu cum stau cei de la CNADNR la capitolul „statistică”, dar nouă ni se par cam multe lucrări de făcut pentru cele 6,5 procente cât declară ei că mai sunt de realizat până la circulaţia în condiţii normale.
„Autostrada A4 a fost proiectată și executată în conformitate cu Standardele Autostrăzii Trans-Europene, Eurocodurile, precum şi cu standardul de autostrăzi PD 162-2002. Prin urmare, autostrada A4 poate fi considerată o autostradă trans-europeană, aceasta fiind parte integrantă din Axa Prioritară TEN - T7/Ramura nordică”, se mai arată în documentul oficial datat de CNADNR. Care va să zică, acest sector de drum - A4 - face parte din Coridorul IV paneuropean (care porneşte de la Dresden / Nurnberg - Praga - Viena - Bratislava - Gyor - Budapesta - Arad - București - Constanța / Craiova - Sofia - Salonic / Plovdiv - până la Istambul), pe unde vor circula europenii din vest către sud-est, inclusiv către litoralul nordic al Mării Negre şi către Delta Dunării.
În aprilie 2013, România trebuia să aibă peste 175 de noi kilometri de autostradă şi încă aproape 100 de kilometri în lucru pe Coridorul IV paneuropean, însă toate cele 8 tronsoane la care se lucra înregistrau întârzieri. În total, ţara noastră are 500 de kilometri de autostradă, construiţi, cu chiu, cu vai, în 24 de ani. În următorii 4 ani, aşa cum ilustrează planurile de viitor ale guvernului Ponta, ar trebui să se construiască aproximativ 250 de kilometri pe an. Asta în condiţiile în care cei 21,770 din autostrada care ocoleşte municipiul Constanţa au fost inauguraţi de 4 ori şi, cu toate astea, chiar şi acum, lucrările sunt departe de a fi finalizate, animalele pot oricând să pătrundă pe şosea pentru că nu există gardul de protecţie (care trebuie montat conform prevederilor legale), iar drumul pare mai degrabă unul încropit, decât o autostradă europeană.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii