Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:26 17 06 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vila Elena din Constanţa poate fi salvată cu 200.000 de euro. Arhitecţii o vor transforma în noul sediu al OAR (galerie foto)

ro

12 Aug, 2014 00:00 3034 Marime text
Deşi au trecut deja doi ani de la achiziţionarea Vilei Elena de către Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Dobrogea, clădirea situată pe bulevardul Ferdinand se află, în continuare, în acelaşi stadiu de ruină. Pentru constănţenii care locuiesc în zonă, dar nu numai, clădirea ridicată în 1922 - sau ce a mai rămas din ea - reprezintă un real pericol.

OAR - Filiala Teritorială Dobrogea îşi propunea ca Vila Elena să devină funcţională încă din 2013. Acest lucru nu s-a întâmplat încă şi asta, potrivit declaraţiilor arhitectului Alexandru Bălan, preşedintele OAR Dobrogea, din cauza lipsei de bani. Amintim că OAR - Filiala Teritorială Dobrogea intenţionează ca, odată ce clădirea va fi reabilitată, să-şi amenajeze noul sediu în acest imobil.
Un prim pas va fi făcut în toamna acestui an. „O să începem împrejmuirea Vilei Elena în toamnă, ca să nu existe probleme. Tot atunci va avea loc şi organizarea de şantier“, a declarat Alexandru Bălan. Întrebat care sunt motivele pentru care proiectul privind reabilitarea, remodelarea şi reconversia clădirii trenează, preşedintele OAR - Filiala Teritorială Dobrogea a mărturisit: „Entuziasmul e mare, puterea noastră însă e mică“. Arhitectul a explicat, în acest context, că lipsa banilor a împiedicat până acum concretizarea proiectului. Evoluţia acestuia depinde de suma de bani care va fi accesată printr-un împrumut bancar. Deşi OAR voia să evite contractarea unui credit bancar, se pare că aceasta ar fi totuşi singura soluţie viabilă pentru reabilitarea Vilei Elena. În funcţie de acest aspect, lucrările propriu-zise la clădirea din bulevardul Ferdinand ar putea fi demarate în primăvara anului viitor.
Cât priveşte suma necesară pentru ca Vila Elena să se transforme, dintr-o ruină desăvârşită, actual focar de infecţie, într-o clădire funcţională, care să găzduiască mese rotunde, conferinţe şi dezbateri, aceasta se ridică, potrivit spuselor arhitectului Alexandru Bălan, la aproximativ 200.000 de euro.
Nu mai puţin important, Alexandru Bălan a menţionat că următoarea conferinţă pentru alegerea preşedintelui Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea va avea loc în Vila Elena. „Vila va fi reabilitată în actualul meu mandat“, a precizat arhitectul, fără însă a avansa un termen anume pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • geo 12 Aug, 2014 18:48 Asta cum de-a scapat animalelor!!!???