Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:52 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcată pe 20 octombrie

ro

20 Oct, 2020 00:00 1438 Marime text
  • Ziua Mondiala a Osteoporozei este marcată, în fiecare an, pe 20 octombrie.
 
Această zi este dedicată creșterii gradului de constientizare asupra prevenției, diagnostocarii si tratamentului osteoporozei. Scopul este de a face din prevenirea osteoporozei si a fracturilor o prioritate pentru sanatate, mesajul fiind adresat atat specialistilor din sanatate, reprezentantilor media, responsabililor de politici publice, precum și pacientilor și publicului larg.
 
Ziua internaţională a osteoporozei implică nişte campanii prin societăţile naţionale ale pacienţilor cu osteoporoză din lumea întreagă.
 
Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză este cea mai mare organizaţie non-guvernamentală din lume dedicată sănătăţii oaselor şi prevenirii osteoporozei. Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză a fost lansată în 1998 la Congresul european privind osteoporoza organizat la Berlin, se arată pe site-ul www.iofbonehealth.org.
 
Osteoporoza este afecţiunea care face ca oasele să devină slabe şi fragile precum sticla. Cei afectaţi de osteoporoză pot avea o fractură de os chiar şi după cea mai uşoară cădere din postura verticală, sau printr-un simplu strănut sau o simplă aplecare pentru a lega un şiret la pantof. La nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de peste 50 de ani sunt supuşi riscului de a suferi o fractură cauzată de osteoporoză.
 
Deşi există mulţi factori care pot indica o posibilă osteoporoză, printre cele mai frecvente semne sunt: o fractură de os după vârsta de 50 de ani produsă în urma unei căzături nu foarte grave; o pierdere în înălţime mai mare de 4 cm; utilizarea pe termen lung a glucocorticoizilor şi a altor medicamente care afectează oasele; o constituţie fragilă şi subponderală; antecedente de osteoporoză sau fractură de şold la părinţi.
 
O fractură de os la o persoană vârstnică poate schimba viaţa acesteia. Durerea acută, reabilitarea îndelungată, dizabilitatea pe termen lung, dependenţa de îngrijitori şi scăderea calităţii vieţii sunt doar câteva consecinţe. Fractura de şold poate chiar să pună viaţa în pericol, iar dintre cei care au suferit o astfel de fractură 40 la sută sunt incapabili să mai meargă singuri iar 60 la sută încă mai necesită asistenţă un an mai târziu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii