Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:09 25 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfințirea Marelui Mir, săvârșită în Joia Mare! Ultima sfințire a avut loc în 2019. Ce semnificații are Mare Mir

ro

17 Apr, 2025 08:31 361 Marime text
Sursa foto: Basilica.roSfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române, va fi săvârşită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Catedrala Patriarhală.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, după o temeinică pregătire prealabilă, care a început încă din Sfânta și Marea Luni (14 aprilie 2025), Marele Mir va fi sfințit în timpul Sfintei Liturghii din Sfânta și Marea Joi (17 aprilie 2025).

Cu acest prilej, programul slujbelor liturgice din ziua de 17 aprilie va fi următorul:
           
  • Începând cu ora 7.00, a avut loc purtarea în procesiune a sfintelor moaște din Catedrala Patriarhală, toate urmând a fi așezate în Baldachinul Sfinților, pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare.
  • Între orele 09.00-12.30, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia va fi săvârșită la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, iar în timpul acesteia va avea loc sfințirea Marelui Mir din cele 12 amfore mari de argint recent confecţionate.
  • După sfinţire, Sfântul şi Marele Mir va fi transferat în 44 amfore mici de argint, care vor fi dăruite tuturor eparhiilor din Patriarhia Română.

Sfântul și Marele Mir este folosit pentru săvârșirea Tainei Mirungerii, sfințirea Antimiselor și a tuturor lăcașurilor de cult, precum și la așezarea în raclă a sfintelor moaște ale sfinților canonizați.
Ultima sfințire a Marelui Mir a avut loc în anul 2019“ - au mai precizat reprezentanții Patriarhiei Române

Conform basilica.ro, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat luni dimineață slujba de sfințire a ingredientelor și a recipientelor în care va fi preparat și păstrat Sfântul și Marele Mir. „Arată prețuirea Bisericii pentru Hristos cel jertfelnic”, a declarat la final Patriarhul României.

După preparare, mirul a fost transportat la Reședința Patriarhală, pentru ca astăzi, în Joia Mare, ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să oficieze sfințirea la altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre semnificațiile și importanța Sfântului și Marelui Mir și a explicat decizia confecționării din argint a noilor amfore în care acesta va fi păstrat.

În total, au fost confecționate 12 amfore mari, de câte 25 de litri fiecare, cu ajutorul cărora mirul va fi transportat la Reședința Patriarhală, și 44 de amfore mici de argint, de câte 5 litri, care vor fi dăruite, ulterior sfințirii, eparhiilor din Patriarhia Română.

„Argintul nu doar este un metal frumos și elegant, ci și unul care ajută la conservarea bună a Marelui Mir și, de asemenea, arată prețuirea noastră față de acest Mare Mir”.


Legătura dintre Sfântul și Marele Mir și Taina Botezului


Vorbind despre utilizarea Sfântului și Marelui Mir la Taina Botezului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că Botezul „înseamnă participare la taina morții și învierii lui Hristos”.

Cele trei cufundări, a continuat Patriarhul României, „amintesc de cele trei zile în care a stat Mântuitorul în mormânt și apoi învierea Lui din morți. Deci, în crucea și învierea lui Hristos este botezat oricine dorește să primească mântuirea, adică unirea omului păcătos și trecător cu Dumnezeu cel Sfânt și netrecător sau veșnic, iar Sfântul și Marele Mir este semn de prețuire pentru iubirea jertfelnică a Sa”.

Timpul sfințirii Marelui Mir

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că sfințirea Sfântului și Marelui Mir se face în Joia Mare, înainte de moartea și învierea lui Hristos, pentru a aminti de gestul Mariei, sora lui Lazăr, care a „făcut cu anticipație ce trebuiau să facă femeile mironosițe în dimineața Învierii”.

„De aceea a hotărât Biserica, într-un mod foarte înțelept, ca sfințirea Marelui Mir să se facă în Sfânta și Marea Joi, care este și ziua instituirii Sfintei Euharistii. De ce? Pentru că mirul arată prețuirea Bisericii pentru Hristos cel jertfelnic. E o prețuire a iubirii Lui jertfelnice, iar Euharistia arată tocmai același lucru, iubirea Lui jertfelnică, care se dăruiește pentru viața lumii”, a explicat Preafericirea Sa.


Rolul Sfântului și Marelui Mir

„Lucrarea de sfințire a Marelui Mir are în vedere faptul că, prin ea, se caută sfințirea omului, și, prin mirungere, se dau darurile Duhului Sfânt, ca niște semințe, iar creștinul, în timpul vieții sale, adaugă voința sa de a împlini voia lui Dumnezeu și cu o lucrare a sa cu harul. De aceea, darurile oferite de Duhul Sfânt prin mirungere la Botez vor fi cultivate prin conlucrare cu harul Preasfintei Treimi și vor deveni ceea ce numește Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Galateni: Roadele Duhului Sfânt”.


Celelalte utilizări cultice ale Marelui Mir


În încheierea discursului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit de faptul că Sfântul și Marele Mir este utilizat și la sfințirea Sfintei Mese, care simbolizează „mormântul Domnului din care El a înviat”.

Deci, Sfânta Masă din Sfântul Altar, a afirmat Patriarhul Daniel, „este simbolul mormântului în care a fost pus Hristos, dar și tronul slavei Sale, pentru că din acest mormânt și-a arătat slava învierii Sale, pentru că a înviat din morți și a intrat în Ierusalimul Ceresc, în viața fără de sfârșit”.

Citește și: 

Sfințirea Marelui Mir, săvârșită pe 17 aprilie, în Joia Mare. Ultima sfințire a avut loc în 2019
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii