Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a Osteoporozei, marcată azi. Recomandări pentru un stil de viață adecvat sănătății osoase

ro

20 Oct, 2023 16:41 677 Marime text
foto: Facebook/ Direcția de Sănătate Publică ConstanțaZiua Mondială a Osteoporozei, marcată în data de 20 octombrie în fiecare an, este dedicată conștientizării la nivel mondial a necesității prevenirii, diagnosticului și tratamentului osteoporozei și ale altor boli ale oaselor, înrudite cu osteoporoza.

Prin sloganul utilizat anul acesta „Pentru oase mai puternice” se subliniază importanța pașilor de urmat pentru un viitor fără fracturi.

Se estimează că la nivel mondial, una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta de 50 de ani și peste vor suferi o fractură osteoporotică. La nivel mondial, osteoporoza cauzează peste 8,9 milioane de fracturi anual, ceea ce înseamnă o fractură din cauza osteoporozei la fiecare 3 secunde, se arată în postarea de pe Facebook a Direcției de Sănătate Publică Constanța.

Osteoporoza face ca oasele să devină slabe și fragile, astfel încât acestea se rup cu ușurință – chiar și ca urmare a unei căderi minore, a unei lovituri sau a unei mișcări bruște. Peste 55% dintre pacienții cu fracturi de șold au în antecedente o fractură vertebrală (a coloanei vertebrale). O fractură în antecedente este asociată cu un risc crescut cu 86% pentru orice fractură ulterioară. Riscul de a suferi o altă fractură este deosebit de mare mai ales în primii doi ani după fractura inițială.

Fracturile cauzate de osteoporoză pot pune viața în pericol și reprezintă o cauză majoră a durerii și a dizabilității pe termen lung. Fracturile vertebrale pot duce la dureri de spate, scădere în înălțime, deformare, imobilizare, număr crescut de zile de spitalizare și reducerea funcției pulmonare.
Aproximativ 60% dintre pacienții care au suferit o fractură de șold necesită încă asistență după un an și 20% vor necesita îngrijiri medicale pe termen lung. Ratele de mortalitate de până la 20-24% sunt observate în primul an după o fractură de șold.

După ce au suferit o fractură osteoporotică, aproximativ 80% dintre pacienți nu sunt încă diagnosticați și tratați pentru osteoporoză, boala de bază care a provocat fractura.

Se estimează că doar 1/3 din fracturile vertebrale ajung în atenția clinicienilor.

PENTRU OASE MAI PUTERNICE

RECOMANDĂRI PENTRU UN STIL DE VIAȚĂ ADECVAT SĂNĂTĂȚII OSOASE


-Faceți mai multă mișcare – încercați să exersați 30-40 de minute, de trei-patru ori pe săptămână, incluzând în program exerciții cu greutăți și de rezistență;
-Adoptați o dietă nutritivă și echilibrată, care să includă suficient calciu;
-Intoleranță la lactate? Aflați de care produse lactate vă puteți bucura cu moderație;
-Petreceți mai mult timp afară pentru a vă asigura că primiți suficientă vitamina D
sau luați suplimente dacă e necesar;
-Evitați fumatul și consumul de alcool.


Citește și:

Ministerul Sănătății. Vaccinul anti-HPV este disponibil la medicii de familie și la Direcțiile de Sănătate Publică
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii