Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Feedback-ul proiectului „Fii avocat în școala ta!“ este unul extraordinar (VIDEO)

ro

30 Mar, 2022 14:03 1565 Marime text
Interviu cu avocatul Gheorghe Vulpoiu, prodecan al Baroului Constanța.Miercuri, 30 martie, de la ora 14.00, invitat al emisiunii ZIUA LIVE este avocatul Gheorghe Vulpoiu, prodecan al Baroului Constanța.

Pe parcursul discuțiilor, acesta ne va da mai multe detalii despre proiectul „Fii avocat în școala ta!“, un proiect pilot inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România în colaborare cu Ministerul Justiției de educație juridică non-formală.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră. 

Școlile și liceele din Constanța iau parte la o adevărată premieră, zilele acestea, elevii și liceenii având ocazia să descopere, dincolo de imaginile din filmele de la Hollywood, ce înseamnă un proces, cum se desfășoară unul potrivit legislației din România, dar și care sunt faptele ce pot atrage o condamnare penală.
 
Toate aceste informații, dar și multe altele din domeniul juridic le sunt transmise elevilor și liceenilor de către avocații din Baroul Constanța, în cadrul Proiectului „Fii avocat în școala ta!“.
 
Foarte important, pe parcursul desfășurării proiectului, elevii învață care sunt drepturile pe care le au și cum trebuie să își apere aceste drepturi, dar și cum se face aplicarea legii în România și care sunt efectele încălcării acesteia.
 
„Fii avocat în școala ta!“ este un proiect pilot inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România în colaborare cu Ministerul Justiției de educație juridică non-formală.
 
Miercuri, 30 martie, de la ora 14.00, la emisiunea ZIUA LIVE, aflăm de la avocatul Gheorghe Vulpoiu, prodecanul Baroului Constanța, mai multe detalii despre acest proiect și despre modul în care a fost primită de către elevi această inițiativă.
 
De asemenea, prodecanul Baroului Constanța ne va explica și cât de importantă este punerea unor astfel de baze juridice pentru elevi și liceeni și cum i-ar putea ajuta un astfel de proiect și un astfel de contact cu lumea juridică să se orienteze în viitor. 

Suntem în a doua săptămână a acestui proiect. Feedback-ul este unul extraordinar. Este implementat de Baroul Constanța cu ISJ Constanța. Este un proiect la nivel național, început în urmă cu două săptămâni în județul Constanța. Colegii noștri sunt în școli și desfășoară această activitate. Acest curs de educație juridică îl realizăm la nivelul vârstei elevilor. 

În acest proiect sunt prezenți 32 de avocați care sunt prezenți cu această activiate voluntar în școli. Această activitate nu este remunerată în niciun fel. 

Proiectul Fii Avocat în școala ta este adresat elevilor. Au fpost selectate 11 școli din municipiul Constanța. Sunt selectate școlile VII, IX, X și Xi. Sunt exceptați elevii din clasele terminale care se pregătesc pentru examenele naționale. 

Este un proiect pilot. Nu știam care va fi impactul. La două săptămâni de la demararea proiectului răspunsul est eunui extraordinar. Nu ne așteptam la o asemenea reacție. diriginții ne spuneau că elevii sunt foarte interesați și așteaptă cu nerăbdare următoarele ore. 

Este un efort considerabil. Colegii își rup din activitatea de birou sau de la instanțe pentru  aparticipa la aceste activități. Pentru a merge în județ est eun efort mare. Frumusețea și utilitatea acestui proiect este foarte mare. Nu vrem să dezamăgim pe nimeni. 

Noi purtăm discuții pe această temă.Este un entuziam general. Fiecare după ce a ieșit din oră își împărtășește experiența. Niciun caz nu am avut de reticență la școli. Sunt foarte implicați copiii și te stimulează să continui. Ne adresăm lor la niveluri diferite pentru a le capta atenția. Folosim puterea exemplului. Și elevii au propriile exemple din școli. Atingem și subiecte importante și interesante pentru ei. Sunt foarte activi și simt că îi ajută. 

Deocamdată proiectul este la început. S-a terminat prima fază. 

Le-am explicat rolul magistratului, al procurorului al avocatului în actul juridic.

Ne-am luat robele în sală și i-am lăsat să le probeze. Au fost foarte încântați. 

După vacanța de Paște vor urma alte teme. „Fii cool fără să fii penal“ este una dintre ele. Discutăm și despre Bullying care a devenit un fenomen. 

Momentan nu suntem răsplătiți, dar sperăm ca peste 20 de ani să avem o generație de adulți cu un mare simț civic. 

Săptămâna aceasta este în derulare tema despre ce înseamnă să fii liber. Am încercat să le explicăm ce înseamnă libertatea pe care trebuie să o consumi în limite legale fără a deranja pe altcineva. 

Un alt fenomen de o gravitate extremă o reprezintă și consumul de substanțe interzise. Cei din clasele mai mari pot fi ușor atrași și manipulați în această zonă foarte periculoasă. O fac de multe ori din curiozitate sau teribilism. Le explicăm că o astfel de infracțiune se manifestă în zone aglomerate, cluburi, școli. Sperăm să îi conștientizăm. 

Ultima temă este cea legată de infracțiuni informatice. Acest subiect a căpătat o expasniune extraordinară. Trebuie să înțeleagă că postarea unei persoane în spațiul public poate fi cev apenal. Cel mai ușor ajungem la ei cu puterea exemplului. facem acest lucru doar în orele de dirigenție, apreciind că este o oră unde disciuțiile pot fi libere. Este prezent în clasă și dirigintele. 

Colegii noștri au făcut și exerciții de simulare a unui proces. Este surprinzător cât de interesați sunt de acest lucru. Vrem să înțeleagă cât mai mult din acest proiect. Am convingerea că un astfel de proiect poate fi perfecționat. Deocamdată în stadiul inițial pare să fie un succes. 

 Eu cred că un deziderat ar fi faptul ca în viitorul nu foarte îndepărtat s-ar naște o inițiativă pentru introducerea unei discipline noi de educație legislativă, pe înțelesul tuturor astfel ca orice tânăr spă pornească în viață cu un bagaj juridic necesar. Chiar cred că se va întâmpla, după cum am observat în primele două săptămâni. Au concursul nostru și le oferim totul cu drag deoarece văd că își doresc să afle  cât mai multe. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii