Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Votul valabil vs. votul nul BEC a hotărât să schimbe regulile la alegerile locale

ro

29 May, 2012 00:00 2696 Marime text
Spre deosebire de anii trecuţi, la alegerile locale din 2012, buletinele de vot mâzgălite de alegători sau cele pe care aceştia vor pune mai multe ştampile vor fi considerate valabile, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central.

Astfel, în premieră, buletinele de vot mâzgălite de alegători vor fi considerate totuşi valabile dacă vor avea ştampila „votat" amplasată corect într-un singur patrulater. De asemenea, vor fi valabile şi buletinele cu mai multe ştampile. Cu aceeaşi condiţie, ca ştampila să fie încadrată corect în patrulaterul destinat candidatului.
Decizia Biroului Electoral Central reprezintă o premieră, pentru că în anii trecuţi buletinele de vot pe care alegătorii găseau de cuviinţă să lase diferite mesaje, mai mult sau mai puţin ortodoxe, sau să scrie numele altor candidaţi erau anulate, la fel şi cele cu mai multe ştampile.

Biroul Electoral Central a stabilit că voturi valabil exprimate la alegerile din 10 iunie sunt cele în care ştampila cu menţiunea „votat" este aplicată în interiorul unui singur patrulater. Totodată, se consideră valabil exprimat şi votul în care ştampila cu menţiunea „votat" depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă, inclusiv situaţia în care ştampila este doar tangentă la un patrulater, dar nu atinge altul.

Dacă ştampila cu menţiunea „votat" este aplicată în interiorul unui singur patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului, votul este considerat valabil exprimat, indiferent de menţiunile care apar pe acesta.
BEC a mai stabilit că sunt considerate voturi nule când pe buletinul de vot nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare sau când buletinul are alt model decât cel legal aprobat.
Vot nul este şi atunci când nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „votat" în niciun patrulater sau când aceasta este pusă în două sau mai multe patrulatere. Dacă ştampila cu menţiunea „votat" a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor sau aceasta atinge două sau mai multe patrulatere, votul este, de asemenea, nul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii