Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:28 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectura Constanţa trebuie să facă publice contractele de deszăpezire

ro

22 Nov, 2016 00:00 1434 Marime text
Prefecturile trebuie să afişeze pe site-urile lor contractele de deszăpezire, potrivit unei solicitări a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Totodată, prefecţii trebuie să se asigure că la nivelul fiecărui judeţ au fost luate măsurile pentru a putea interveni rapid în sprijinul populaţiei în situaţiile de urgenţă generate de fenomenele meteo specifice sezonului rece.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încheiat opt contracte dintr-un necesar de 11, pentru execuţia lucrărilor de întreţinere pe timpul iernii a autostrăzilor, celelalte trei contracte fiind în diverse stadii.
 
În ceea ce priveşte drumurile naţionale, au fost încheiate contracte de deszăpezire în 30 de judeţe, în celelalte procedurile de contractare fiind în diverse stadii.
 
La nivelul drumurilor judeţene, activitatea s-a finalizat în 34 de judeţe şi în Bucureşti. La nivelul judeţului Constanţa, a fost încheiat contractul de deszăpezire cu Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP). Potrivit administratorului special al Regiei, contractul încheiat variază între 300.000 de lei pe lună pentru combaterea poleiului în judeţ şi poate ajunge la 13 milioane de lei, în cazul în care iarna va fi grea şi va ninge abundent. Au fost constituite şi stocurile de materiale antiderapante, respectiv sare, clorură de calciu, nisip şi alte produse ecologice. De asemenea, reprezentanţii RAJDP sunt pregătiţi să intervină cu câteva zeci de utilaje.

CNADNR, o nouă strategie pentru deszăpezire

2016 este primul an în care Compania Naţională de Administrare a Drumurilor din România vine cu o strategie nouă pentru deszăpezire - acea de a scoate la licitaţie acorduri-cadru. Practic, prin acordurile-cadru în premieră pentru CNADNR, operatorul economic care câştigă un contract (patru ani) pentru o anumită zonă într-una dintre cele şapte regionale de drumuri va fi obligat să asigure deszăpezirea şi pe alte secţii de drumuri din cadrul regionalei respective care încă nu au contracte semnate.
 
Întreaga reţea de autostrăzi şi drumuri naţionale are asigurate contracte pentru deszăpezire în mod direct sau prin redistribuire prin acordurile-cadru pentru perioada 2016-2020. CNADNR a achiziţionat recent cu fonduri europene aproximativ 100 de freze de capacitate medie şi mare care vor asigura deszăpezirea alături de operatorii privaţi sau pe şoselele care încă nu au contracte.
 
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA a demarat procedurile de achiziţionare de clorură de calciu pentru deszăpezire necesară intervenţiei din campania de iarnă 2016-2017, conform specificaţiilor şi cantităţilor din caietul de sarcini.
 
Mai exact, a fost alocată de la bugetul de stat şi din venituri proprii ale instituţiei suma totală de 8.807.509 lei fără TVA, în vederea cumpărării de substanţă de deszăpezire pentru mai multe regionale, respectiv Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj şi Constanţa.

Regia Regională Constanţa, cea mai mare cantitate de soluţie pentru deszăpezire

În ceea ce priveşte Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa, aceasta va primi cea mai mare cantitate de clorură de calciu alocată, respectiv 3.133 de tone, în valoare de 4.771.559 de lei fără TVA. Asta în condiţiile în care Timişoara are alocate 1.000 de tone, Cluj -700 de tone, Craiova - 150 de tone şi Bucureşti - 800 de tone.
 
Procedurile de licitare se vor finaliza pe 6 ianuarie 2016, atunci când iarna ar putea crea probleme în traficul rutier şi nu numai. DRDP Constanţa are în subordine şapte secţii de drumuri: Constanţa, Slobozia, Călăraşi, Brăila, Tulcea, Feteşti şi Secţia de Autostrăzi Constanţa.

Notă:

Până la ora publicării acestui material, Prefectura Constanţa nu postase pe site-ul său situaţia contractelor de deszăpezire de la nivelul judeţului Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii