Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:04 23 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sediul primei firme care lega Constanţa de New York Primăria reabilitează şi modernizează Casa societăţii civile din zona Peninsulară

ro

27 Feb, 2016 00:00 2322 Marime text
Un imobil de patrimoniu din zona Peninsulară a Constanţei urmează să fie reabilitat de municipalitate. Vineri, Primăria Constanţa a obţinut certificat de urbanism, valabil 24 de luni, pentru reabilitare, modernizare și dotări la imobilul de pe strada Nicolae Titulescu nr. 13 - Casa societății civile.

La adresa la care se face referire se află una dintre casele greceşti ajunse în patrimoniul RAEDPP. Pentru a putea reabilita clădirea, în şedinţa de marţi, 13 octombrie, aleşii locali au aprobat retragerea dreptului de administrare al RAEDPP Constanţa asupra imobilului din strada Nicolae Titulescu nr. 13. Clădirea este una dintre casele greceşti ajunse blocuri de locuinţe după naţionalizare. Potrivit site-ului comunităţii elene, imobilul este cunoscut drept Casa Embiricos.
Anul trecut, obiectivul a fost preluat de la RAEDPP, pentru a duce la îndeplinire obiectivele Programului Operaţional Regional 2014- 2020, care are ca scop reabilitarea clădirilor publice din punct de vedere al eficienţei energetice. Clădirea de patru etaje, aflată lângă Basilica Sfântul Anton, la intersecţia străzilor Nicolae Titulescu şi Ion Cantacuzino, se desfăşoară pe o suprafaţă de 323 de metri pătraţi, având destinaţia de locuinţe colective.
Clădirea în stil art nouveau era la origine o clădire de birouri, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1922.

Despre această construcţie monumentală, dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa, notează: „Edificiul de colţ prezintă două bovindouri către strada Titulescu şi unul către actuala stradă Cantacuzino; ferestrele tripartite de la primul nivel sunt surmontate de câte o cornişă puternic profilată, la baza căreia se desfăşoară o bogată decoraţie cu frunze de acant, ghirlandă cu fructe, alte elemente florale“. „Ferestrele suprapuse sunt dreptunghiulare pe soclu prismatic, având dedesubt un panou decorativ cu ciorchini; deasupra ferestrelor de colţ, între consolele balcoanelor de la nivelul următor, se desfăşoară ghirlande în relief; următoarele două etaje au deschideri dreptunghiulare, decor în ghirlandă şi mici balcoane cu feronerie specifică; etajul IV reia forma ferestrelor de la primul nivel, înconjurate de decor vegetal; de la consola principală, puternic reliefată, pornesc ghirlande desfăşurate fastuos şi elegant“, este descrisă frumoasa clădire care astăzi deserveşte mai mulți locuitori, care au „binevoit“ să desăvârşească stilul arhitectural, îmbogăţindu-l cu ferestre de termopan alb. După naţionalizarea comunistă, clădirea de birouri s-a transformat în bloc de locuinţe, ajungând în ziua de astăzi să fie marcată cu bulină roşie.

 
În perioada interbelică, imobilul de pe Nicolae Titulescu era sediul Companiei Maritime Luchis. Tot aici funcţionau şi birourile companiei M. Embiricos & Cie, companie prin intermediul căreia se realizau voiaje directe Constanţa - New York cu ajutorul a trei ambarcaţiuni - Megali Hellas, King Alexander și Themistocles. Compania maritimă care făcea legătura cu lumea nouă aparţinea familiei Embiricos, originară din Andros, ramificațiile ei regăsindu-se în trecutul modern al Brăilei.
 
În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a aparţinut societăţii Creditul Financiar Urban Iaşi, iar spre anii ’50 a deservit Comandamentul Marinei Militare (Palatul Navigaţiei).
 
Citeşte şi:

A aparţinut firmei care lega Constanţa de New York: Casa Embiricos, din zona peninsulară, intră în reabilitare… termică (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii