Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii locali trebuie să aprobe procedura de reorganizare Regia de Transport în Comun Constanţa se transformă în societate pe acţiuni (document)

ro

27 Nov, 2017 00:00 3216 Marime text
Consiliul Local Municipal va da astăzi un vot pentru demararea procedurii de reorganizare a activităţii şi transformare a Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa în societate potrivit Legii 31/1900 a societăţilor comerciale.

La baza acestui proiect de hotărâre stau contractul de împrumut dintre Municipiul Constanţa şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat în data de 30.12.2016 şi aprobat prin HCL nr. 358/28.12.2016 şi mai multe normative: Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/1997 privind reorganizarea regiilor autonome, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată prin Legea nr. 207/1997; art. 30 din Legea nr. 92/2007 a serviciilor de transport public local, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 2 pct. 2) lit. a) si ale art. 3 pct. 1 lit. (h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice Regulamentului CE nr. 1370/2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători.

Votul de astăzi al aleşilor locali aprobă demararea şi realizarea tuturor operaţiunilor de reorganizare a activităţii şi de transformare a Regiei Autonome Transport în Comun din Constanţa în societate potrivit Legii nr. 31/1990 a societăţilor, în contextul acordării de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a unui credit in baza contractului de finanţare. Totodată, se mandatează Consiliul de administraţie al Regiei Autonome Transport în Comun din Constanţa în vederea demarării şi realizării tuturor operaţiunilor de reorganizare a activităţii şi de transformare a Regiei Autonome Transport în Comun din Constanţa în societate potrivit Legii nr. 31/1990 a societăţilor.
Ulterior, Consiliul local al municipiului Constanta va aproba prin hotărâre forma finală a reorganizării.
De asemenea, se mandatează Consiliul de administraţie al Regiei Autonome Transport în Comun din Constanţa în vederea identificării şi stabilirii tuturor măsurilor preliminare, a măsurilor subsecvente şi complementare, care să asigure realizarea transformării regiei în societate cu respectarea obligaţiilor asumate de Municipiul Constanta prin contractul de finanţare nr. 174937/30.12.2017, precum şi a legislaţiei relevante. 

Ce presupune reorganizarea RATC 

Vă reamintim că municipiul Constanţa şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) ai încheiat contractul de finanţare nr. 174937/30.12.2016 („Contractul”), aprobat prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Constanţa nr.358/28.12.2016, parte a Framework for Sustainable Mobility and Access to Road Transport („SMART”), program în cadrul căruia BERD finanţează municipalităţile din România în vederea îmbunătăţirii serviciilor de transport public local.
Potrivit contractului, acordarea finanţării este condiţionată de îndeplinirea mai multor condiţii precedente, între care: reorganizarea în societate, conform prevederilor legale aplicabile, a Regiei Autonome Transport în Comun din Constanţa, în baza unui plan de afaceri sustenabil; încheierea între municipiul Constanţa şi societatea rezultată din reorganizarea RATC a unui contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport local de persoane în municipiul Constanţa; înfiinţarea la nivelul municipiului Constanţa a unei autorităţi de reglementare a domeniului transportului public local de persoane, precum şi organizarea activităţii acesteia; reorganizarea serviciului public de transport local de călători în municipiul Constanţa, ca urmare a implementării măsurilor anterior menţionate.

Reorganizarea RATC este un proces complex, care presupune, între altele: facilitarea de către RATC a atingerii de către municipalitate a obiectivului proiectului finanţat prin contract, în contextul dat, prin crearea unui cadru organizatoric juridic Ia nivelul unităţii administrativ-teritoriale care să asigure funcţionarea corespunzătoare a entităţii rezultate din reorganizarea RATC, necesitate rezultând din Contract; facilitarea de către RATC a exercitării de către autorităţile publice locale ale municipiului Constanţa a atribuţiilor legale privind organizarea şi funcţionarea RATC şi serviciul public de transport local de călători. Reorganizarea RATC în societate, în baza Legii nr. 31/1990, presupune luarea în considerare şi implementarea tuturor prevederilor relevante din cadrul legislativ specific, precum şi a angajamentelor asumate de municipiul Constanta prin contract, inclusiv următoarele: conform contractului, reorganizarea se poate face exclusiv în baza unui nou plan de afaceri pentru entitatea rezultată din reorganizarea RATC, iar reorganizarea serviciului public de transport local de călători se poate realiza doar sub condiţia şi în baza unui studiu de oportunitate.
 
Notă: În secţiunea „documente”, puteţi parcurge integral proiectul de hotărâre privind demararea procedurii de reorganizare a activităţii şi transformare a Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa în societate potrivit Legii 31/1900 a societăţilor comerciale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii