Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:55 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei pentru MINAC! Cliante, Cornea şi Zidaru şi viziunea lor de management pentru perioada 2016-2019

ro

28 Sep, 2016 00:00 1934 Marime text
În urma evaluării anuale a managementului Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa (MINAC) organizate de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), activitatea fostului manager Gabriel Custurea nu a obţinut nota necesară continuării activităţii, fiind notată astfel: analiza raportului anual de activitate - 5,96 şi susţinerea raportului de activitate - 5,79 (nota finală fiind 5,87). Gabriel Custurea a contestat Raportul de evaluare, iar contestaţia acestuia a fost respinsă.

Între timp, a fost numit un director interimar al instituţiei, până la organizarea unui concurs de manageriat, în persoana lui Traian Cliante.
 
Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, Ovidiu Chircă, la sfârşitul lunii are loc analiza proiectelor de management pentru cei care doresc să devină managerii MINAC, iar pe 12 septembrie are loc proba de susţinere a proiectelor de management sub forma unui interviu, pentru desemnarea noii conduceri a instituţiei de cultură constănţene.
 
În aceste zile are loc selecţia dosarelor. Potrivit CJC, au fost depuse trei proiecte de management. Unul dintre cei care şi-au depus dosarul pentru concurs este managerul interimar, Traian Cliante. Ceilalţi doi sunt Marian Zidaru, fost angajat al Direcţiei de Cultură, şi Delia Roxana Cornea, muzeograf şi responsabil proiecte în cadrul MINAC.

De ce candidează cei trei pentru conducerea MINAC?! 

Marian Zidaru, cadru didactic atât în învăţământul preuniversitar, cât şi la o universitate privată constănţeană, ne-a declarat că expertiza sa profesională l-a făcut să se înscrie la concursul pentru desemnarea managerului MINAC. „Consider că am expertiza necesară să fac faţă acestui post. Am fost timp de şase ani angajat al Direcţiei Judeţene de Cultură. Situaţia de la muzeu este una destul de gravă, aşa cum a reieşit şi din verificările făcute atât de Corpul de Control al CJC, cât şi din raportul Curţii de Conturi. Muzeul trebuie reformat cu orice preţ şi adus, dacă se va putea, la spiritul instaurat de prof. Adrian Rădulescu. Eu, personal, ştiu la ce mă înham, în cazul în care voi câştiga, nu mă voi duce să-mi beau cafeaua în biroul de director”, a precizat Zidaru.
 
Marian Zidaru a condus şi comisia de la nivelul Direcţiei de Cultură care a cercetat, în urmă cu câţiva ani, cazul Lungu - Chera. Anul acesta, în luna aprilie, judecătorii au dispus condamnarea, în primă instanţă, a lui Constantin Chera, fost director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, şi a lui Virgil Lungu, fost director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional.

Constantin Chera a primit 2,8 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, în timp ce Virgil Lungu s-a ales cu 1,6 ani de închisoare, cu suspendare condiţionată. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. Recursul va avea loc luna viitoare.

Chera şi Lungu au fost trimişi în judecată în noiembrie 2013 de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Constantin Chera a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Virgil Lungu a fost acuzat de conflict de interese, în formă continuată, şi de infracţiunea prevăzută de art. 11, alin. 1 din Legea 78/2000, şi anume „fapta persoanei care, în virtutea funcţiei, a atribuţiei ori a însărcinării primite, are sarcina de a supraveghea şi de a controla un agent economic privat, de a înlesni efectuarea unor activităţi comerciale, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite“, însă pentru această infracţiune fostul director a fost achitat.
 
Traian Cliante este director interimar al MINAC. Participarea acestuia la concurs se datorează dorinţei de a rezolva problemele care sunt numeroase şi extrem de diverse. „Sunt multe probleme de rezolvat, le vom prioritiza, dacă va fi să le rezolvăm noi. Când spun «noi», îi includ aici şi pe angajaţii muzeului, pe care îi consider echipa mea. Avem multe proiecte şi ne dorim să avem ca parteneri atât Consiliul Judeţean, cât şi Primăria şi, nu în ultimul rând, îmi doresc ca toţi colegii să-mi fie parteneri în acest proiect, care se va întinde până în 2019. Despre proiect, voi spune simplu că este unul clasic, care include cercetări arheologice, evenimente, dezvoltare, organizarea colectivelor de lucru, disciplină. Vrem ca muzeul nostru să aibă vizibilitatea pe care o merită la nivel naţional, dat fiind specificul său”, ne-a declarat Traian Cliante.
 
Delia Roxana Cornea este şi ea aspirantă la postul de manager al MINAC. Cotidianul ZIUA de Constanţa a scris încă din luna aprilie despre o posibilă candidatură a acesteia pentru funcţia de manager, însă, atunci, muzeograful Delia Cornea a negat vehement acest lucru, precum şi legătura specială cu senatorul Puiu Haşotti, care ar fi propulsat-o atât în organigrama muzeului.
 
Contactată telefonic după depunerea proiectelor de management, Cornea afirmă că îşi doreşte o relaţie bună cu presa şi de va fi să câştige postul de manager, şi dacă va rămâne muzeograf în cadrul MINAC. Despre candidatura sa, Delia Cornea spune că „vine pe fondul dorinţei de a face ceva, de a ajuta instituţia muzeală să se dezvolte şi să devină una extrem de importantă nu doar la nivel de Dobrogea. Indiferent de neînţelegerile care au existat, eu sunt un om care privesc spre viitor”, spune Cornea.

Citeşte şi

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie merită un manager în afara influenţelor politice. Va pune CJC capăt „domniei” lui Haşotti la MINAC?

Ti-a placut articolul?

Comentarii