Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:31 01 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uite reabilitarea, nu e reabilitarea Primăria Constanța pierde finanțarea pentru reabilitarea termică a blocurilor. Iată de ce (VIDEO)

ro

27 Apr, 2022 22:33 2269 Marime text


Primăria Constanța a întârziat cu depunerea documentelor necesare pentru a beneficia de finanțarea proiectului de reabilitare termică a imobilelor din municipiu. Astfel, nu va exista finanțare în acest sens decât pentru 17 imobile. Anunțul nu a fost făcut public în mod direct, ci în cadrul ședinței Comisiei 1, premergătoare ședinței Consiliului Local Constanța. Comisia 1 s-a întrunit pe 27 aprilie, cu două zile înainte de CL Constanța. Dosarele se puteau depune începând cu data de 1 aprilie, conform anunțului Ministerului Dezvoltării, însă municipalitatea nu a apucat să demareze toate procedurile la timp. 

„Proiectul va fi retras de către inițiator deoarece banii pe această axă s-au terminat în momentul în care noi am depus solicitările de finanțare pentru cele 17 blocuri. A mai rămas 0,13% din sumă și nu ne putem încadra cu niciun bloc, iar până la redeschiderea liniei de finanțare, în cazul în care vor rămâne bani din alte județe, undeva în luna septembrie, vor apărea și modificări la ghid“, a spus Ani Merlă, directorul executiv al Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene din cadrul Primăriei Constanța, în timpul ședinței Comisiei de specialitate nr. 1 a Consiliului Local, de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanțe și administrarea domeniului public și privat al municipiului Constanța, care a avut loc pe 27 aprilie.

Consilierul local Teodor Popa a intervenit la cele declarate de Ani Merlă și a spus că „oamenii au dreptate” când au acuzat primăria de favoritisme, însă directorul Direcției Dezvoltare a ținut să precizeze că nu la ea în echipă a stat împărțirea blocurilor care să intre în proiectul de reabilitare, ci „la domnul primar”. Mai mult, anunțarea asociațiilor de proprietari s-ar fi făcut de către o altă direcție din cadrul municipalității, așa cum a menționat Ani Merlă. „Direcția de Logistică coordonează asociațiile de proprietari și le-a anunțat. Rolul meu este ca, pe baza a ceea ce îmi vine de la direcțiile de specialitate, să încerc să atrag fonduri europene, să depun proiecte în baza unei cerințe ale finanțatorului”, a continuat Merlă.


UPDATE - oficial Primăria Constanța

Primăria Municipiului Constanța a accesat circa 14 milioane de euro totalul de 23 de milioane de euro disponibili pentru întreg județul Constanța, în vederea renovării energetice a clădirilor rezidențiale. În plus s-au accesat alte 15 milioane de euro pentru renovarea energetică a clădirilor publice, urcând totalul accesat la 29 milioane de euro.
 
Astfel, 17 blocuri din municipiul Constanța urmează să fie renovate energetic cu bani din Programul Național de Redresare și Reziliență.
 
Reabilitarea termo-energetică a celor 17 imobile se va realiza prin: izolarea termică a fațadei, termo-hidroizolarea terasei și izolarea planșeului, reabilitarea și modernizarea instalației de distribuției a agentului termic, reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat în spațiile comune, repararea trotuarelor de protecție pentru a elimina infiltrațiile la infrasctructura imobilelor sau repararea elementelor de construcție ale fațadei.
 
Mai mult, în afara acestor fonduri, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență,  municipalitatea constănțeană  a accesat peste 50 de milioane de lei pentru renovarea integrată a clădirilor publice și aproape 25 de milioane de lei pentru renovarea energetică moderată a clădirilor publice.
 
De aceste fonduri vor beneficia: Grădinița cu program prelungit „Steluțele Mării”, Școala Gimnazială nr.14, Școala Gimnazială nr.23 „Constantin Brâncoveanu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța cu Turtă Dulce”, Școala Gimnazială nr.7 „Remus Opreanu”, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” și Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor”.
 
Fonduri accesate:
Renovarea energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale: 68.913.355,732 lei fara TVA
Renovarea integrată a clădirilor publice: 51.840.067,614 lei fara TVA
Renovarea energetică moderată a clădirilor publice: 23.011.751,874 lei fara TVA
 

Primăria Municipiului Constanța pregătește în această perioadă alte proiecte ce urmează a fi depuse în cea de a doua  sesiune de depuneri din cadrul PNRR ce se va desfășura în august/septembrie 2022.


Reamintim că Asociațiile de Proprietari din Constanța au avut la dispoziție doar trei zile să prezinte dosarele complete la sediul Primăriei Municipiului Constanţa din str. Amzacea nr. 13. 146 de Asociații din totalul celor 1839 care există la nivelul municipiului Constanța au apucat să depună dosarele, însă nici acestea nu vor beneficia de reabilitarea termică. 

Întreaga ședință a Comisiei 1 poate fi vizualizată în videoul de mai jos:

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii