Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Bucătăria turcească îmbogăţeşte spaţiul multicultural dobrogean", Festivalul de Artă Culinară Turcească, ediţia a XIII-a, la Constanța

ro

24 Oct, 2018 16:49 2410 Marime text
Sâmbătă, 27 octombrie, Uniunea Democrată Turcă din România prin intermediul Comisiei de femei, va organiza  Festivalul de Artă Culinară Turcească, ediţia a XIII-a. Evenimentul se va desfășura la Terasa Colonadelor din Constanţa, începând cu ora 11.00.

Deja ajuns la a XIII-a  ediție, acest festival a devenit o tradiție pentru lumea musulmană și nu numai din Dobrogea.
În trecut, coordonatorul proiectului, Amet Melec, a declarat: „Festivalul de Artă Culinară Turcească a fost organizat pentru prima dată la Tulcea, la iniţiativa deputatului Iusein Ibram. Bucătăria turcească este plină de arome orientale care îi dau savoare, face parte din identitatea noastră etnică şi îmbogăţeşte spaţiul multicultural dobrogean".

Bucătăria turcească are o istorie lungă, iar astăzi, este în mare parte moștenirea bucătăriei otomane, care poate fi descrisă ca fiind o fuziune rafinată a bucătăriilor din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și cele din Balcani.

Bucătăria turcească influențează bucătăriile învecinate, inclusiv România. Rețetele culinare diferă de la o zonă la alta, în funcție de tradiții și de geografie. În timp ce în partea sudică rețele de kebab, baclava și cataif sunt destul de populare, în martea estică, bucătăria turcească folosește mult măslinele și uleiul de măsline.

Ayranul este una din cele mai cunoscute băuturi turcești,obținută din iaurt amestecat cu apa și sare. România a împrumutat și ea multe rețete tradiționale turcești dar acestea au fost puțin modificate conform preferințelor noastre. Centrul Anatoliei are multe specialități, precum keskek, manti si gozleme.

Despre Uniunea Democrată Turcă din România

Aceasta a fost înființată în 1 februarie 1990 și este o organizaţie apolitică care aparţine cetăţenilor români de etnie turcă.

Misiune Uniunii și totodată obiectivele de bază ale acesteia sunt sunt exprimarea, protejarea şi promovarea identităţii etno-culturale, lingvistice şi religioase a membrilor săi.

UDTR funcţionează pe baza unui statut, are o conducere aleasă o dată la patru ani, este reprezentată teritorial de filiale şi îşi desfăşoară activitatea în comisii: învăţământ, cultură, tineret, femei, religie.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii