Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:58 28 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situația deplasărilor în străinătate efectuate de reprezentanții AEP, în 2014 - 2019

ro

20 Sep, 2019 17:23 582 Marime text
Pentru o corectă informare a opiniei publice, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) comunică situația deplasărilor în străinătate efectuate de reprezentanții instituției în perioada  2014 – 2019, cu următoarele precizări:
  1. AEP face parte din prestigioase oraganizații internaționale cu activitate în domeniul electoral și, în această calitate, reprezentanți ai Autorității au participat la cele mai importante evenimente internaționale organizate de acestea.
  • Autoritatea este membru al Asociației Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO) din anul 2014 și a deținut președinția acesteia în perioada 2014-2015.
  • De asemenea, AEP este membru al Asociației Mondiale a Organismelor Electorale(A-WEB) din anul 2013, aflându-se la conducerea acesteia în perioada 2017-2019.
  • O altă organizație internațională din care face parte AEP este Rețeaua de competențe electorale francofone (RECEF), care a organizat anul acesta în România Conferința anuală.
2. Totodată, AEP colaborează constant și cu alte organizații care activează în domeniul electoral, precum Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția), Institutul Internațional pentru Democrație și Asistența Electorală (IDEA), Fundația Internațională pentru Suport Electoral (IFES), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa  - Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE – ODIHR), Centrul Internațional pentru Studii Parlamentare (ICPS).
 
3. AEP a încheiat memorandumuri de colaborare bilaterală cu organismele de management electoral din Ucraina, Republica Moldova, Albania și Libia, precum și acorduri multilaterale cu instituții similare din Georgia, Lituania, Letonia, Bosnia şi Herțegovina, Macedonia, Bulgaria, Belarus și Slovenia.
 
4. În calitate de actor important în domeniul electoral internațional, AEP a participat la numeroase misiuni de observare a alegerilor din țări de pe toate continentele, organizând, la rândul său, cu prilejul unor alegeri generale, programe electorale cu largă participare internațională.
 
5. Președintele Autorității, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, care a preluat conducerea instituției în februarie 2019, este hotărât să mențină și să consolideze relațiile stabilite de AEP în anii anteriori cu organisme electorale omoloage și organizații internaționale care au un cuvânt de spus în domeniul electoral. AEP va onora majoritatea invitațiilor de participare la evenimente internaționale importante din domeniul său de activitate,  indiferent cât de exotică este țara în care acestea vor avea loc, pentru că instituția noastră nu poate funcționa izolat, ignorând evoluțiile și expertiza partajate de experți și oficiali electorali din alte țări, a declarat președintele AEP.
 
6. România a fost, de foarte multe ori, o destinație pentru oficiali și experți electorali veniți din toate colțurile lumii la evenimente internaționale organizate de AEP. Chiar și în acest an, cu ocazia alegerilor prezidențiale din noiembrie, vor fi prezenți în România numeroși  oficiali și experți electorali străini invitați să participe, ca observatori, în cadrul programului electoral organizat de AEP.În anul 2020, AEP va găzdui a patra conferință științifică organizată în parteneriat cu Comisia de la Veneția, continuând astfel o tradiție începută în anul 2015, aceste evenimente reunind la București, de fiecare dată, zeci de reprezentanți ai unor importante organizații internaționale de profil și ai organismelor de management electoral din țări partenere.
 
7. În ceea ce privește achiziții directe efectuate de AEP care au suscitat interesul unor reprezentanți ai presei, menționăm că acestea au următoarele destinații:
  • Achiziții pentru dotarea Biroului Electoral Central (BEC):
Masă de consiliu 8.800 mm (pentru ședințele BEC) - 18.987 lei
22 tablete Apple iPad Pro 10,5”- 64.185 lei
Achiziții de produse și lucrări de montare perdele (incluzând material perdele, draperii, galerie, console, șine de prindere) – 16.345 lei
  • Achiziții pentru cabinet vicepreședinte:
Mobilier birou MDF (scaun directorial+dulap+birou) - 15.764, 71 lei
  • Achiziții pentru cabinet secretar general:
Espressor Nespresso – 1.092 lei
  • Achiziții pentru cabinetul președintelui:
Pachet mobilier MDF (scaun directorial+dulap+birou) – 17.310, 94 lei
Masă conferință consiliu  – 2.093 lei
Cabină duș – 1.521,01 lei
Tabletă Apple iPad Pro 11” + Husă cadou – 5.394,96 lei (a înlocuit tableta Apple iPad Pro 12,9” achiziționată în anul 2016 de președintele AEP de la acea dată, la un preț de 4.416, 65 lei, împreună cu alte trei tablete la același preț, destinate celor celor doi vicepreședinți și directorului Direcției pentru coordonarea sistemului informațional electoral național. 
 
Președintele AEP nu a participat la niciuna din deplasările externe în așa-zisele destinații exotice vehiculate în spațiul public, în aceste delegații Autoritatea fiind reprezentată de specialiștii săi.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii