Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectele inițiate de PSD Constanța atacate în instanță Prefectul Silviu Coșa - „Nu au bază legală"!

ro

25 Aug, 2023 14:18 1204 Marime textÎn ianuarie 2023, PSD Constanța a redepus la secretariatul Consiliului Local Municipal Constanța, proiectul Bebe Trusou, privind acordarea un sprijin financiar de 2.000 de lei pentru nou-născuții din municipiul Constanța. Proiectul a fost ulterior adoptat de Consiliul Local Municipal cu un buget de 2 milioane de lei pentru 2023 iar Direcția Generală Asistență Socială Constanța a lansat o achiziție de servicii de emitere alimentare si distribuire a cardurilor securizate nominale în cadrul programului „Bebe Trusou" – sprijin financiar pentru nou născuți.

Cardurile securizate nominate, în valoare totală de 2.000 lei/nou-născut care urmau să fie alimentate o sigură dată nu a ajuns însă la niciun beneficiar.

În urmă cu două luni, Prefectura Constanța a notificat Consiliul Local Constanța în legătură cu acest proiect dar și cu un altul, “STOP Depresia! Împreună pentru o comunitate sănătoasă” a fost depus de consilierii PSD Constanța în luna noiembrie 2022 și aprobat în ședința din 30 ianuarie 2023.

„Răspunsul notificărilor nu a fost unul satisfacător. Din punctul nostru de vedere cele două proiecte nu au bază legală, care să permită alocarea de finanțări. La acest moment, există cadru normativ specific privind asistența socială, protecția și promovarea drepturilor copilului și a protecției persoanelor cu tulburări psihice. Acesta nu instituie competențe în sarcina autorităților publice locale pentru alocare de fonduri, în vederea acordării unor tichete valorice pentru persoanele diagnosticate cu depresie sau pentru sprijinirea familiilor nou-născuților.
 
Astfel, orice act administrativ adoptat în acest sens și care nu este corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de același nivel, se circumscrie excesului de putere. Un alt aspect de nelegalitate al celor două hotărâri (HCL 36 și 37 din 31.01.2023) este acela legat de finanțele publice locale (Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale) în care se menționează că nicio cheltuială nu poate fi înscrisă în bugetele locale, dacă nu există baza legală pentru respectiva cheltuială, iar în situația dată, baza legală nu există și nu poate fi suplinită de o hotărâre a Consiliului Local, adoptată cu încălcarea dispozițiilor legale”, a declarat pentru ZIUA de Constanța, prefectul județului Silviu Coșa.
Acesta a adăugat că în urmă cu două zile a înregistrat la instanță două dosare prin care solicită anularea acestor hotărâri.

Inițiatorul celor două proiecte atacate de instituția Prefectului, consilierul local PSD, Costin Răsăuțeanu a spus că nu va renunța să lupte pentru drepturile oamenilor și pentru cei care se află în nevoie. „Nu vom ceda și nu vom accepta ca aceste proiecte benefice constănțenilor să fie sabotate”, a adăugat inițiatorul programelor „Bebe Trusou” și „Stop Depresia”.
 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

DGAS vrea să determine costurile de emitere și distribuire a cardurilor din programul "Bebe Trusou"
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii