Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Varianta soc a Ordonantei 37 Deconcentratele pot avea trei directori

ro

13 Oct, 2009 02:19 3134 Marime text

cap_1.jpgSchimbările guvernamentale şi legislative vor aduce, probabil, ineditul în unele deconcentrate

În mai puţin de un an, angajaţii unor instituţii deconcentrate s-ar putea să ajungă în postura de a fi coordonaţi de cel de-al treilea director. Ipoteza poate deveni realitate, dacă România va ajunge să fie condusă de un alt Executiv. La închiderea ediţiei am aflat că în Biroul Politic Naţional al PD-L s-a decis că la deconcentrate se va merge pe ideea că OUG 37 este abrogată, iar şefii vor trebui testaţi în baza OUG 105/2009.

Coalizarea opoziţiei formată, mai nou, din PSD - PNL - UDMR ar putea aduce românilor un alt Executiv care va guverna până la desemnarea viitorului şef al statului. Chiar dacă noul Cabinet are zilele numărate, n-ar fi exclus ca să-şi desemneze noi oameni în teritoriu sub binecunoscutul pretext „pentru a ne asigura de punerea în practică a programului"... care va fi el şi al cui o fi. Atunci, pe lângă problema formaţiunilor politice care vor avea „prioritate" în nominalizarea oamenilor ce vor fi promovaţi pe funcţii de conducere în judeţele ţării, va mai apărea un aspect deloc de neglijat: instituţii deconcentrate cu mai mulţi directori „valabili".

Agonie şi extaz pentru liberali

Pentru a-şi putea impune oamenii în teritoriu, odată venită la guvernare, Coaliţia PSD - PD-L a emis vestita OUG 37/2009. Bucurie mare, liberalii puteau fi înlăturaţi, iar la butoanele de comandă treceau social-democraţi şi democrat-liberali... sau câţiva apolitici „coloraţi", apoi, în funcţie de partidul care i-a susţinut sau i-a menţinut pe funcţii. La vremea respectivă, unii liberali nu s-au lăsat duşi cu preşul şi au atacat în instanţă ordinele prin care erau revocaţi din posturile obţinute o parte în 2006, iar „diferenţa" în 2007, când PNL s-a lepădat de PD-L şi a rămas singur la guvernare. De asemenea, PNL şi UDMR au sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) referitor la Legea de adoptare a OUG 37/2009, pe baza căreia au fost înlocuiţi din funcţiile de conducere mii de funcţionari din autorităţile publice deconcentrate. Deşi Curtea Constituţională trebuia să se prezinte încă de pe 16 septembrie asupra acestei sesizări, decizia a venit abia miercurea trecută, când a hotărât, cu majoritatea de voturi, că legea de aprobare a OUG 37/2009 este neconstituţională. Motivul neconstituţionalităţii: încălcarea normelor privind adoptarea ordonanţelor.

directori_investire_1.jpgBucurie temporară în tabăra PD-L

Tot pentru a-şi promova propriii oameni şi cu o zi înaintea deciziei CCR cu privire la OUG 37/2009, democrat-liberalii, rămaşi singuri în Palatul Victoria în urma retragerii PSD de la guvernare, acţionează. Ei au aprobat OUG 105/2009. Având în vedere timpul scurt, putem spune că PD-L s-a mişcat repede, iar unele persoane deja au primit ordinele de numire în diverse funcţii de conducere. De altfel, la Constanţa, accesul PD-L la posturi a fost facilitat şi de demisia din funcţiile deţinute a majorităţii social-democraţilor. Însă, decizia politică a liderilor PD-L de la centru, potrivit căreia OUG 37/2009 este abrogată, iar toate concursurile susţinute pe acest normativ sunt nule, aduce directorii democrat-liberali ce vor să-şi păstreze funcţiile în faţa unei noi testări în baza OUG 105/2009.

Situaţii complicate

Dar să revenim la directorii de deconcentrate de la mal de mare. Aşa cum aminteam anterior, foştii directori ai PNL, eliminaţi forţat, au apelat la instanţă pentru a-şi face dreptate. În cazul a trei dintre ei, instanţa le-a dat dreptate şi, la ora actuală, aşteaptă punerea în practică a deciziei. Aşadar, Eugen Bola - fostul director al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Claudiu Teliceanu - ex-şeful Direcţiei pentru Tineret şi Virgil Lungu - cel ce a condus Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii. Acestea nu puteau fi puse în practică până ce Curtea Constituţională nu se pronunţa asupra constituţionalităţii OUG 37/2009. Altfel spus, la ora actuală, în urma deciziei CCR, cei trei au toate şansele de a reveni pe posturile de pe care au fost înlăturaţi.

Numai că, în prezent, pe posturile respective sunt instalaţi, în baza unor concursuri şi a unor contracte de management, alţi directori. Dacă în cazul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Daniela Caruţiu (PSD) ar fi demisionat, în celelalte două instituţii sunt directori în funcţii, propuşi şi susţinuţi de PD-L. Deci, se poate spune că cele două deconcentrate au, deocamdată şi teoretic, doi şefi. Însă, situaţia se poate complica şi mai rău dacă românii vor avea parte de un al treilea Executiv, fie el şi temporar. Cine va conduce deconcentratele? Vor reveni directorii demisionari ai PSD pe funcţii, vor avea şi liberalii pretenţiile lor, la care se vor adăuga directorii PNL îndreptăţi de instanţă să-şi reia posturile sau vom avea parte de alte promovări ale viitorului „Guvern de specialişti"!?

Dacă ultima variantă va fi cea adoptată, atunci la ITM şi Direcţia pentru Tineret vom avea trei directori pe un fotoliu şi rămâne de văzut cine va fi mai „puternic".

{mos_ri:deconcentrate,directori}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gigel 13 Oct, 2009 17:14 deci sa inteleg ca daca OUG 37 a fost abrogata inseamna ca niciun sef de deconcentrata numit in baza acesteia nu mai are un contract valabil acestea fiind incetate de drept. Atunci sa fie numiti in functie cei demisi prin aceasta aberanta ordonanta si astfel se termina harababura asta.Iar pentru cei care pleaca sa le spunem ca pentru a ocupa o astfel de functie chiar trebuie sa stii cu ce se ocupa acea institutie si nu sa spuna ca au sustinut examen fiind impinsi pe foras de partidele politice;putin mai multa demnitatea acestor persoane nu le-ar strica.
  • observator 13 Oct, 2009 08:50 Nu pleaca Carutiu de la Cultura! Visul ei a fost si ramane sa fie Doina Pauleanu, cu orice pret, deci cu pretul ridicolului in care se situeaza si al penibilului pe care il intretine .Dupa ce a facut mult rau tuturor angajatilor, dupa ce unii au demisionat si altii au fost dati afara,a chemat echipe de anchetatori de la Minister , sa-i puna pe tusa si pe restul. Planul ei managerial a fost sa faca o noua Directie, cu locuri libere, pentru frpturisti si afaceri.Vorbeste zilnic pe telefon cu ”Teodor”la Paris, pregatindu-si locul in alt partid, daca se poate, asa cum a stat 19 ani in PNTCD si tup! la PSD in pat, ca sa aiba funcie-ciolan.Asta e realitatea, si prosti sunt cei care se prefac ca nu o vad!