Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:17 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce taxe şi impozite ar putea plăti constănţenii pe clădiri în anul 2017? (document)

ro

03 Nov, 2016 00:00 3919 Marime text
Primăria Constanţa a publicat proiectul HCLM privind impozitele şi taxele pentru anul 2017. Până pe 14 noiembrie, municipalitatea aşteaptă propuneri, sugestii şi opinii cu privire la proiectul postat pe site-ul Primăriei şi pe cel al SPITVBL Constanţa. Ulterior, documentul va fi supus dezbaterii şi votului aleşilor locali cel mai probabil în următoarea şedinţă ordinară a Consiliului Local Municipal Constanţa.
 
Documentul confirmă faptul că impozitul pe clădiri pentru persoane fizice nu va suferi modificări comparativ cu anul 2016. Astfel, persoanele care stau în „clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, clădiri cu instalaţie electrică, de apă, canalizare şi de încălzire” vor achita 1.200 de lei/metru pătrat, respectiv 720 de lei/metru pătrat pentru clădirile fără instalaţie electrică, de apă, de încălzire şi canalizare.
 
Nici cei care stau în „clădiri cu pereţi exteriori din lemn, din piatră nenaturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic - clădiri cu instalaţie electrică, de apă, canalizare şi de încălzire” nu vor plăti mai mult - 360 de lei/metru pătrat, iar cei care stau în imobile de acest gen, dar nu au instalaţie electrică, de apă, canalizare şi de încălzire vor achita 240 de lei/metru pătrat anul viitor.
 
Şi pentru „clădirile-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic”, cei ce au şi utilităţi vor achita 240 de lei/mp, iar dacă nu au utilităţi vor plăti 210 lei/mp. Pentru „clădirile-anexă cu pereţi exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic” - cu utilităţi, impozitul va fi de 150 de lei/mp, iar în cazul celor fără utilităţi, 90 de lei/mp.
 
Două noutăţi apar. „Contribuabilul care deţine la aceeaşi adresă încăperi amplasate la subsol, demisol şi/sau la mansardă, utilizate ca locuinţă, în oricare dintre tipurile de clădiri prevăzute la lit. A-D“, va plăti 75% din suma care s-ar aplica clădirii. De asemenea, „contribuabilul care deţine la aceeaşi adresă încăperi amplasate la subsol, la demisol şi/sau la mansardă utilizate în alte scopuri decât cel de locuinţă, în oricare dintre tipurile de clădiri prevăzute la lit. A-D“, va achita 50% din suma care s-ar aplica clădirii.

Cât plătesc cei din zonele B, C şi D 

Valoarea impozabilă a clădirilor din zonele B, C şi D ale municipiului Constanţa va creşte. Pentru „clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic - clădiri cu instalaţie electrică, de apă, canalizare şi de încălzire” - 1.000 de lei/mp, iar pentru clădirile fără instalaţie electrică, de apă, canalizare şi de încălzire, 600 de lei/mp.
 
Deţinătorii de „clădiri cu pereţi exteriori din lemn, din piatră nenaturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic - clădiri cu instalaţie electrică, de apă, canalizare şi de încălzire” vor achita 300 de lei/mp şi 200 de lei/mp dacă nu au utilităţi.
 
Pentru „clădirile-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic”, cei ce au şi utilităţi vor achita 200 de lei/mp, iar pentru cele fără utilităţi, 175 de lei/mp. Şi pentru „clădirile-anexă cu pereţi exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic” - cu utilităţi, impozitul va fi 125 de lei/mp, iar în pentru cele fără utilităţi, de 75 de lei/mp.
 
Conform prevederilor legale, valoarea impozabilă a clădirii se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este situată clădirea prin înmulţirea acesteia cu coeficientul de corecţie corespunzător. Acesta a rămas neschimbat şi, pe zone, arată astfel: zona A - 2,50; zona B - 2,40; zona C - 2,30 şi zona D - 2,20. Menţionăm că, „în cazul unui apartament amplasat într-un bloc cu mai mult de trei niveluri şi opt apartamente, coeficientul de corecţie prevăzut la alin. (1) se reduce 0,10“.  

Impozit usturător pentru clădirile neîngrijite, aceleaşi amenzi

Singura veste bună este aceea că, şi anul viitor, constănţenii care îşi vor plăti impozitul integral pe clădiri până la 31 martie 2017 vor beneficia de o bonificaţie de 10%. Inevitabil, nedepunerea în termenele stabilite de autorităţi a unor documente atrage după sine sancţiuni. În proiectul HCLM privind impozitele şi taxele pentru anul viitor, contravenţiile de acest gen vor fi taxate cu sume cuprinse între 70 de lei şi 696 de lei, iar constatarea şi aplicarea sancţiunilor revin în sarcina celor de la STIPVBL Constanţa.
 
În schimb, atragem atenţia că, potrivit proiectului HCLM, „pentru clădirile neîngrijite situate în intravilanul localităţii, impozitul pe clădiri se majorează cu până la 500%. Criteriile de încadrare a clădirilor în această categorie sunt prevăzute în hotărârea Consiliului Local de aprobare a acestora“.

Taxe şi sancţiuni pentru persoanele juridice 

În cazul persoanelor juridice, proiectul HCLM prevede: „Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,2 % asupra valorii impozabile a clădirii“. Pentru clădirile nerezidenţiale „aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii“. Acelaşi proiect stipulează că „ impozitul/taxa pe clădiri stabilită conform alin. (2) + referire la clădirile nerezidenţiale - se majorează cu o cotă adiţională de 15,4%“.
 
De asemenea, precizăm că „valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la trei ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat, în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă“. Dacă proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii trei ani anteriori anului de referinţă, „cota impozitului/taxei pe clădiri este 5%“.
 
În cazul nerespectării prevederilor HCLM, sancţiunile pentru persoanele juridice pot fi de la 280 de lei până la 2.500 de lei. În privinţa bonificaţiei, plata anticipată a obligaţiilor către bugetul local până la data de 31 martie 2017 le poate aduce persoanelor juridice o reducere de 5% la impozitul pe clădiri.
 
Detalii suplimentare pot fi consultate în documentul ataşat materialului în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii