Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţii şi obiceiuri turceşti, transmise tinerilor musulmani prin Festivalul de Artă Culinară Turcească (galerie foto)

ro

29 Oct, 2018 00:00 3395 Marime text
Sâmbătă, la Constanţa a avut loc Festivalul de Artă Culinară Turcească, „Bucătăria turcească îmbogăţeşte spaţiul multicultural dobrogean“. Evenimentul, aflat la a XIII-a ediţie, a fost organizat de Uniunea Democrată Turcă din România, prin intermediul Comisiei de femei, şi s-a desfăşurat la Terasa Colonadelor din Constanţa, acolo unde au participat reprezentanţi din toate zonele ţării, care au vrut să arate că filialele UDTR sunt unite.
 
Acest eveniment a devenit deja o tradiţie pentru lumea musulmană dobrogeană şi nu numai. Bucătăria turcească are o istorie îndelungată, iar astăzi este, în mare parte, moştenirea bucătăriei otomane, care poate fi descrisă ca o fuziune rafinată a bucătăriilor din Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Balcani.
 
La festival au participat mai multe filiale ale UDTR, atât din Dobrogea, cât şi din ţară: Bucureşti, Tuzla, Medgidia, Cobadin, Cumpăna, Mangalia, Ada-Kaleh - Orşova, Constanţa, Cernavodă, Tulcea, Hârşova, Techirghiol.
 
Reprezentanţii filialelor prezenţi la eveniment au vrut să arate că tradiţiile şi obiceiurile vechi trebuie transmise din generaţie în generaţie. Ele trebuie păstrate în inimile tuturor celor care fac parte din această etnie, însă este important ca ele să fie cunoscute şi de alte comunităţi ale lumii turceşti.

Din partea Filialei UDTR Cobadin, Mirem Mustafa a vorbit despre preparatele gătite pentru eveniment şi munca depusă. S-a pregătit temeinic pentru acest festival, subliniind, în acelaşi timp, ideea că tinerii trebuie să ducă mai departe şi să promoveze cât pot cultura musulmană.
 
„Am pregătit bucate tradiţionale turceşti, precum baclavale, plăcinte cu brânză şi spanac sau sarmale de ştevie. Pe vremuri, toate se făceau manual, multe din prăjituri se făceau cu paharul. Produsele sunt pregătite după reţete tradiţionale, ca la bunica. Este foarte important pentru noi să transmitem asta tinerilor. Să ducă mai departe tradiţiile şi cultura turcă, oriunde se duc“, a spus Mirem Mustafa.
 
O filială mai îndepărtată, cea din Ada-Kaleh - Orşova, a pregătit pentru eveniment mâncăruri inedite din gastronomia turcă. Numărul impresionant de preparate a făcut ca această filială să îşi câştige simpatia printre cei care jurizau festivalul, astfel că a şi câştigat premiul întâi la una dintre secţiunile acestuia.

„Am pregătit pentru eveniment bragă, dulceaţă de smochine, ghiudem şi multe altele. Este al patrulea an de când participăm. Am adus 25 de feluri de mâncare“, a spus Mahinur Apostol, din partea Filialei Ada-Kaleh Orşova.

Pe lângă multitudinea de bucate ce au stârnit curiozitatea celor prezenţi, au avut loc şi câteva momente artistice, care au înviorat atmosfera.

La încheierea evenimentului s-au înmânat premii pentru trei categorii. Secţiunea bucătărie tradiţională, secţiunea patiserie tradiţională şi secţiunea dulciuri.

La secţiunea bucătărie tradiţională, premiul I a revenit Filialei Ada-Kaleh. Premiul al doilea a fost obţinut de Filiala Cernavodă, premiul trei a ajuns la Filiala Bucureşti, iar menţiunea, la cei din Tulcea. La secţiuneapatiserie tradiţională, locul I l-a primit Filiala Cumpăna, locul doi a fost adjudecat de Filiala Constanţa, locul trei s-a dus la Filiala Tuzla şi menţiunea la Cobadin. La ultima secţiune, cea de dulciuri, premiul I l-a obţinut Filiala Măcin, premiul II - Hârşova, premiul III a mers la Mangalia şi menţiunea a ajuns la Techirghiol. S-au mai acordat şi premii tinerelor care au participat voluntar la prepararea bucatelor tradiţionale turceşti.
 
Bucătăria turcească influenţează bucătăriile învecinate, inclusiv România. Reţetele culinare diferă de la o zonă la alta, în funcţie de tradiţii şi de geografie.

Uniunea Democrată Turcă din România funcţionează pe baza unui statut, are o conducere aleasă o dată la patru ani, este reprezentată teritorial de filiale şi îşi desfăşoară activitatea în comisii: învăţământ, cultură, tineret, femei, religie.
 
Prin Festivalul de Artă Culinară Turcească, „Bucătăria turcească îmbogăţeşte spaţiul multicultural dobrogean“, organizatorii şi-au propus să le arate tinerilor faptul că este important ca această cultură să fie transmisă mai departe.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii