Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:45 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferința cu titlul „Caragiale și puterea clișeului” organizată de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în colaborare cu Universitatea „Ovidius” din Constanța

ro

09 Feb, 2023 14:01 1090 Marime text
Foto: Biblioteca Județeană Ioan N Roman ConstanțaBiblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în colaborare cu Universitatea „Ovidius” din Constanța, organizează Luni, 13 februarie 2023, ora 17:00, în Sala Referințe generale, parter, a Bibliotecii județene, conferința cu titlul „Caragiale și puterea clișeului”, susținută de prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici.

„Faptul că ne amintim de Caragiale este o certitudine. Numeroase articole din publicistica românească îl pomenesc în legătură cu ceea ce aș numi „situații de tip Caragiale”, semn că el este prezent în conștiința noastră, dar și în conștiința publică. Ce mă interesează este, însă, cum îl pomenim pe Caragiale și de ce suntem atât de strâns legați de el? Ce ne spun frazele pe care le împrumutăm operei și de ce ele au relevanță pentru lumea noastră, deși ne aflăm la circa  un secol și jumătate de lumea în care Caragiale a trăit. Ce ne spun, astăzi, un „curat murdar”, un „Pupat toți Piața Endependeți”, „după buget, coane Fănică” etc.? Este Caragiale atât de actual sau noi am devenit caragialești? În definitiv, ce înseamnă o astfel de identificare și ce ar reprezenta o identitate tip Caragiale? În ce fel Dobrogea a rezonat cu opera marelui clasic?“ - au precizat reprezentanții Bibliotecii Județene Ioan N Roman Constanța. 

Această conferință face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța pe tot parcursul anului 2023, dedicate împlinirii a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România, evenimente care vizează sărbătorirea Zilei Dobrogei.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii