Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:58 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UDTTMR pune bazele unei colaborări între metropola turcească Eskişehir şi judeţul Constanţa

ro

06 Apr, 2013 00:00 2563 Marime text
La invitaţia Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), o delegaţie din Turcia s-a aflat, în perioada 2-5 aprilie, la Constanţa. Oaspeţii din Turcia - primarul Sectorului Tepebaşi - Eskişehir, Ahmet Atac, şi Metin Gundogdu, vicepreşedinte al Asociaţiei Culturale - au participat, în această perioadă, la o serie de întâlniri atât cu membri ai comunităţii tătare din România, dar şi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale.


„Ne dorim ca prin consolidarea relaţiilor dintre tătarii din Dobrogea şi cei din Eskişehir să contribuim şi la punerea pietrei de temelie a unor colaborări viitoare între metropola turcească şi judeţul Constanţa. Acesta este şi motivul pentru care ne-am dorit foarte mult ca odată ajunşi în mijlocul nostru, liderii comunităţii tătare din Eskişehir să fie şi oaspeţii Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa, ai Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi ai Primăriei Constanţa, lucru care s-a şi întâmplat”, a declarat preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.

Cei doi oficiali s-au întâlnit, joi, cu prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, dar şi cu subprefecţii Iucsel Selamet şi Radu Volcinschi şi, de asemenea, cu preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Acesta din urmă a declarat, la finalul vizitei: „Sunt deosebit de bucuros că am avut ocazia să-i cunosc pe cei doi oaspeţi din Eskişehir şi că am putut vorbi cu ei şi cu reprezentanţii UDTTMR despre posibilităţile de colaborare pe viitor. Le-am prezentat celor doi membri ai delegaţiei din Turcia oportunităţile judeţului Constanţa, specificul multicultural al zonei şi am aflat că la Eskişehir trăiesc foarte mulţi tătari cu rădăcini în Dobrogea”. Preşedintele CJC a specificat că speră ca, în parteneriat cu autorităţile din Turcia, să pună pe picioare proiecte comune în domeniul economic, social şi cultural.

Potrivit unui comunicat de presă, între comunitatea tătară din România şi cea din Eskişehir există o legătură strânsă, de mulţi ani. 25% dintre locuitorii metropolei turce sunt tătari, cea mai mare parte dintre aceştia fiind fie plecaţi din România, fie urmaşi ai celor plecaţi de aici.

Amintim că, la începutul lunii februarie, o delegaţie UDTTMR condusă de Gelil Eserghep s-a deplasat la Eskişehir, pentru a participa la manifestările anuale dedicate tătarilor de acolo.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii