Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO-TEXT Oficiali guvernamentali prezenți la Constanța la prezentarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța pentru perioada 2021 – 2027 (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

12 Oct, 2022 15:11 3160 Marime text
 





„Constanța, primul județ cu o strategie de dezvoltare până în 2027”


Bogdan Huțucă, deputat PNL  - „Această strategie trebuie fructificată, depinde de noi toți s-o implementăm, altfel va devine doar un document și atât"






Mihai Lupu, președintele CJC - „Ca să poți să realizezi lucruri, ai nevoie de o strategie bazată pe informații corecte, dar nu una scolastică, pe care sa nu o înțeleagă toată lumea"




Ana-Maria Vătămanu, președinte ADD Constanța - „Dezvoltarea durabilă înseamnă, mai presus decât orice, folosirea într-un mod eficient și ecologic a resurselor de care dispunem"





Ionuț Rusu, viceprimar municipiul Constanța - „Municipiul Constanța se va concentra pe trei piloni în cadrul acestei Strategii: travel locally, sport și învățămînt dual"







UPDATE 7

În continuarea evenimentului, urmează o sesiune de întrebări și răspunsuri.  

UPDATE 6

În continuarea evenimentului, vorbește președintele Asociației De Dezvoltare Durabilă, Ana-Maria Vătămanu. 

președintele ADD, Ana-Maria Vătămanu

"Oamenii vor să le fie bine. Și este normal să fie așa. Calea este dezvoltarea. Avem obligația să fim optimiști și să mergem înainte. O dată cu această strategie avem obligația să mergem doar înainte"

Vătămanu amintește de proiectul porturilor pescărești, de care Constanța are atât multă nevoie.


 1.9 mil de lei este cotizația primita de ADD de la Primărie și de la CJC și am adus 140 de milioane de lei, mai spune Vătămanu.


UPDATE 5 

Președintele CJC a luat cuvântul.

Președintele CJC, Mihai Lupu

"În momentul în care te angajezi sa reprezinți oameni și le ceri votul trebuie sa le oferi management de calitate. Avem nevoie de oameni înțelepți, de elită, mulțumesc Gheorghe Hagi că ești aici, alături de noi, știm că aștepți stadionul pentru a realiza lucruri mărețe. Lumea așteaptă de la noi soluții, proiecții care să se și întâmple. Așa că, anul trecut împreună cu colegii mei am început să lucrăm la această strategie pe care astăzi o aducem în fața dvs.."

"Cum pot să fac strategie fără experiența oamenilor de afaceri. Ei sunt cei care generează dezvoltare Durabilă. Le mulțumesc că sunt lângă noi. " a mai adăugat Mihai Lupu

 Acesta face referire la punctele din strategie (pe care le puteți consulta în cadrul materialului) și pe axele de finanțare.

Președintele CJC mai spune că au fost consultate toate mediile în realizarea acestui document pe care oricine va fi vremelnic la conducerea județului va putea să o folosească pentru a dezvolta Constanța, mai afirmă Lupu.​

În final, Mihai Lupu le transmite primarilor să se alăture Consiliului Județean Constanța pentru ca copiii județului să rămâne acasă.

UPDATE 4 

Despre primul masterplan de dezvoltare al județului Constanța vorbește acum Lazslo Borbely. 

Lazslo Borbely

"Constanța este o zona mirifică. Și ce facem pentru ea? Trebuie s-o dezvoltăm. Sunteți primul județ din România care are o strategie până în 2027. Dezvoltarea Durabilă este un spirit, o viziune, nu doar o chestiune tehnică. Este despre decizii ca generațiile următoare să trăiască mai bine"

Tot Borbely mai spune că suntem buni și trebuie să fim mai pozitivi și credibili pentru a construi o societate durabilă.

UPDATE 3 

Reprezentantul Ministerului Dezvoltării, Marin Țole salută la rândul sau acest document împortant pentru județul Constanța.

Reprezentantul Ministerului Dezvoltării, Marin Țole

"Ministerul Dezvoltării gestionează mai multe proiecte de dezvoltare iar județul Constanța eate unul dintre beneficiarii de fonduri (PNDL 1 și 2)    Anghel Saligny. Ministerul dezvoltării este așadar alături de constănțeni", mai afirmă secretarul de stat Marin Țole.


UPDATE 2 

Primul care vorbește este Mircea Abrudean, șeful Cancelariei primului ministru care prezintă mesajul premierului.


"Vă felicit pentru realizarea strategiei de dezvoltare Durabilă a județului  Constanța.  Suntem guvernul care a acordat cei mai mulți bani pentru investiții. Județul Constanța este beneficiar al multor din aceste fonduri."

Mircea Abrudean, șeful Cancelariei primului ministru

"Constanța este un model de dezvoltare iar potențialul turistic alături de cel economic al portului Constanța care va creste după întrarea în Schengen sunt piloni extrem de importanți de dezvoltare", se mai arata în mesajul premierului Ciuca.



UPDATE 1 

La eveniment sunt prezenți șefi de servicii deconcentrate, șeful IPJ, Adrian Glugă, Gheorghe Hagi, președintele PNL, deputatul Bogdan Huțucă. 

Gheorghe Hagi
Sunt deasemenea prezenți și viceprimarul Florin Cocargeanu, vicepreședintele CJC, Petre Enciu, deputatul PSD Lucian Lungoci, Marian Crușovenau, deputat PNL, oameni de afaceri locali,  consilieri județeni, Șefa DSP, Cristina Schipor, Mihnea Dumea, consilierul premierului Ciucă, directorul CNAPMC, Florin Vizan, senatorul Septimiu Bourceanu. Este prezent un secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. 

deputatul Bogdan Huțucă.

În această după-amiază are loc prezentarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța pentru perioada  2021 – 2027.

Evenimentul se desfășoară de la 18.00, în incinta Melody Grand Ballroom Mamaia cu participarea unor înalți oficiali ai Guvernului României, precum și ai administrației publice locale.

prefectul județului, Silviu Coșa
Au confirmat prezența, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, consilierul de stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Guvernul României, László Borbely, Mircea Abrudean, șeful Cancelariei primului-ministru, parlamentari, primari din județul Constanța, președintele CJC, Mihai Lupu, primarul Vergil Chițac, prefectul județului, Silviu Coșa și președintele ADD, Ana-Maria Vătămanu.




președintele CJC, Mihai Lupu

Strategia de dezvoltare a județului Constanța are drept scop general stabilirea destinațiilor către care sunt direcționate resursele disponibile și eforturile administrației publice, în vederea atingerii unor obiective strategice cuantificabile, respectiv a unor ținte de dezvoltare pe care comunitatea și le-a stabilit.

Șeful ISJ, Sorin Mihai

Specific acestui instrument de planificare strategică instuțională, caracterisc administrației publice, este faptul că stabilirea obiectivelor de dezvoltare, a modalităților și a ordinii în care sunt abordate rezolvările nevoilor locale și implicit efortul și resursele planificate reprezintă rezultatul unui proces de consultare a mai multor factori și în special de consultare a comunităților locale.
 
Potrivit documentului, Strategia de dezvoltare conține o propunere de dezvoltare, formulată sub forma unui „concept de dezvoltare strategică”, ce constă într-o înlănțuire logică și argumentată a demersurilor necesare pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare pe care județul și le-a propus.
 
„Realizarea conceptului de dezvoltare strategică este un demers care pornește de la starea actuală a județului, propunând atingerea unui nivel de progres și a unei arhitecturi integrate a tuturor factorilor de stare: demografică, teritorială, infrastructură și economie, socială, culturală și de mediu ai comunității.

Nivelul de dezvoltare așteptat să se realizeze într-un anumit moment proiectat în viitor (2027) poate fi atins prin implementarea strategiei de dezvoltare a județului.
 
Concluziile analizei situației existente, la care se adaugă celelalte elemente argumentative ale cadrelor strategice existente, precum și observațiile și opiniile obținute în urma procesului consultativ formează un tablou general al structurii nevoilor idenficate și al intereselor diverselor medii sociale, economice, politice, civice și chiar ale cetățenilor.
 
Dezvoltarea trebuie văzută coerent, omogen și integrat, dar fără să producă dezechilibre între diferitele domenii, categorii de locuitori, ori între diferitele zone teritoriale.
 
În acest scop, sunt urmărite principiile unei dezvoltări convergente, a intercorelării, dezvoltării durabile, dar și ale respectării egalității de șanse.
Dezvoltarea convergentă are în vedere stimularea performanțelor fără a crea decalaje de dezvoltare la nivelul județului. Intercorelarea presupune ca obiecvele strategiei să ia în calcul obiecvele planurilor și strategiilor regionale, naționale și europene, dar și adaptarea măsurilor de acțiune în funcție de recomandările politicilor de guvernare ale diferitelor instuții ce acționează la nivel județean.
 
Integrarea presupune ca soluțiile propuse să nu se limiteze la granițele administrave ale teritoriului sau la limitele specifice unui anumit sector de acvitate, atât  timp cât problema aboradată are implicații și în teritoriile limitrofe sau în sectoarele adiacente.
 
Dezvoltarea durabilă înseamnă propunerea unui tip de dezvoltare care să asigure un echilibru între aspectele sociale, economice și ecologice și care să ia în calcul aspectele ce țin de restricționarea accesului la resurse al generațiilor viitoare.
 
Egalitatea de șanse se aplică și ține cont, în mod parcular, de diversitatea etnică și religioasă a populației, promovarea capitalului uman făcându-se în mod nediscriminatoriu în orice domeniu economico-social”, se mai arată în documentul care va fi lansat astăzi.

Strategia are la bază elemente ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată la 25 septembrie 2015 de șefii de stat și de guverne din 193 de țări, în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, dar și documentul prezentat de Comisia Europeană în 22 noiembrie 2016 privind „Pașii următori pentru un viitor european durabil”.

Dezvoltarea economică prin valorificarea potențialului local și utilizarea inovării și a noilor tehnologii
 
ObS1: Dezvoltarea acvităților de transport și a serviciilor conexe;

Axe prioritare:

 Axa prioritară 1.1.1 Sprijinirea și smularea dezvoltării acvităților de transport mărfuri;
 Axa prioritară 1.1.2 Modernizarea și smularea sistemelor de transport intermodal.
 
ObS1.2: Dezvoltarea acvităților industriale;
 
Axe prioritare:

Axa prioritară 1.2.1 Dezvoltarea industriei navale;
Axa prioritară 1.2.2 Dezvoltarea industriei prelucrătoare;
Axa prioritară 1.2.3 Susținerea dezvoltării acvităților de producție industrial.
 
ObS1.3: Dezvoltarea și susținerea mediului de afaceri local;

Axe prioritare:

Axa prioritară 1.3.1 Dezvoltarea infrastructurii necesare creșterii afacerilor;
Axa prioritară 1.3.2 Sprijinirea inițiavelor care ulizează în praccă rezultatele inovave ale cercetării și dezvoltării tehnologice;
Axa prioritară 1.3.3 Dezvoltarea antreprenoriatului și sprijinirea funcționării noilor întreprinderi;
Axa prioritară 1.3.4 Consolidarea și dezvoltarea mediului de afaceri rural.
 
ObS1.4: Valorificarea potențialului energetic local;

Axe prioritare:

Axa prioritară 1.4.1 Modernizarea și eficienzarea producției de energie din surse convenționale;
Axa prioritară 1.4.2 Stimularea producerii energiei din surse regenerabile.
 
ObS1.5: Modernizarea și dezvoltarea agriculturii, pescuitului și acvaculturii;

Axe prioritare:

Axa prioritară 1.5.1 Modernizarea și dezvoltarea sectorului agro-zootehnic;
Axa prioritară 1.5.2 Modernizarea și susținerea sectorului piscicol, marim și fluvial;
Axa prioritară 1.5.3 Stimularea antreprenoriatului și susținerea organizării moderne a fermelor.
 
OS1.6: Dezvoltarea capitalului uman.

Axe prioritare:

Axa prioritară 1.6.1 Dezvoltarea programelor de pregăre profesională și formare tehnică în acord cu nevoile angajatorilor;
Axa prioritară 1.6.2. Mobilitatea și ocuparea forței de muncă.
 
Creșterea calității condițiilor de locuire și reducerea disparităților dintre comunități

ObS2.1 Regenerarea infrastructurii edilitare și a serviciilor publice;

Axe prioritare:

Axa prioritară 2.1.1 Dezvoltarea infrastructurii de bază (apă, canalizare, electricitate, distribuție de gaze și de date);
Axa prioritară 2.1.2 Modernizarea clădirilor și regenerarea spațiilor degradate;
Axa prioritară 2.1.3 Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport din localități;
Axa prioritară 2.1.4 Dezvoltarea serviciilor publice și pentru siguranța cetățenilor
 
ObS2.2 Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii și a serviciilor educaționale;

Axe prioritare:

Axa prioritară 2.2.1 Modernizarea, reabilitarea și dotarea cu echipamente a infrastructurii de educație;
 Axa prioritară 2.2.2 Creșterea calității educației.
 
ObS2.3: Dezvoltarea și modernizarea serviciilor de sănătate publică;
 
Axe prioritare:

Axa prioritară 2.3.1 Construcția și dotarea de noi infrastructuri de sănătate publică;
Axa prioritară 2.3.2 Modernizarea, reabilitarea și dotarea cu echipamente a infrastructurii de sănătate publică;
Axa prioritară 2.3.3 Creșterea calității serviciilor de sănătate publică;
Axa prioritară 2.3.4 Derularea de campanii de informare și de prevenție.
 
ObS2.4: Dezvoltarea serviciilor de îngrijire și protecție socială;

Axe prioritare:

Axa prioritară 2.4.1 Dezvoltarea infrastructurii fizice, dotarea și creșterea competențelor personalului de specialitate din serviciile sociale;
Axa prioritară 2.4.2 Dezvoltarea serviciilor sociale în raport cu nevoile și necesitatea dobândirii autonomiei sociale și economice.
 
ObS2.5: Dezvoltarea infrastructurii culturale și de petrecere a timpului liber.

Axe prioritare:

Axa prioritară 2.5.1 Dezvoltarea infrastructurii pentru cultură, agrement și sport;
Axa prioritară 2.5.2 Promovarea agendei culturale și sportive a județului.
 
Dezvoltarea turismului și a serviciilor conexe prin utilizarea inteligentă a resurselor locale
 
ObS3.1 Dezvoltarea capacității de management al dezvoltării turistice;

Axe prioritare:

Axa prioritară 3.1.1 Măsuri de sprijin pentru crearea structurilor de management și markeng al desnației turistice;
Axa prioritară 3.1.2 Susținerea programelor de promovare și informare turistică.
 
ObS3.2 Dezvoltarea infrastructurii turisce și valorificarea potențialului local.

Axe prioritare:
Axa prioritară 3.2.1 Restaurarea, protecția și valorificarea durabilă și sustenabiă în turism a patrimoniului cultural și natural;
Axa prioritară 3.2.2 Măsuri pentru dezvoltarea turismului 365;
Axa prioritară 3.2.3 Măsuri pentru dezvoltarea serviciilor conexe acvității turisce.


Planul de acțiuni

În urma procesului de consultare cu societatea civilă, antreprenori, cetățeni, instituții publice și alți actori interesați, a rezultat o listă lungă de intervenții care îndeplinește premisele de a reflecta într-un mod corect nevoile de la nivel județean.
Obiectivele generale urmărite în cadrul procesului de prioritizare a proiectelor de investiții:
  • Corelarea proiectelor de invesții publice cu prioritățile de dezvoltare stabilite pe plan european, național și regional;
  • Includerea în portofoliul de proiecte a unor invesții care să aducă beneficii economice și sociale ridicate, respecv a unor proiecte relevante din perspectiva strategiei de dezvoltare durabilă.
 
 
Documentul strategic este unul definitoriu pentru acvitatea asumată de Consiliul Județean Constanța pentru perioada 2021 – 2027, dar și un document de orientare a celorlalte entăți publice și private din județ.

Pentru a urmări gradul de îndeplinire a obiecvelor stabilite în cadrul Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, este necesară o monitorizare permanentă și o evaluare periodică a rezultatelor acțiunilor întreprinse.

Abordarea recomandată pentru a asigura îmbunătățirea continuă în ceea ce privește dezvoltarea județului o reprezintă metoda PDCA, se mai arată în document.
 
Vom reveni cu declarații de la eveniment.
 
PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Chestionar rapid. Locuitorii județului Constanța, invitați să participe la elaborarea strategiei de dezvoltare durabilă 2021-2027


Tags: Vergil Chitac, Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii